Θυρανοίξια ναού από τον Μητροπολίτη Σταγών

get img1

Τελέστηκαν χθες το απόγευμα (12/08) τα θυρανοίξια του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Αύρας σύμφωνα με την παράδοση και το Ορθόδοξο τυπικό παρουσία πλήθους Αυριωτών αλλά και πολλών προσκυνητών από την ευρύτερη περιοχή στέλνοντας το μήνυμα πως στηρίζουν την προσπάθεια του αφιχθέντος από την Φλόριδα των Η.Π.Α Αρχιμανδρίτη Δορόθεου Τσιβελέκα να αναστήσει το παλιό μοναστήρι που βρίσκονταν εδώ και στη θέση του οποίου οι Αυριώτες έκτισαν ένα νέο ναό.

Την ακολουθία των Θυρανοιξίων τέλεσε ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ συμπαραστεκούμενος από ιερείς και ιερομονάχους των Μετεώρων και φυσικά από τον αρχιμ. Δωρόθεο ο οποίος είναι ο νέος και μοναδικός οικιστής του μοναστηριού.

Να σημειώσουμε ότι ο σημερινός ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου Άυρας βρίσκεται στη θέση παλιού καθολικού της πάλαι ποτέ Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου όπως προκύπτει από στοιχεία που υπάρχουν γι΄αυτό το μοναστηράκι το οποίο φαίνεται να αποτελούσε μετόχι κάποιας από τις μεγάλες μονές των Αγίων Μετεώρων.

Το έτος ίδρυσης του παλιού μοναστηριού φέρεται να βρίσκεται μεταξύ 1530 και 1610 και εξυπηρετούσε τις πνευματικές ανάγκες των μοναχών που εργάζονταν στα μετόχια.

Από το παλιό καθολικό και τα κελιά σώζονται κάποιες πέτρες που αποτελούσαν την θεμελίωσή του και που οι κάτοικοι της Αύρας εντόπισαν κάνοντας στην αρχή ένα εικονοστάσι και αργότερα, με τις ευλογίες του κ. Σεραφείμ, προχώρησαν στην οικοδόμηση περικαλούς ναού, κελιά κ.λ.π.

Ο σημερινός ναός γιορτάζει δύο φορές , στην μνήμη του Αγίου Γεωργίου και στις 24 Αυγούστου, στην μνήμη του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού ο οποίος, σύμφωνα με μαρτυρίες πέρασε από το πάλαι ποτέ μοναστήρι.

Στόχος τώρα του μοναχού Δωρόθεου, ο οποίος εκτελεί επιθυμία του Αυριώτη Αγιορείτη Ιερομονάχου Ευθυμίου Μαχιά, και συμπίπτει απόλυτα με το πρόγραμμα αναστύλωσης όλων των παλιών μοναστηριών της περιοχής που εκπόνησε ο σημερινός Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ άμα τη ενθρόνισή του ως Σταγών και Μετεώρων το 1991, είναι αυτός ο χώρος να εξελιχθεί σε ένα ακόμα πνευματικό καταφύγιο.

Την προσπάθεια αυτή αγκάλιασε και ευλόγησε και ο Μητροπολίτης από την πρώτη στιγμή κάτι που λαμβάνει και επίσημο χαρακτήρα.

Μιλώντας ο κ.κ. Σεραφείμ μετά την ακολουθία των θυρανοιξίων τόνισε πως για το μοναστήρι που βρίσκονταν εδώ θα βρεθούν στοιχεία και θα καταγραφεί και αυτό το μοναστήρι στην ιστορία του Μετεωρίτικου μοναχισμού.

Ο κ. Σεραφείμ τόνισε πως το μοναστήρι αυτό θα αποτελέσει χώρο ασκήσεως , ελπίδος και πνευματικής έπαλξης καλώντας τους Αυριώτες να στηρίξουν την προσπάθεια που ξεκινάει ο Αρχιμ. Δωρόθεος να αναστήσει το μοναστηράκι αυτό του Αγίου Γεωργίου.

Ακολούθησε η ακολουθία του εσπερινού σε ατμόσφαιρα πνευματικής κατάνυξης.

get img2

get img3

get img

Εμφανίσεις: 61419
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!