Η μεγάλη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου στην Αμερική και τον Καναδά

ImageΟι παρακλήσεις οι οποίες ψέλνονται αυτές τις ημέρες σε όλους τους Ελληνορθόδοξους ναούς μάς προετοιμάζουν για τη γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου, μίας από τις μεγαλύτερες γιορτές της Χριστιανοσύνης.

Οι γιορτές της Παναγίας ή του Δεκαπενταύγουστου, όπως τις αποκαλεί ο λαός, οι οποίες διοργανώνονται στη Νέα Υόρκη και στις άλλες πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και του Καναδά διαφέρουν πολύ από εκείνες που διοργανώνονται στην ιδιαίτερή μας πατρίδα. Παρά ταύτα, υπάρχουν αρκετές κοινότητες και κυρίως οι φερώνυμες οι οποίες φροντίζουν να διοργανώσουν πανηγύρια όπως εκείνα που διοργανώνονταν στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, στους ιερούς ναούς του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια, καθώς επίσης και στο ναό των Αγίων Αικατερίνης και Γεωργίου στο Ντίτμαρς την παραμονή θα ψαλεί ο Εσπερινός, ενώ παράλληλα θα τελεστεί η Αρτοκλασία και η περιφορά του Επιταφίου της Κοίμησης της Θεοτόκου και στο τέλος θα ψαλούν τα εγκώμια. Ανήμερα, και στους δύο ναούς θα τελεστεί η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Στην κοινότητα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μπρούκλιν αύριο, Κυριακή, θα τελεστεί ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του επισκόπου Μελόης κ. Φιλοθέου και βοηθούμενου υπό του ιερατικώς προϊσταμένου, π. Δαμασκηνού Γκανά, του ιεροδιακόνου Δημητρίου Καζάζη και πολλών άλλων ιερέων της περιοχής. Θα ακολουθήσει δεξίωση στην κοινοτική αίθουσα από τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα της Κοινότητας και την Αδελφότητα της Αγίας Μαρκέλλας.

Αργότερα θα τελεστεί Αγρυπνία με Ιερά Παράκληση και θα ψαλούν τα Εγκώμια της Παναγίας. Θα τελεστεί επίσης Ιερό Ευχέλαιο, καθώς και πρωινή Θεία Λειτουργία μετά Θείας Κοινωνίας για τους εργαζομένους. Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί ο Ορθρος και Αρχιερατική Θ. Λειτουργία χοροστατούντος και πάλι του Επισκόπου Μελόης, συμπαραστατούμενου υπό του π. Δαμασκηνού Γκανά και πλήθους ιεροδιακόνων. Τους ύμνους θα ψάλλουν οι πρωτοψάλτες του ναού, Δημήτριος Κεχαγιάς και Σταμάτης Γεωργάλος. Να σημειώσουμε επί πλέον ότι αύριο, Κυριακή και μεθαύριο η Φιλόπτωχος θα οργανώσει μικρό μπαζάρ.

Η Ελληνορθόδοξη Κοινότητα του Αγίου Γερασίμου στο Μανχάταν θα γιορτάσει τόσο τη γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου όσο και τα ονομαστήρια του ιερού της ναού. Το βράδυ της Δευτέρας 15 Αυγούστου, θα τελεστεί Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατήσαντος του Επισκόπου Μελόης, ενώ την Τρίτη θα τελεστεί Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και αμέσως μετά το κοινοτικό συμβούλιο και η Φιλόπτωχος Αδελφότητα μετά τις τελετές θα παραθέσουν δεξιώσεις με καφέ, γλυκίσματα και φρούτα της εποχής.

Η ιερός ναός του Αγίου Δημητρίου Τζαμέικας από την γιορτή της Μεταμορφώσεως μέχρι και σήμερα λειτούργησε όλες τις ημέρες, καθώς τελούνταν οι παρακλήσεις της Θεοτόκου. Αύριο, Κυριακή πρωί, θα τελεστεί η Θεία Λειτουργία, ενώ το βράδυ ο Εσπερινός. Την Δευτέρα, ανήμερα της εορτής, θα τελεστεί η Θεία Λειτουργία.

Οι φετινοί εορτασμοί στην κοινότητα του Αγίου Δημητρίου Τζαμέικας είναι πιο κατανυκτικοί διότι έχουν απομακρυνθεί οι σκαλωσιές και έχει ολοκληρωθεί η αγιογράφηση του ναού.

Στην κοινότητα της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Χόλμντέιλ της Νέας Ιερσέης αύριο, το βράδυ της Κυριακής, θα τελεστεί Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, θα ψαλλούν τα εγκώμια και περιφορά του Επιταφίου της Παναγίας χοροστατήσαντος του Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης, κ. Ευάγγελου, ενώ ανήμερα της εορτής θα ψαλεί η αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατήσαντος και πάλι του κ. Ευάγγελου.

Στην ανακοίνωση που συνυπογράφουν ο ιερατικώς προϊστάμενος, π. Γεώργιος Δουνέλης και ο πρόεδρος Ρόμπερτ Μπούκο υπογραμμίζεται ότι «η κοινότητα θα γιορτάσει με λαμπρότητα το Πάσχα του Καλοκαιριού και θα πανηγυρίσει λαμπρώς την Κοίμηση της Θεοτόκου», καθώς επίσης και ότι αύριο το βράδυ και ανήμερα της γιορτής μετά τη Θεία Λειτουργία η Φιλόπτωχος Αδελφότητα θα παραθέσει δεξίωση στην κοινοτική αίθουσα.

Στον ιερό ναό της Παναγίας στο Αϊλαντ Παρκ του Λονγκ Αϊλαντ, αύριο, Κυριακή, θα τελεστεί Πανηγυρικός Εσπερινός και θα ψαλούν τα εγκώμια της Θεοτόκου. Ανήμερα θα ψαλεί ο Ορθρος και στις 10:15 π.μ. πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Θα ακολουθήσει γεύμα με σουβλάκια στο προαύλιο του ναού. Ο, π. Ιωάννης Παϊζης, ο οποίος εκτελεί χρέη ιερατικώς προϊσταμένου και ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Ρίζικ, καλούν τους ομογενείς να τους τιμήσουν με την παρουσία τους τόσο στη γιορτή της Κοιμήσεως, όσο και στο ετήσιο ελληνικό φεστιβάλ το οποίο θα ξεκινήσει την Πέμπτη 18 Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 21 Αυγούστου.

Στον ιερό ναό της Κοιμήσεως στο Πορτ Τζέφερσον του Λονγκ Αϊλαντ, αύριο το βράδυ θα ψαλεί ο Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, ενώ ανήμερα οι εορταστικές εκδηλώσεις θα αρχίσουν με τον Ορθρο και στη συνέχεια η πανηγυρική Θεία Λειτουργία με Αρτοκλασία. Η Φιλόπτωχος θα παραθέσει δεξίωση τόσο την παραμονή όσο και μετά τη Λειτουργία.

Ο ιερατικώς προϊστάμενος της εν λόγω κοινότητας, π. Δημήτριος Καλογρίδης και ο πρόεδρος της κοινότητας Γεώργιος Κοκολάκης καλούν τους ομογενείς των κομητειών Νάσο και Σάφολκ, καθώς επίσης και των υπολοίπων περιοχών της Μητροπολιτικής Περιοχής της Νέας Υόρκης να παραστούν τόσο στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα ονομαστήρια του ιερού τους ναού όσο και στο ελληνικό φεστιβάλ που θα διοργανώσουν την επόμενη εβδομάδα.

Το φεστιβάλ θα ξεκινήσει το απόγευμα της Πέμπτης 18 Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής με την κλήρωση του μεγάλου λαχείου που περιλαμβάνει επτά αυτοκίνητα, αεροπορικά εισιτήρια για 2 άτομα με επιστροφή για την Ελλάδα και 10ήμερη κρουαζιέρα στα ελληνικά νησιά ένα ταχύπλοο σκάφος 13 ποδών, καθώς και άλλα 263 δώρα αξίας.

Η Ελληνορθόδοξη Κοινότητα της Κοίμησης της Θεοτόκου στην περιοχή Γουίνταμ στα γραφικά βουνά Κάτσκιλς της Ν. Υόρκης, χθες, Παρασκευή, λίγες ώρες μετά την κυκλοφορία της ανά χείρας έκδοσης του «Εθνικού Κήρυκα» αναμενόταν να ξεκινήσει το τετραήμερο πανηγύρι.

Το πανηγύρι θα συνεχιστεί σήμερα, Σάββατο, αύριο και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Δευτέρας. Τις τρεις τελευταίες ημέρες οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ξεφαντώσουν και να διασκεδάσουν με ζωντανή μουσική.

Εμφανίσεις: 59290
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!