Μεγάλες προσδοκίες από τον Πάπα Φραγκίσκο στη Βραζιλία

Pope Frankie

Με περισσότερους από 120 εκατομμύρια πιστούς, η Βραζιλία θεωρείται η μεγαλύτερη καθολική χώρα στον κόσμο. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η επιρροή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας διαρκώς συρρικνώνεται. Την τάση αυτή θα επιχειρήσει να αναστρέψει ο Πάπας Φραγκίσκος, που, όχι τυχαία, διάλεξε τη Βραζιλία για το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό.

Οι προσδοκίες από την επίσκεψη είναι μεγάλες, όπως εξηγεί ο αρχιεπίσκοπος του Σάο Πάολο, Οντίλο Πέδρο Σέρερ: «Περιμένουμε πως θα βοηθήσει την Εκκλησία να εξαπλώσει περισσότερο την πίστη και θα εμπνεύσει θετική ενέργεια». Στη δεκαετία του ’80, η καθολική πίστη γνώριζε μεγάλες δόξες. Εκατομμύρια πιστοί υποδέχθηκαν στη χώρα τον Πάπα Ιωάννη Παύλο το Δεύτερο, τον Ιούνιο του 1980.

Με τον πληθυσμό τότε στα 121 εκατομμύρια, το 89% ήταν Καθολικοί και το 7% Ευαγγελιστές. Η εικόνα άλλαξε τα επόμενα χρόνια και το 2010, το ποσοστό των Καθολικών είχε καταποντιστεί στο 65%. Αντίθετα, οι Ευαγγελιστές είχαν τριπλασιάσει την επιρροή τους. Βασική αιτία ήταν η αμαύρωση της εικόνας της Καθολικής Εκκλησίας μέσα από τα σκάνδαλα παιδοφιλίας και διαφθοράς. Αξιοσημείωτος παράγοντας είναι επίσης η έλλειψη ιερέων, εξαιτίας της υποχρεωτικής αγαμίας και της μακρόχρονης κατάρτισης.

Γενικότερα, οι πιστοί ένιωσαν πως ο καθολικισμός έχει απομακρυνθεί από την πραγματικότητα των ανθρώπων, την ίδια ώρα που οι υπόλοιπες εκκλησίες φρόντιζαν να βρίσκονται πιο κοντά στις ανησυχίες τους. «Πήγαινα κάθε Κυριακή στην Καθολική Εκκλησία. Ένιωθα όμως ένα κενό. Μια ωραία μέρα λοιπόν με κάλεσαν στην εκκλησία της Συνέλευσης του Θεού κι εκείνη τη στιγμή γνώρισα και αποδέχθηκα το Χριστό. Κι αυτό το κενό και η θλίψη που ένιωθα, αμέσως εξαφανίστηκαν».

Από την αρχή της θητείας του, ο νέος Πάπας προσπαθεί να αποδείξει ότι η Εκκλησία καταλαβαίνει τον πόνο των ανθρώπων. Έχει προγραμματίσει να επισκεφθεί δύο περιοχές του Ρίο όπου οι Ευαγγελικές Εκκλησίες ευημερούν. Μια από αυτές είναι η Βαργίνια. Εκεί, οι καθολικοί περιμένουν πολλά από τον Πάπα Φραγκίσκο.

Όπως λένε έμπειροι κληρικοί, η Καθολική Εκκλησία παραμένει η ισχυρότερη στη Βραζιλία, αλλά πρέπει να κάνει το μήνυμά της πιο επίκαιρο για τους ανθρώπους του σήμερα.

Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!