Εικόνες και λειτουργικά αντικείμενα, ανακάλυψαν ρώσοι ερευνητές στο Σινά
- Δημιουργηθηκε στις Κυριακή, 07 Αυγούστου 2011
-
Γράφτηκε από τον/την Μακεδονία - 02.51
-
Έναν θησαυρό, που τον αποτελούν περισσότερες από 100 εικόνες και λειτουργικά αντικείμενα, ανακάλυψαν ρώσοι ερευνητές στο μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά.
Σύμφωνα με ανακοινώσεις που έκανε πρόσφατα η Ναταλία Κομάσκο, του Μουσείου Αντρέι Ριουμπλόφ, τα κειμήλια χρονολογούνται από τον 16ο έως τον 19ο αιώνα, και η ανακάλυψή τους σημαίνει ότι θα συμπληρωθούν κενά στην ιστορία των σχέσεων της Ρωσίας με το μοναστήρι στο Σινά.
Οι εικόνες και τα υπόλοιπα αντικείμενα αποτελούσαν μέρος του εξοπλισμού του παρεκκλησίου της Καιομένης Βάτου, αλλά πριν από αρκετές δεκαετίες είχαν αποσυρθεί για αγνώστους λόγους χωρίς να έχουν καταλογογραφηθεί.
Εντοπίσθηκαν στο σκευοφυλάκιο του παρεκκλησίου και μάλιστα σε άριστη κατάσταση. Θα απαιτηθεί ελάχιστη παρέμβαση από τους συντηρητές, αναφέρεται στην ανακοίνωση, διότι στο Σινά επικρατούν οι ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας για τη διατήρηση των εικόνων.
Σύμφωνα με τους ιστορικούς οι σχέσεις της Ρωσίας με τη μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα, όταν έφθασαν εκεί οι πρώτοι προσκυνητές.
Ακολούθησαν πολλοί, έμποροι αλλά επίσημοι αντιπρόσωποι των τσάρων, οι οποίοι πρόσφεραν στη μονή πολύτιμα δώρα, ενώ και μοναχοί από το Σινά μετά από τις συχνές επισκέψεις τους στην Ρωσία τον 17ο και τον 18ο αιώνα επέστρεφαν μεταφέροντας τις προσφορές των εκεί πιστών.
Ερευνητές από τα μουσεία Τρετιακόφ και το Κρατικό Ινστιτούτο Συντήρησης αποτέλεσαν την ομάδα η οποία έφερε στο φως τα σημαντικά ευρήματα.
Πάντα σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, είχαν προηγηθεί άλλες δύο αποστολές, το 2004 και 2005, με στόχο την καταλογογράφηση όσων έργων ρωσικής τέχνης φυλάσσονται στη μονή.
Οι έρευνες θα συνεχισθούν και στο μέλλον, αφού υπάρχουν ελπίδες να εντοπισθούν και πολλά ακόμη κειμήλια, άγνωστα μέχρι τώρα στους ιστορικούς.
* Στη φωτ. ο ηγούμενος του μοναστηριού, Αρχιεπίσκοπος Δαμιανός με μια απο τις θαυμαστές εικόνες
- Εμφανίσεις: 40195