Νέοι κανόνες από τη Διάσκεψη Ευρωπαϊκών Εκκλησιών
- Δημιουργηθηκε στις Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2013
Για την Romfea.gr, Σοφία Πολίτη
Μετά από την ολοκλήρωση μιας συνάντησης στη Βουδαπέστη αυτό το μήνα, η Διάσκεψη των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC) έχει ξεκινήσει να λειτουργεί υπό νέους κανόνες που περιλαμβάνουν την μετακίνηση των γραφείων της από τη Γενεύη στις Βρυξέλλες, προκειμένου να βελτιώσει τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η κίνηση αυτή έρχεται εν τω μέσω πιέσεων στα μέλη της CEC να επιδείξουν περισσότερη ενότητα μεταξύ των διαφορετικών εκκλησιών και να αυξήσουν τα κοινωνικά προγράμματα προς τους φτωχούς μετανάστες και άλλες ευάλωτες ομάδες.
Μετά από την, ενίοτε, ταραχώδη, 14η συνέλευση της Διάσκεψης των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών στη Βουδαπέστη, οι σύνεδροι ενέκριναν τους νέους κανόνες του οργανισμού, «για να βοηθήσουν τις ευρωπαϊκές εκκλησίες να μοιράζονται την πνευματική τους ζωή, να ενισχύσουν την κοινή τους μαρτυρία και προσφορά, και να προάγουν την ενότητα της εκκλησίας και την ειρήνη στον κόσμο».
Οι νέοι κανόνες της CEC θα επηρεάσουν τα μέλη της, συμπεριλαμβανομένων 115 Ορθόδοξων, Προτεσταντικών, Αγγλικανικών και Παλαιών Καθολικών Εκκλησιών από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, και 40 συνδεδεμένες με αυτές οργανώσεις.
Ο Αγγλικανός επίσκοπος του Guildford της Αγγλίας, Christopher Hill, εξελέγη ως ο νέος πρόεδρος της CEC για να ηγηθεί του οργανισμού στο πλαίσιο των νέων κανόνων.
Η απόφαση αυτή της CEC έρχεται μετά από την προειδοποίηση του υπουργού Ανθρώπινου Δυναμικού της Ουγγαρίας, Zoltan Balog, ότι «οι σχέσεις μεταξύ των εκκλησιών φαίνεται να έχουν αποξενωθεί».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ήταν επίσης «λυπηρό το ότι σε αυτή τη νέα εποχή, δεν έγιναν αρκετά για να ανανεωθεί η Ευρώπη στη βάση των χριστιανικών αξιών», αν και εξήρε τη συνεργασία στον τομέα της ένταξης των Ρομά.
Ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών, Olav FykseTveit, δήλωσε πως ήταν σημαντικό να υπάρξει από κοινού εργασία με τις εκκλησίες των μεταναστών και να μην ξεχνιέται η αποστολή της Εκκλησίας.
«Εάν οι εκκλησίες στην Ευρώπη μαζί, δεν μεταδίδουν την πίστη στον τριαδικό Θεό μας προς την επόμενη γενιά με ταπεινότητα, ποιος θα το κάνει», ρώτησε.
Επίσης, ανταποκρινόμενη προφανώς σε μια κοινωνική έκκληση με βάση τους νέους κανόνες, τα αρχικά (ακριβά) γραφεία της CEC που υπήρχαν στη Γενεύη από την ίδρυσή της το 1959, θα συγχωνευτούν «το συντομότερο δυνατό» στα γραφεία της Διάσκεψης στις Βρυξέλλες, «το σπίτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των σχετικών με αυτή οργανισμών».
Τα γραφεία στο Στρασβούργο θα συνεχίσουν να λειτουργούν, αν και το μέλλον τους παραμένει κάπως αβέβαιο.
Δείτε σχετική είδηση: Εξελέγη νέος Πρόεδρος της Διάσκεψης των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών