Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Ο «νόμος» του Δεσπότη υπεράνω όλων

EDADpg 

Αποκλειστικά για την Romfea.gr, Σοφία Πολίτη

Ένα ευρωπαϊκό δικαστήριο έκρινε αυτή την εβδομάδα ότι το δικαίωμα μιας Εκκλησίας στη θρησκευτική ελευθερία, ξεπερνά την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι από ιερείς που ήθελαν να δημιουργήσουν ένα σωματείο.
 
Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECHR), ανέτρεψε την απόφαση από ένα κατώτερο σχήμα δικαστών του ECHR που έλεγε ότι το ρουμανικό δικαστήριο κακώς δεν υποστήριξε την προσπάθεια των κληρικών να συνδικαλιστούν.
 
Στην ανακοίνωση του ECHR η οποία εξηγεί γιατί η ολομέλεια τάχθηκε με το μέρος του ρουμανικού δικαστηρίου, αναφέρεται ότι με την άρνηση της καταγραφής της αίτησης για σωματείο, το κράτος απλώς αρνήθηκε να εμπλακεί στον οργανισμό και στη λειτουργία της ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, τηρώντας με αυτό τον τρόπο το καθήκον του αναφορικά με τη θρησκευτική ουδετερότητα.
 
Το Becket Fund for Religious Liberty, το οποίο εμφάνισε ενδιαφέρον για την υπόθεση, χαρακτήρισε την απόφαση ως μία από τις πιο σημαντικές που έχουν ληφθεί εδώ και χρόνια για την ευρωπαϊκή θρησκευτική ελευθερία.
 
«Η πραγματική αυτονομία για θρησκευτικούς οργανισμούς όλων των ειδών, γίνεται ακόμη πιο σημαντική καθώς η Ευρώπη και η Αμερική γίνονται όλο και περισσότερο ποικιλόμορφες από θρησκευτικής απόψεως», δήλωσε ο Καθηγητής νομικής του Stanforf, Michael McConnell. «Σε αυτόν τον τομέα, η κυβέρνηση καλό είναι να παρεμβαίνει όσο το δυνατό λιγότερο», τόνισε.
 
Η υπόθεση αφορά μια ένωση που έχει συσταθεί από 35 ιερείς και λαϊκούς, μέλη της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας το 2008.

Η κυβέρνηση αρχικά ενέκρινε την αίτηση, αλλά το Dolji County Court ακύρωσε αυτή την απόφαση καθώς η Αρχιεπισκοπή της Κραϊόβας άσκησε έφεση και υποστήριξε επιτυχώς ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρεμβαίνει στις υποθέσεις της εκκλησίας, η οποία απαγορεύει τη δημιουργία συνδικάτων χωρίς τη συγκατάθεση του Αρχιεπισκόπου.

Τέλος να αναφερθεί ότι εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Μόσχας στο Συμβούλιο της Ευρώπης π. Φίλιππος Ριάμπιχ, υποστήριξε την τελική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου εκ μέρους της Ρωσικής Εκκλησίας.

Εμφανίσεις: 88780
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!