Ρήμαξαν και την εκκλησία Αγίας Αναστασίας στην κοινότητα Κοιλίνιας

DOC.20130807.1107035. 400x182Άλλη μια διάρρηξη εκκλησίας, η έκτη σε τρεις ημέρες, σημειώθηκε στην Πάφο. Αυτήν τη φορά, οι διαρρηκτές έκλεψαν την εκκλησία Αγίας Αναστασίας στην κοινότητα της Κοιλίνιας. Η διάρρηξη έγινε αντιληπτή από τον πατέρα Στυλιανό Ιακώβου. Ο ιερέας, που κατήγγειλε τη διάρρηξη στην αστυνομία, παρατήρησε ότι η κύρια είσοδος της εκκλησίας είχε παραβιαστεί. Όταν εισήλθε εντός της εκκλησίας, παρατήρησε πως από την εκκλησία κλάπηκαν δύο ασημένια δισκοπότηρα, ένας σταυρός επίχρυσος, ένας ασημένιος σταυρός, τρεις μικρές εικόνες άγνωστων αγίων, και το χρηματικό ποσό των 800, περίπου, ευρώ από το παγκάρι της εκκλησίας. 

Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι δράστες πέτυχαν είσοδο και έξοδο από την εκκλησία παραβιάζοντας την αλουμινένια κύρια είσοδο με αιχμηρό αντικείμενο. Τις τελευταίες μέρες καταγγέλθηκαν στην Αστυνομία άλλες πέντε υποθέσεις διαρρήξεων και κλοπών. Στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας στο ομώνυμο χωριό, τον Άγιο Δημητριανό επίσης στο ομώνυμο χωριό, την Αγία Ειρήνη στην Τίμη, τον Άγιο Πανάρετο στην Κολώνη και την Αγία Αναστασία στην Κοιλίνια της Πάφου. Τη διάρρηξη της εκκλησίας στον Άγιο Πανάρετο αντιλήφθηκε νωρίς προχθές το πρωί ο ιερέας, πατήρ Νικόλαος Φυλακτού, όταν πήγε για να λειτουργήσει, στο πλαίσιο της γιορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Ο ιερέας παρατήρησε ότι η πόρτα στην κεντρική είσοδο του ναού ήταν ανοιχτή. Όταν εισήλθε εντός του ναού, παρατήρησε πως όλα τα ντουλάπια ήταν ανοιχτά και ειδοποίησε την Αστυνομία. Ακολούθως, σύμφωνα με την Αστυνομία, διαπίστωσε πως από το ιερό κλάπηκε ένα ασημένιο σκεύος νερού «Ζέο» άγνωστης αξίας, καθώς και το θυμιατό επίσης από ασήμι, αξίας πεντακοσίων ευρώ.

«Να επιστρέψουν ό,τι έχουν πάρει»

Τις συχνές διαρρήξεις εκκλησιών και τις κλοπές από αυτές σημαντικών εκκλησιαστικών σκευών από ασήμι, σχολίασε ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος. Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο πανιερότατος ανέφερε πως αυτές τις μέρες παρατηρείται έξαρση στις διαρρήξεις και κλοπές από τις εκκλησίες της επαρχίας, και κάλεσε την Αστυνομία να αυξήσει τις περιπολίες πλησίον των ναών για σκοπούς προφύλαξής τους. «Κάνω ξανά έκκληση, εάν είναι χριστιανοί αυτοί, να σκεφτούν ότι δεν παίρνουν κάτι το οποίο έχει μόνο χρηματική αξία. Προσβάλλουν στο έπακρον τα αισθήματα του λαού μας, γι' αυτό και παρακαλώ αυτοί οι άνθρωποι να επιστρέψουν ό,τι έχουν πάρει, γιατί είναι τα ιερά και τα όσιά μας», ανέφερε ο Μητροπολίτης. «Αν είναι ξένοι», συνέχισε, «τους καλούμε να σεβαστούν τον τόπο που τους φιλοξενεί».

Ευάλωτα τα ξωκκλήσια

Μιλώντας, εξάλλου, στη «Σ», ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Ανδρέας Αγγελίδης, ανέφερε πως το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έξαρση στις διαρρήξεις και κλοπές εκκλησιών, γεγονός που έχει αναγκάσει την Αστυνομία να εντείνει τις προσπάθειές της για αντιμετώπιση της κατάστασης. «Το θέμα παρακολουθείται πολύ στενά», ανέφερε ο Ανδρέας Αγγελίδης, για να προσθέσει πως σε πρόσφατη συνάντηση των Διευθύνσεων της Αστυνομίας με τις Εκκλησιαστικές Επιτροπές συζητήθηκαν διάφορα μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος. «Το Γραφείο Πρόληψης διεξάγει ελέγχους σε εκκλησίες και αποφασίζει σε συνεννόηση με τις Εκκλησιαστικές Επιτροπές τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να λαμβάνονται», υπογράμμισε ο Ανδρέας Αγγελίδης. Στα μέτρα αυτά, πρόσθεσε, συγκαταλέγεται η εγκατάσταση συστήματος συναγερμού και κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης. Ιδιαίτερα ευάλωτα, ανέφερε, είναι τα ξωκκλήσια που βρίσκονται σε απομονωμένες περιοχές, τα οποία διαθέτουν αντικείμενα μεγάλης αξίας.

Εμφανίσεις: 51480
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!