Αναστάτωση στην Πάτμο για το λιβάδι των καλογήρων

ImageΜήνυση κατά του νομικού συμβούλου της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής για εξύβριση και απειλή αλλά και της αδελφής που τον συνόδευε για απειλή, κατέθεσε ο ενοικιαστής της περιοχής Λιβάδι Καλογήρων, γιατί τον απείλησαν και τον εξύβρισαν επειδή αρνήθηκε να εγκαταλείψει το κτήμα   όπως του ζήτησαν κατά την επίσκεψη τους 1η Αυγούστου στο Μοναστήρι Λιβάδι Καλογήρων.

Είχε προηγηθεί προφορικό τελεσίγραφο να το εγκαταλείψει μέχρι 31 Ιουλίου 2011.

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει η πρόθεση της Ιεράς Μονής να «εκδιώξει έτσι ξαφνικά» τον επί 60 χρόνια ενοικιαστή- καλλιεργητής της γης της περιοχής.

Μέχρι και η τέχνη του γκράφιτι επιστρατεύτηκε για να   αποτυπωθεί η κατάσταση που δημιουργήθηκε.

Πριν από λίγο καιρό, είχε κυκλοφορήσει ότι ο επίσκοπος Ελαίας επρόκειτο να εγκαταβιώσει στο Λιβάδι των Καλογήρων, στο Μοναστήρι της Κοίμησης, το οποίο ανήκει στη Ζωοδόχο Πηγής, αναλαμβάνοντας να το ανακαινίσει και να το επιβλέπει, αλλά λίγες μέρες μετά παραιτήθηκε, στέλλοντας επιστολή στο μοναστήρι, που σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες οι λόγοι είχαν σχέση με την αντίδραση των ενοικιαστών και της κοινής γνώμης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας , ο 60χρονος ενοικιαστής - καλλιεργητής του κτήματος και των κτισμάτων της εκκλησίας της Κοίμησης Νικόλας Παντελιός,   ενημερώθηκε ξαφνικά από την ηγουμένη της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής, να εγκαταλείψει μέσα στο καλοκαίρι , συγκεκριμένα τέλος Ιουλίου, το κτήμα που  καλλιεργούσε η οικογένεια του εδώ και 60 χρόνια, Μαζί με τα κτήματα, να εγκαταλείψει και τα σπιτάκια που υπήρχαν γύρω από την εκκλησία και τα οποία ήταν τα κελιά των μοναχών που ζούσαν παλαιότερα εκεί.

Ο πατέρας του ήταν κολίγας του μοναχού Νικόδημου όταν με τον Βαρθολομαίο Στράτα έμεναν στο Λιβάδι των Καλογήρων. Όταν έφυγαν οι μοναχοί έμεινε εκείνος. Όταν έφυγε κι εκείνος πριν 7 χρόνια, συνέχισε ο γιος του Νικόλας.livadi-kal-grafiti

Το ερώτημα στα χείλη του απλού πολίτη είναι που να πάει. Είχε εκτός από τις καλλιέργειες, πολλά ζώα και θα χρειαζόταν καιρό για να τακτοποιηθεί κάπου αλλού.

Πριν κάποιους μήνες ήρθε το προφορικό τελεσίγραφο της Ιεράς Μόνής Ζωοδόχου Πηγής, να φύγει 31 Ιουλίου. Αυτό προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών και αντιδράσεων στην κοινή γνώμη. «Δεν είναι δυνατόν μοναχές να συμπεριφέρονται έτσι σε έναν πολίτη» μας έλεγαν.

«Καλλιεργεί, τους πληρώνει αυτά που του έχουν ζητήσει, γιατί λοιπόν θέλουν να τον εκδιώξουν από το κτήμα και να τον αφήσουν ξεκρέμαστο»;

Βρήκαν φαίνεται κάποιον άλλον που θα τους πληρώνει περισσότερα μας έλεγαν άλλοι.

Αναφέρθηκαν μάλιστα και ορισμένα ονόματα μεταξύ αυτών και του εφημέριου του Κάμπου πατέρα Πολύκαρπου, οποίος σε ερώτηση μας,  τόνισε ότι ούτε είχε, ούτε έχει, αλλά και ούτε πρόκειται να έχει   ενδιαφέρον για το ζήτημα αυτό.

Ακολούθησαν γκράφιτι υβριστικά για τις μοναχές και το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής.

Το κτήμα στο Λιβάδι των Καλογήρων είναι πράγματι ένα κόσμημα και ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της φροντισμένης καλλιέργειας της γης, έτσι τουλάχιστον όπως αποκαλύπτεται στον επισκέπτη.

Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας προφανώς ανήκει στον ενοικιαστή -καλλιεργητή Νικόλα Παντελιό.

Το πρωί της Δευτέρας επικοινωνήσαμε με την ηγουμένη της Ζωοδόχου Πηγής να κλείσουμε ραντεβού για το απόγευμα, ώστε να ρωτήσουμε πως ακριβώς από την πλευρά τους έχουν τα πράγματα.

Το απόγευμα 5 η ώρα βρεθήκαμε στο Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής και κάνοντας τις ερωτήσεις μας βασισμένες πάνω στην ξαφνική εκδίωξη του καλλιεργητή και τους λόγους της, το που θα πάει ο άνθρωπος και που θα μεταφέρει τα ζώα του, είχαμε τις παρακάτω απαντήσεις από την ηγουμένη Καλλινίκη. Παρόντες στη συζήτηση η μοναχή Ζωοπηγή και ο νομικός σύμβουλος τους.

« Ξεκίνησε τις απαντήσεις της, δείχνοντας μας μία απόφαση που περιελάμβανε το άρθρο 5 του νόμου 547/1948 περί διοικήσεως της Δωδεκανήσου, το άρθρο 12 της υπ αριθμ. 71 προκήρυξης της τέως Σ.Δ.Δ., που με τη σύμφωνη γνώμη της αρχαιολογικής υπηρεσίας κήρυσσε διατηρητέα ιστορικά μνημεία της χώρας μας που έχουν ανάγκη προστασίας.

Μεταξύ αυτών των μνημείων περιλαμβάνονταν η παλαιά Μονή «Το Λιβάδι των Καλογήρων μετά των λειψάνων, των κελίων και της εκκλησίας «Η Κοίμησης».

Η πρόθεση μας ήταν να ανακαινίσουμε τα κελιά που παλαιότερα ζούσαν μοναχοί, και την εκκλησία, η οποία θα καταστραφεί. Εγκαίρως του δόθηκε η πίστωση χρόνου, για μέχρι 31 Ιουλίου να φύγει από τα κελιά, πολλά χρόνια το γνωρίζουν και όχι ξαφνικά, όπως λέτε, σημειωτέον ότι τα έκανε αποθήκη για τα ζώα και κατοικία, αν και δεν ήταν στην συμφωνία μας και μέχρι τέλος του χρόνου 2011, να παρέδιδε το κτήμα»

Μας είπε  επίσης, ότι ενώ βρέθηκε ο Σεβασμιώτατος επίσκοπος Ελαίας να το ανακαινίσει και να επιστατεί τα κτήματα που είναι 100 στρέμματα, τον ανάγκασαν να φύγει αν και αρχικά το δέχτηκαν αλλά στη συνέχεια άλλαξαν γνώμη.

Εκτός των άλλων,  ο επίσκοπος Ελαίας τους είπε: "Δεν πρόκειται να σας βγάλω από τα κτήματα» Θα αγοράζουμε το κρέας από σένα για την Πατμιάδα,». Κι εμείς του είπαμε συνέχισαν, ότι το μερίδιο μας θα το διαθέταμε στην Πατμιάδα. Επειδή όμως δημιουργήθηκε σάλος και μας εξαπέλυσαν αναλήθειες και συκοφαντίες , αλλάζουμε κι εμείς κατεύθυνση».

- Ωραία εσείς μπορείτε να φτιάξετε τα κελιά και την εκκλησία, τους ρωτάω, αλλά γιατί να φύγει από τα κτήματα; Μήπως υπάρχουν άλλοι λόγοι. Μήπως δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις του, μήπως δεν προσέχει το κτήμα, μήπως βρήκατε κάποιον άλλο;

Δεν έχουμε πρόβλημα μας απάντησαν. Μας πληρώνει και προσέχει το κτήμα. Εμείς θέλουμε όπως σας είπαμε να ανακαινίσουμε τα κελιά και την εκκλησία  και να έχουμε την επιστασία του κτήματος.

Να αφήσουμε το κτήμα αρχικά σε αγρανάπαυση και μετά να το  δώσουμε πάλι για καλλιέργεια. Γιατί να μη το πάρει κι ο Νικόλας». Όμως δεν δέχεται»

Αυτά μας είπαν το απόγευμα στις 5 και αργότερα όταν φύγαμε από κει μάθαμε ότι το πρωί  η μοναχή Ζωοπηγή και ο νομικός τους σύμβουλος επισκέφθηκαν το Λιβάδι των Καλογήρων και τον καλλιεργητή για να φρεσκάρουν το τελεσίγραφο που είχε λήξει.

livadi-kalogiron-templΕκεί πραγματικά όπως πληροφορηθήκαμε, ο ενοικιαστής - καλλιεργητής τους είπε ότι δεν θα φύγει γιατί δεν έχει που να πάει. Κυρίως που θα πάει τα ζώα που έχει.

Πρέπει να του δώσουν μία μεγαλύτερη προθεσμία ή  μια αποζημίωση για την απομάκρυνση του.  Λόγο το λόγο κατέληξαν σε ένταση και το αποτέλεσμα ήταν να καταφύγει ο Νικόλαος Παντελιός στη μήνυση που προαναφέραμε.

Τα πράγματα έχουν πάρει μία εκρηκτική διάσταση. Τα γκράφιτι συνεχίζονται, υπογραφές συλλέγονται από κατοίκους του Κάμπου για την παραμονή του Νικόλα Παντελιού στο Λιβάδι Καλογήρων.

Ο σεβασμός της ιδιοκτησίας όταν πρόκειται για εκκλησιαστική παίρνει λαϊκό έρεισμα. Εμπλουτίζεται με αλληλεγγύη και ευαισθησία και αντιμετωπίζεται διαφορετικά κυρίως, όταν πρόκειται για εξηντάχρονη συνεργασία με πολίτη.

Πιστεύουμε ότι θα επικρατήσει η λογική ώστε να μη φτάσει η υπόθεση στη νομική σύγκρουση διότι εκτός από την φθορά υπάρχει και η κατακραυγή.

«Φωνή λαού, οργή Θεού».

Εμφανίσεις: 37948
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!