Με επιτυχία η παρουσία του Λευκώματος για τον πρ. Κισάμου Ειρηναίο

PAROUSIASI3Στην κατάμεστη κεντρική αίθουσα της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, στο Κολυμβάρι Χανίων, χωρητικότητας άνω των 800 ανθρώπων και με τον κόσμο να πλημμυρίζει τους διαδρόμους και το φουαγιέ της αίθουσας, έγινε το εσπέρας της 6ης Αυγούστου, εορτή της Μεταμορφώσεως του Κυρίου μας, η παρουσίαση του Λευκώματος «Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης, Αείφωτος Πορεία», έκδοση της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου & Σελίνου.

Παρόντες ο Σεβ.  Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, και εκ των Ιεραρχών της Νήσου οι Σεβ. Μητροπολίτες Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος, ο οποίος ήταν και ένας εκ των παρουσιαστών του Λευκώματος, Ρεθύμνης και  Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός και ο οικείος Επίσκοπος, Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, ο οποίος εκπροσώπησε και την ΑΘΠ, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ στην εν λόγω εκδήλωση.

Σύσσωμη η πολιτική, στρατιωτική και πολιτειακή ηγεσία του τόπου, εκπρόσωποι Φορέων, Συλλόγων, Αρχών και κυρίως πλήθος κόσμου προσήλθαν να καταθέσουν τον σεβασμό, την αγάπη και την τιμή τους προς τον τιμώμενο Ιεράρχη Σεβ. Μητροπολίτη Ειρηναίο Γαλανάκη, τον «Παππού» της Κρήτης.

Το Λεύκωμα, αφιερωμένο στην ζωή, προσφορά και διακονία του Πολυσέβαστου Γέροντος Μητροπολίτου από Κισάμου και Σελίνου κ. Ειρηναίου αποτυπώνει μέσα από 310 φωτογραφίες, αρκετές εκ των οποίων δημοσιεύονται για πρώτη φορά, τη ζωή του Σεβασμιωτάτου Ειρηναίου από την γέννηση του μέχρι και σήμερα.

Περιλαμβάνει επίσης όλη την εργογραφία του με τα αυτοτελή πονήματα και τις περιοδικές εκδόσεις του, σημαίνοντα έγγραφα της Ποιμαντορίας του, χειρόγραφα κείμενά του, πνευματικές υποθήκες του, ιστορικούς σχολιασμούς και παρεμβάσεις του σε μεγάλα θέματα της επικαιρότητας και στο τέλος του Τόμου, σε Παράρτημα, έναν ψηφιακό δίσκο, στόν οποίο περιέχονται ιστορικές ραδιοφωνικές εκπομπές και ομιλίες του ως επίσης και εκφωνήσεις από Θείες Λειτουργίες και Ιερές Ακολουθίες.

Οι παρουσιαστές του Λευκώματος Σεβ. Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου & Σφακίων κ. Ειρηναίος, Αρχόντισσα Ναναδάκη-Παπαδερού, Πρόεδρος ΙΛΑΕΚ, Σταμάτης Αποστολάκης, Λαογράφος-Διδάσκαλος, Ευάγγελος Κακατσάκης, Διδάσκαλος – Αρθογράφος και Αντώνιος Βακάκης, Θεολόγος-Γραμματεύς της Ι.Μ. Κισάμου & Σελίνου με περισσή δεξιοτεχνία «ξενάγησαν» το πολυπληθές ακροατήριο, στις σελίδες του Λευκώματος.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο γνωστός Κισαμίτης δημοσιογράφος Δημήτρης Καμπουράκης.

Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος αναφέρθηκε με λόγους θερμούς στον τιμώμενο Ιεράρχη, εξέφρασε τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη του προς το πρόσωπο του, αφού όπως τόνισε «υπήρξε μαθητής και παιδί του».

Συνεχάρη τον Σεβ. Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιο για την εμπνευσμένη πρωτοβουλία της έκδοσης και ευχήθηκε ο Θεός να μας χαρίζει τον Πολυσέβαστο  «Παππού» της Κρήτης για πολλά-πολλά χρόνια ανάμεσα μας.Image

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης και οι Αρχές του Τόπου. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου & Σελίνου κ. Αμφιλόχιος στην  ευχαριστιακή αναφορά του μετέφερε εν πρώτοις τις ευχές και ευλογίες του Ηγουμένου της Ορθοδοξίας, της Α.Θ.Π.  του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ, ο Οποίος, όπως είπε ο Σεβασμιώτατος Κισάμου, σε πρόσφατο κείμενο Του είχε ονομάσει τον γέροντα Μητροπολίτη Ειρηναίο Γαλανάκη «πρύτανη των εν Κρήτη αδελφών συνιεραρχών και ζων θησαυροφυλάκιο εκκλησιαστικής εμπειρίας και πλουσιοκάρπου
δημιουργικότητος».

Ο Σεβ. Κισάμου μετέφερε επίσης τις ευχές και την αγάπη του τιμωμένου Ιεράρχου, καθώς προσφάτως τον επισκέφθηκε στον τόπο της ησυχίας και προσευχής του για να του προσφέρει το εκδοθέν Λεύκωμα, το οποίο ο Λευκοπολιός γέροντας Μητροπολίτης Ειρηναίος δέχθηκε με περισσή χαρά και συγκίνηση.

«Η Μηρόπολις μας», σημείωσε ο Σεβ. Κισάμου, «αισθανόμενη την ανάγκη να εκφράσει την βαθιά ευγνωμοσύνη, τον άπειρο σεβασμό και την ανυπόκριτη τιμή προς το πρόσωπο και το έργο του τιμώμενου και ως ελάχιστο ευχαριστιακό αντίδωρο της ανεκτίμητης προσφοράς και διακονίας του, των πολλών ευεργεσιών του στον τόπο και τους ανθρώπους του, προσπάθησε, δια του παρόντος Λευκώματος, να διαζωγραφίσει την ιερά πορεία του βίου του αείφωτου «Παππού» της Κρήτης, θέλοντας να καταστήσει άληστο την ήδη φέγγουσα μακρά πνευματική ζωή του».

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Κισάμου αφού ευχαρίστησε ευγνωμόνως όλους εκείνους οι οποίοι συντέλεσαν στην έκδοση του Λευκώματος καθώς, όπως είπε, πρόκειται περί συλλογικού εγχειρήματος και όχι ατομικού, εξήγησε γιατί η επιλογή παρουσίασης του κατά την ημέρα της Μεταμορφώσεως του Κυρίου μας.

«Σήμερα λοιπόν εορτή της Μεταμορφώσεως του Κυρίου μας και ενώ ο σύγχρονος άνθρωπος και πολιτισμός παραμένει μακριά από το Θαβώριο Φως και ζει μέσα στην παραμόρφωση της εικόνος του, απομακρυνόμενος από την πορεία προς την Θέωση και κατατριβόμενος σε πορεία προς την απανθρωποποίηση, σήμερα εμείς παρουσιάζομε το Λεύκωμα του «Παππού» της Κρήτης.

Γιατί άραγε; Για να πούμε πως ακόμα και στις μέρες μας υπάρχουν άνθρωποι που ντύνονται την χαρισματική Ιερωσύνη, που τους κατακαίει η πυρκαγιά του Αγίου Πνεύματος, που δεν αρνούνται ούτε εξαντλούνται στην θέαση της ασχήμιας του κόσμου, αλλά ανακαλύπτουν την κρυμμένη ομορφιά μέσα στην α-κοσμία του. Που, χωρίς συμβιβασμούς, καταγράφουν την τρυφερότητα και ευαισθησία της μυστηριώδους ομορφιάς, που αγνοεί ή βεβηλώνει ο κόσμος. Που συντρίβουν τον παρατεινόμενο φόβο του θανάτου με την παρατεινόμενη αγέραστη ελπίδα στην αγάπη και ευσπλαχνία του Θεού», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος Κισάμου.

Το Λεύκωμα διατίθεται από το Βιβλιοπωλείο της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου & Σελίνου, τηλ. Επικοινωνίας 2822022128, εσωτ. 5

PAROUSIASI1

PAROUSIASI2

PAROUSIASI4

Εμφανίσεις: 61060
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!