Ο Μητροπολίτης αγρίεψε με τους επιλήσμονες

dodonis

Τον ανένδοτο κατά των πολιτικών που αθέτησαν τις υποσχέσεις τους για την επίλυση μιας σειράς σημαντικών προβλημάτων του νησιού μας κήρυξε ο Μητροπολίτης Δωδώνης.


Στροφάδια, νοσοκομείο, θρησκευτικός τουρισμός, καθημερινότητα και διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας αποτελεί την κορυφαία ατζέντα του.


Ο κ. Χρυσόστομος εμφανίζεται λάβρος κατά του πρώην Υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα γιατί δεν τήρησε τις υποσχέσεις του αναφορικά με το θέμα της ένταξης των Στροφάδων στο ΕΣΠΑ.

Μάλιστα τον προσεχή Σεπτέμβρη ή Οκτώβρη θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες προκειμένου να εκθέσει το πρόβλημα στον αρμόδιο Επίτροπο, από τον οποίο θα ζητήσει παρέμβαση. Σε περίπτωση που ούτε αυτός ανταποκριθεί δεν θα διστάσει να ξεκινήσει απεργία πείνας στο γραφείο του.


Αλλά και για τα ζητήματα της υγείας, την κακοδαιμονία την αποδίδει στους χειρισμούς των μέχρι σήμερα διοικούντων που αντί να τα επιλύσουν φρόντισαν για την πολιτική υστεροφημία τους.


Εμφανίζεται θετικός για τη σύσταση της Επιτροπής αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας και αισιόδοξος για το μέλλον του τουρισμού που προέρχεται από τη Ρωσία.
Αρωγός και συμπαραστάτης του είναι ο μητροπολίτης Ζακύνθου που συμφωνεί μαι επαυξάνει!

Η υγεία εξακολουθεί να… νοσεί


Ο μητροπολίτης Δωδώνης απέδωσε την κατάσταση της υγείας σε μια κακοδαιμονία που την κατατρέχει γενικότερα αν και δεν θα έπρεπε, και ειδικότερα τη Ζάκυνθο ως μη όφειλε.

Δεν θέλησε να συνδυάσει τη συμπεριφορά εκείνων που έχουν ευθύνη για αυτά σε τοπικά επίπεδο και κυρίως σε εκείνους που μέχρι σήμερα δεν άφησαν να γίνουν εγκαίνια για να μην τονιστεί η παρουσία της εκκλησίας και η προσφορά της.


Θυμήθηκε τη σύσκεψη που είχε συγκαλέσει το 1994 με θέμα “Η Υγεία νοσεί” και τη σθεναρή αντίδραση του τότε Διοικητή και κάποιων άλλων που θεώρησαν ότι θίγονταν από τις ενέργειές του.

“Κάλιο αργά παρά ποτέ”


Αυτή ήταν η δήλωσή του, αναφορικά με την επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη προς τον Υπουργό Υγείας για τα προβλήματα στη διαχείριση των δυο νοσοκομείων του νησιού.

“Μακάρι ο κ. Μυλωνάς να συμβάλλει όπως και οι άλλοι υπεύθυνοι παράγοντες στο να λήξουν τα προβλήματα που είναι πάρα πολλά. Δεν είναι δυνατόν να ρωτάς τον υπάλληλο στο γκισέ πληροφοριών του νοσοκομείου για το που νοσηλεύεται κάποιος και να μην γνωρίζει. Αυτό είναι κακομοιριά. Που είναι οι κήνσορες των αποφάσεων που ελήφθησαν διαχρονικά;” σχολίασε ο κ. Χρυσόστομος.

Η αξιοποίηση του παλιού
“

Που είναι ο κ. Καψαμπέλης που είχε εξαγγείλει ότι θα γίνει πανεπιστημιακή σχολή όταν ήταν άλλη κυβέρνηση και σήμερα που είναι δικιά του κυβέρνηση δεν έχει διατεθεί ακόμη;” διερωτήθηκε αναφορικά με την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του παλιού νοσοκομείου που, επίσης, αναφέρεται στην επιστολή προς τον κ. Γεωργιάδη.


Πρόσθεσε, μάλιστα, πως “κακώς δεν έχει γίνει αυτό, και κακώς δεν έχουν στεγαστεί οι Υπηρεσίες σε δημόσια κτίρια προκειμένου να υπάρξει εξοικονόμηση πόρων. Δεν είναι δυνατόν υποδομές που ανήκουν σε διαφορετικά υπουργεία να μπλέκουν στην γραφειοκρατία του ποιο ανήκει σε ποιόν. Δεν είναι δυνατόν ο καθένας να κοιτά τη δικιά του βόλεψη”

“Ανέντιμη η στάση του κ. Τζαβάρα”


Εμπλοκή εμφανίστηκε, όμως, στο θέμα της ένταξης των Στροφάδων στο ΕΣΠΑ.

Θυμίζουμε ότι υπήρχε η διαβεβαίωση για την ένταξη της υλοποίησης του έργου κατασκευής λιμενικών έργων πρόσβασης στα Στροφάδια και η χρηματοδότησή του στα πλαίσια του επιχειρησιακού προγράμματος Π.Ε.Π. ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ – ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ 2007-2013 μετά την έγκριση της σκοπιμότητας καθώς και της σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Ιεράς Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου, της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.


Ο Μητροπολίτης Δωδώνης χαρακτήρισε ανέντιμη τη στάση του πρώην Υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα επικοινωνώντας μαζί του και πρόσθεσε “δεν θέλω να μιλάω κατά των πολιτικών γιατί είναι επικνδυνο να τους απαξιώνουμε. Υπάρχουν και εξαιρέσεις.

Όμως αυτός ο κύριος μας κορόιδευε δίνοντάς μας υποσχέσεις. Όπως του είπα, περίμενε τον ανασχηματισμό για να γλιτώσει από την περίπτωση. Αλλά δεν είναι ντροπή να υπάρχουν αδιάθετα χρήματα ενώ εμείς έχουμε έτοιμες μελέτες με τεύχη δημοπράτησης από τότε που ήταν υπουργός πολιτισμού ο σημερινός Πρωθυπουργός και να μην γίνεται τίποτα;”

Απειλεί με απεργία πείνας


Μετά από αυτή την εξέλιξη σκοπεύει να ταξιδέψει εντός του Σεπτεμβρίου ή Οκτωβρίου στο γραφείο του αρμόδιου για τέτοια ζητήματα Επιτρόπουν στις Βρυξέλλες και εάν δεν βρει ανταπόκριση να ξεκινήσει εκεί απεργία πείνας.

Στόχος του, όπως μας δήλωσε, “να τους ξεντροπιάσω όλους που δεν εντάσσουν τα Στροφάδια ενώ υπάρχουν αδιάθετα χρήματα που πιθανός τα προορίζουν για άλλα υποδεέστερα έργα”.

“Πρεσβευτής” του τουρισμού
Μετά τη Ρωσία και το Πεκίνο, το πρόγραμμα του Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου περιλαμβάνει Νέα Υόρκη και Λονδίνο με στόχο την προβολή της πλούσιας θρησκευτικής κληρονομιάς της χώρας μας και ειδικότερα την ανάδειξη ως πόλου τουριστικής έλξης γνωστών και άγνωστων ιερών προσκυνημάτων, όλες τις εποχές του χρόνου.


Με την ιδιότητα του προέδρου του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων θα εκπροσωπήσει την Εκκλησία της Ελλάδας στις ανωτέρω διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, που διοργανώνονται στις πόλεις παγκόσμια τουριστικά κέντρα.


Μέσω της συνεργασίας, της ανάληψης πρωτοβουλιών, κοινών δράσεων και συντονισμένων ενεργειών, κοινή επιδίωξη είναι ο θρησκευτικός-προσκυνηματικός τουρισμός να αποτελέσει τη βάση για την προσέλκυση νέων τουριστών στην χώρα μας και αφετηρία για αύξηση των θέσεων απασχόλησης, μέσω της επέκτασης της τουριστικής περιόδου.


Στην Κίνα μίλησε με τουριστικούς πράκτορες για την μεγαλύτερη προβολή των πολιτιστικών μνημείων της χώρας μας σε όσο το δυνατόν περισσότερων τουριστών από την ευρύτερη περιοχή της Άπω Ανατολής.

Παράλληλα άνοιξε την πόρτα και της Σαγκάη την οποία θα επισκεφθεί και πάλι τους επόμενους μήνες.

Φυλλάδια εκτελωνίστηκαν ετεροχρονισμένα


Ο κ. Χρυσόστομος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ελληνική μιζέρια και στον τομέα του τουρισμού.

“Αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα της βίζας ώστε να γίνεται ταχύτερα. Έτσι ελαχιστοποιώντας την ελληνική γραφειοκρατία μειώσαμε τον ανταγωνισμό με την Τουρκία” δήλωσε στην εφημερίδα μας, προσθέτοντας ότι “χαρακτηριστική είναι η περίπτωση αξιωματούχου του ΕΟΤ Ρωσίας που δεν ήξερε το όνομα του Ηγουμένου στον οποίο απευθύνεται για τα πάντα η Ελληνική Πρεσβεία. Το χειρότερο; Διαπιστώσαμε ότι υλικό που του στείλαμε να διανεμηθεί σε τουριστική έκθεση το εκτελώνισε μετά το πέρας αυτής. Τι άλλο περιμένετε;”

Η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας


Θετικός στάθηκε στην τροπολογία, με την οποία το Ελληνικό Δημόσιο και η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ιδρύουν την “Εταιρεία Αξιοποίησης Ακίνητης Εκκλησιαστικής Περιουσίας ΑΕ”, τονίζοντας πως “θα το δούμε στην πράξη. Μακάρι να έχει αποτελέσματα και να μην αποτελεί μια φούσκα στα πλαίσια της καλοκαιρινής ραστώνης όπως όλα εκείνα που κατά καιρούς ανακοινώνονται για λόγους εντυπωσιασμού”.


Να αναφερθεί ότι η τροπολογία, που εντάσσεται στο νομοσχέδιο «Κώδικας Κοινωφελών Περιουσιών, Σχολαζουσών Κληρονομιών και λοιπές διατάξεις», αναφέρει ότι η ΕΑΕΑΠ έχει αποκλειστικό σκοπό “την διοίκηση, διαχείριση και αξιοποίηση των ακινήτων επί των οποίων διατηρεί περιουσιακά δικαιώματα ή των οποίων ασκεί την διοίκηση και διαχείριση η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ή νομικά πρόσωπα ή φορείς που υπάγονται στη δικαιοδοσία της”, ενώ στο δεύτερο άρθρο δίνεται η δυνατότητα να διευρυνθεί ο κατάλογος των ακινήτων με την ακίνητη περιουσία Μητροπόλεων, Ενοριών, Μοναστηριών, Αποστολικής Διακονίας, ΤΕΚΕ κ.α. αρκεί να υπάρχει αυτή όπως και η σύμφωνη γνώμη των οικείων Μητροπόλεων που την εποπτεύουν.

Εμφανίσεις: 104833
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!