Η Εορτή της Παναγίας της Γηροκομιτίσσης στην Πάτρα (ΦΩΤΟ)

a7

Όλος ο Ορθόδοξος Χριστιανικός κόσμος εόρτασε με ιερό δέος και κατάνυξη την Εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Απ΄ άκρου εις άκρον η Χώρα μας, ετίμησε την Θεομήτορα και ο Λαός μας έσπευσε για μια ακόμα φορά να την ευχαριστήσει για την θαυμαστή βοήθεια και προστασία Της και να την παρακαλέση, ώστε να συνεχίσει να πρεσβεύει προς Κύριον υπέρ ημών.

Στην πόλη των Πατρών και την Ιερά Αποστολική Μητρόπολή μας, το κέντρο τού εορτασμού τής Μεγαλόχαρης Παναγίας μας, ήταν η γεραρά και σεβασμία Μονή τής Παναγίας τής Γηροκομιτίσσης.

Πλήθη πιστών καθημερινώς ανέβηκαν, κατά τις ημέρες αυτές στο Μοναστήρι από την Πάτρα, για να προσκυνήσουν την θαυματουργή Εικόνα τής Γηροκομίτισσας.

Το αποκορύφωμα της συμμετοχής των πιστών ήταν την παραμονή και ανήμερα τής Εορτής, όταν ένα ποτάμι από κόσμο, ατελείωτο, έφτασε στις αυλές της Παναγίας μας προσφέροντας τα μύρα της καρδιάς τους προς την Μητέρα του Θεού και Μητέρα όλου του κόσμου.

Η κατά χιλιάδες συμμετοχή των πιστών στην Θεομητορική πανήγυρη ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

•  Την παραμονή τής Εορτής.

Νωρίς το απόγευμα οι Αδελφοί της Μονής μετέφεραν την Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Γηροκομιτίσσης στα πρόπυλα τού Καθολικού τής Μονής. Ηυτρεπισμένη και ανθοστόλιστη τοποθετήθηκε σε ειδικό βάθρο και θρόνο.

Ο Καθηγούμενος Αρχιμανδρίτης π. Συμεών Χατζής και οι λοιποί Αδελφοί του Μοναστηριού τέλεσαν Δέηση προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

Εν συνεχεία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ατλάντας κ. Αλεξίου και συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, τελέσθηκε Μέγας Εσπερινός μετ΄ Αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος υπό του Σεβασμιωτάτου κ.κ. Χρυσοστόμου.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του μεταξύ άλλων είπε:

Κανένα πρόσωπο δεν τιμήθηκε επάνω στη γη όσο η Πανύμνητος Μητέρα του Εμμανουήλ  η Θεοτόκος Μαρία.

Πριν ακόμα γεννηθή προτυπώθηκε στην Παλαιά Διαθήκη, ως νεφέλη ολόφωτος ως βάτος φλεγομένη και μη καικαμένη, ως κλίμαξ (σκάλα) που ενώνει τον ουρανό με τη γη, ως στάμενος του μάννα, ράβδος βλαστήσασα…

Όταν εγεννήθη από τους αγίους γονείς της, εχάρη ο Ουρανός και η γη, διότι ήλθε στον κόσμο τον καθαρότατον δοχείον της Χάριτος του Θεού, η Θεοδόχος κόρη, του Θεού το άγιον Σκήνωμα.

Με τον Ευαγγελισμό της και την Γέννηση του Σωτήρος του κόσμου, έγινε του ουρανού και της γης η Πλατυτέρα  και των απάντων η χαρά αφού στα σπλάχνα της εκυοφόρησε το προάναρχο Θεό ως άνθρωπο και στα Άχραντα χέρια της, τον κράτησε ως Σωτήρα και Λυτρωτή του κόσμου.

Μετά την Κοίμησή της και την εις ουρανούς μετάστασή της πρεσβεύει αδιαλείπτως προς Κύριον υπέρ πάντων των ανθρώπων , οι οποίοι στο Πανάγιο πρόσωπό της, βλέπουν την στοργική μάνα, την προστάτιδα και ευργέτειδα, την επακούουσα γοργώς και δεομένη θερμώς υπέρ υγείας, σωτηρίας, εκπληρώσεως κάθε εσωτερικής και συμφώνως με το θέλημα του Θεού επιδημίας κάθε ανθρωπίνης ψυχής.

Έτσι τιμήθηκε και τιμούν:

- Ως Ελεούσα, γιατί ελεεί τους ανθρώπους με τις πρεσβείες της.

-    Ως Γοργοεπήκοο γιατί ακούει γοργά τα αιτήματά τους και τα μεταφέρει στον θρόνο του Θεού.

-    Ως Γιάτρισσα, γιατί θεραπεύει ο Κύριος θαυματουργικά δια των αγίων πρεσβειών της τα σωματικά και ψυχικά τραύματα και τις πληγές μας.

-    Ως παραμυθία γιατί είναι παρηγοριά μας σε κάθε δύσκολη και πονεμένη στιγμή της ζωής μας.

-    Ως Υπερμάχος Στρατηγός του Γένους Της γιατί στάθηκε κοντά μας, έκλαυσε μαζί μας, μας κράτησε το λαό από το χέρι σε δύσκολες στιγμές, μας παρηγόρησε, μας χάρισε την ελευθερία μας.

Προς αυτής την εικόνα την θαυματουργή, την περίπτυστη και αγία, προσπίπτωμε με δάκρυα ευλαβείας και ιεράς κατανύξεως και δεόμεθα εκ βάθους ψυχής να απαλύνει τον πόνο μας, να μας παρηγορήσει στη θλίψη μας, να μας συντροφεύσει στη μοναξιά μας, να ξεδιψάση την πνευματική μας δίψα, να μας λυπηθεί διότι καθ΄ ημέραν αμαρτάνομε και λυπούμε τον Κύριό μας.

Προς αυτή υψώνομε τα πονεμένα μάτια μας τώρα που η πατρίδα μας, κρίμασιν οις είδεν ο Θεός, διέρχεται αυτή την πολυεπίπεδη κρίση.

Πιστεύομε ακράδαντα  ότι θα σπεύσει εις ικεσίαν η παναμώμημος Παρθένος, η γλυκυτάτη Παναγία μας και δεν θα παρίδη δάκρυα και στεναγμούς, προσευχές και κραυγές ικεσίας χιλιάδων και μυριάδων παιδιών της που σήμερα σπεύδουν να την χαιρετήσουν και να την προσκυνήσουν στην μεγάλη γιορτή της, όπως συμβαίνει κατά τρόπο συγκλονιστικό στο Ιερό Μοναστήρι της στο Γηροκομειό των Πατρών, όπου ποταμηδόν ρέει η ευλάβεια των ανθρώπων.

Στην Ιερά Ακολουθία συμμετείχε πλειάδα κληρικών, ενώ ανάμεσα στο πλήθος των πιστών παρέστη ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας της Κυβερνήσεως (φωτό) κ. Ανδρέας Κατσανιώτης (Πατρινός στην καταγωγή), ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαϊας κ. Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, η πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων κα Βίβιαν Σαμούρη, Δημοτικοί και περιφερειακοί Σύμβουλοι.

Εν συνεχεία τελέσθηκε Ιερά Αγρυπνία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, η ένδυση  του οποίου με τα Αρχιερατικά Άμφια πραγματοποιήθηκε στο κέντρο του Καθολικού της Μονής, από ιερείς.

Δέκα ιερείς, με τα Άγια Δισκοπότηρα, επί μία ώρα κοινωνούσαν το Σώμα και Αίμα Χριστού, εντός και εκτός του Καθολικού.

Καθ’ όλη την διάρκεια της νύκτας, το προσκύνημα ήταν ασταμάτητο και η συμμετοχή των πιστών, συγκλονιστική.

•Ανήμερα της εορτής

Τελέσθηκε Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ατλάντας κ. Αλεξίου ο οποίος κήρυξε και τον Θείο Λόγο.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του, εδόξασε τον εν Τριάδι προσκυνούμενον Θεόν ημών για όλες τις ευεργεσίες Του προς το ανθρώπινο γένος και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς το πανσεβάσμιο και πανακήρατο πρόσωπο τής Υπεραγίας Θεοτόκου, η οποία έφερε τον Σωτήρα και

Λυτρωτή στον κόσμο και η οποία κρατάει στα χέρια της τις καρδιές και τη ζωή όλων μας.

Αναφέρθηκε στην κοσμοσυρροή στη Γιορτή τής Παναγίας στο Μοναστήρι και με λόγια συγκινητικά επήνεσε τον Λαό  και ιδιαίτερα τους νέους γονείς και τα παιδιά των, για τα αισθήματα τής ευλαβείας των ενώπιον τής Σεπτής Μορφής τής Παναγίας μας.

Εν συνεχεία μίλησε για την πρώτη Εύα, η οποία έφερε δια τής παρακοής την κατάραν στον κόσμο και για την Νέα Εύα, την Μαριάμ, η οποία δια της υπακοής και της ταπεινώσεως και της λαμπρότητος και καθαρότητος τού βίου Της αξιώθηκε να γίνει η Μητέρα τού Θεού.

a1

a2

a3

a4

a5

a6

a8

Εμφανίσεις: 50906
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!