Ζητούν καθημερινά βοήθεια από τις Μητροπόλεις

prosforatrofimwnΤην πόρτα των Μητροπόλεων χτυπούν ολοένα και περισσότεροι πολίτες που η οικονομική ανέχεια τους έχει οδηγήσει στα όρια τους, ζητώντας από την εκκλησία ένα χέρι βοηθείας.

Πολίτες που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα, να αποπληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους, να πληρώσουν το ρεύμα ή το νερό τους ή ακόμη και να εξασφαλίσουν ένα πιάτο φαγητό χρησιμοποιούν την εκκλησία ως καταφύγιο.

Κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία, τράπεζες αγάπης, κατασκηνώσεις και γηροκομεία είναι μερικές από τις κοινωνικές δομές που λειτουργούν στις Μητροπόλεις της Θράκης και που σε καθημερινή βάση προσφέρουν ανάσες σωτηρίας σε δεκάδες άπορους της περιοχής.

Παράλληλα δραματικά αυξάνεται ο αριθμός αυτών που απευθύνονται στην εκκλησία για να βρουν κάποια δουλεία ή να λάβουν κάποιο οικονομικό βοήθημα.

Φάρμακα, τρόφιμα και ρούχα για όσους έχουν ανάγκη

«Ο κόσμος πάντα έβρισκε καταφύγιο στην εκκλησία, αλλά τώρα ακόμη περισσότερο, εξαιτίας της απογοήτευσης από τους κυβερνώντες γενικότερα και από τη διοίκηση που ασκείται με αυτόν τον τρόπο. Η μόνη του ελπίδα έχει μείνει στο Θεό. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει μεγάλη προσέλευση στους ναούς, στις ακολουθίες καθώς και στις δραστηριότητες όλων των ενοριών» τονίζει στον ΑτΚ ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου Δαμασκηνός.

Η Μητρόπολη Διδυμοτείχου λειτουργεί κοινωνικό φαρμακείο, παντοπωλείο και τράπεζα ρούχων όπου συλλέγονται ρούχα από ανθρώπους που δεν τα έχουν ανάγκη.

Παρόμοιες δράσεις υλοποιούνται και από τη Μητρόπολη Ξάνθης, όπου λειτουργεί κοινωνικό ιατρείο - φαρμακείο το οποίο εξυπηρετεί δεκάδες ανασφάλιστους και άνεργους πολίτες της Ξάνθης προσφέροντας ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η τράπεζα της Αγάπης, της Μητρόπολης Ξάνθης, προσφέρει καθημερινά ένα ζεστό πιάτο φαγητό σε εκατοντάδες πολίτες που το έχουν άμεσης ανάγκης, ενώ στο κοινωνικό παντοπωλείο συλλέγονται τρόφιμα και ρουχισμός.

Οι εκκλησιαστικές κατασκηνώσεις που λειτούργησαν και φέτος έδωσαν τη δυνατότητα σε 450 παιδία να πάνε κατασκήνωση χωρίς να καταβάλλουν ούτε ένα ευρώ, ενώ το αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της μια νέα δομή της Μητρόπολης, ένα κοινωνικό γηροκομείο.

Η Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής πέραν των παραπάνω δομών διατηρεί τον «κουμπαρά του συνανθρώπου» όπου ο καθένας μπορεί να καταθέτει από το υστέρημα του χρήματα τα οποία δαπανώνται για τη φροντίδα που έχουν καθημερινά ανάγκη.  

«Πληρώνουμε και τα έξοδα των φοιτητών»

«Στην περιοχή μας πάντοτε ο κόσμος ήταν κοντά στην εκκλησία ακόμη και πριν από την κρίση» σημειώνει στο ΑτΚ ο Μητροπολίτης Δράμας Παύλος, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως άλλο θέμα η φιλανθρωπία και άλλο η πίστη.

«Δηλαδή την εκκλησία τη χρειαζόμαστε μόνο για να πληρώνουμε τη ΔΕΗ;» διερωτάται ο ίδιος, απαντώντας πως «δεν είναι ο ρόλος της αυτός ο ουσιαστικός.

Και αν έρχονται γι’ αυτό κακώς έρχονται. Έχουμε κράτος και πληρώνουμε φόρους και είναι υπεύθυνο. Εμείς από την πλευρά μας όσο μπορούμε βοηθούμε.

Μόλις σήμερα η Μητρόπολη πλήρωσε 400 ευρώ για φάρμακα καρκινοπαθούς, ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα πληρώνουμε εισιτήρια λεωφορείων φοιτητών. Καμία φορά ακόμη και τα ενοίκια τους».

Εμφανίσεις: 49065
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!