Ριζαρείτες στη γενέτειρα των αδελφών Ριζάρη

rizarites3

Προσκύνημα στη γενέτειρα των Μεγάλων Εθνικών Ευεργετών Μάνθου και Γεωργίου Ριζάρη, στο Μονοδένδρι Ζαγορίου- Ηπείρου, πραγματοποίησαν απόφοιτοι της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής από όλη την Ελλάδα.

Το πρωί της 30ης Ιουλίου στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Μονοδενδρίου τελέστηκε αρχιερατική θεία λειτουργία, προεξάρχοντας του ριζαρείτη Μητροπολίτη Κυθήρων και Αντικυθήρων κ.κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ. Μαζί του συλλειτούργησαν πολλοί ριζαρίτες ιερείς που ήλθαν από διάφορες περιοχές της χώρας.

Ακολούθησε αρχιερατικό μνημόσυνο για τους αδελφούς Μάνθο και Γεώργιο Ριζάρη και τον αείμνηστο καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρύτανη του ίδιου Πανεπιστημίου και Διευθυντή της Ριζαρείας Σχολής Βασίλειο Βέλλα.

Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Ριζαρείτης καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής Ιωαννίνων κ. Δημ. Ράιος.

Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας η Ριζάρειος Σχολή δεξιώθηκε τους παρισταμένους στο Ριζάρειο Πνευματικό Κέντρο. Εκεί μίλησαν ο πρόεδρος του συλλόγου αποφοίτων ριζαρειτών κ. Σάββας Σιάτρας, ο καθηγητής κ. Μιχ. Βέλλας, ο κ. Παναγιώτης Γιατράς, ο Μητροπολίτης Κυθήρων κ.α.

Όλοι εξέφρασαν την ευχή η Ριζάρειος Σχολή να συνεχίσει να λειτουργεί ως Ιερατική Σχολή, όπως είναι άλλωστε και η θέληση των αειμνήστων ευεργετών.

Στους παρισταμένους διαβάστηκε επιστολή του Μητροπολίτη Κυθήρων προς το Δ.Σ. της Ριζαρείας Σχολής, όπου με παρρησία και θάρρος θέτει όλους προ των ευθυνών τους όσον αφόρα τη διατήρηση του ιερατικού χαρακτήρα της Σχολής.

Τελευταίος πήρε το λόγο ο Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής κ. Μιχ. Τρίτος, ο οποίος, αφού εξήρε το φαινόμενο της ηπειρωτικής ευεργεσίας και ευποιίας, πρότεινε να στεγαστεί στις εγκαταστάσεις της Ριζαρείου Σχολής στο Χαλάνδρι η Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών.

Στη συνέχεια, αφού επιδόθηκε στον κ. Μιχ. Βελλά αναμνηστική πλακέτα ως ένα μικρό δείγμα αναγνωρίσεως της μεγάλης προσφοράς του πατέρα του Βασ. Βέλλα στη Ριζάρειο Σχολή, όλοι οι παριστάμενοι μετέβησαν στην προτομή του Γεωργίου Ριζάρη, όπου κατατέθηκε στεφάνι και ψάλθηκε ο ύμνος των Ριζαρειτών.

Η ωραία αυτή εκδήλωση έκλεισε με την παράθεση γεύματος στην ταβέρνα του χωριού και την ακρόαση παραδοσιακών δημοτικών τραγουδιών από το από το συγκρότημα του ριζαρείτη τραγουδιστή Σάββα Σιάτρα.

Στις εκδηλώσεις τιμής προς τους αδελφούς Ριζάρη και τον Βασίλειο Βέλλα παρέστησαν εκτός από τον Μητροπολίτη Κυθήρων Σεραφείμ, ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών αρχιμ. Σπυρίδων Κατραμάδος, ο Δήμαρχος Ζαγορίου κ. Παπαναστασίου, ο Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Μιχ. Τρίτος, ο Προκοσμήτωρ κ. Ιωάννης Κογκόλης, οι καθηγητές Παν. Σκαλτσής, Δημ. Ράιος, Ελένη Χουλιαρά, Μιχ. Βέλλας, ριζαρείτες ιερείς και λαϊκοί και πλήθος κόσμου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση αυτή τελούσε υπό την αιγίδα του Μητροπολίτου Ιωαννίνων Θεοκλήτου και του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλεξ. Καχριμάνη.

rizarites

rizarites1

rizarites2

rizarites4

Εμφανίσεις: 72680
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!