Ο Μητροπολίτης Κυθήρων τίμησε τον "παπά-Φραγκιά"

fragkiasΜετά τη γιορτή του πολιούχου των Αντικυθήρων Αγ. Μύρωνος, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ι. Ναό Αγ. Χαραλάμπους Ποταμού Αντικυθήρων, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ. 

Ο Σεβασμιώτατος επέλεξε να παραμείνει στο νησί και να ιερουργήσει και στον όμορφο αυτό ναό που πρόσφατα ανακαινίστηκε και στον οποίο λειτούργησε και κατά την πανήγυρη του Αγ. Χαραλάμπους τον περασμένο Φεβρουάριο.

Μαζί με τον Σεβασμιώτατο συλλειτούργησε και ο Ιερεύς των Αντικυθήρων π. Αντώνιοςκαι ο π. Ιωάννης Γολεμάτης από τα Κύθηρα. 

Ο Σεβασμιώτατος τέλεσε και το μνημόσυνο του αειμνήστου ιερέα των Αντικυθήρων π. Φραγκίσκου Χαρχαλάκη που ιεράτευσε στο νησί από το 1927 μέχρι το 1973 οπότε και εκοιμήθη. 

Ο Σεβασμιώτατος τίμησε τον «παπά – Φραγκιά» με την τέλεση του Αρχιερατικού Μνημοσύνου αλλά και με μια άκρως συγκινητική ομιλία που ανακάλεσε στους Αντικυθηρίους μνήμες και θύμησες του παρελθόντος, όταν ο π. Φραγκίσκος ιεράτευε στο νησί το οποίο έσφυζε από ζωή (400-500 μόνιμοι κάτοικοι) παρά τις δυσχέρειες εκείνων των χρόνων. 

Επίσης, για τον π. Φραγκίσκο μίλησε και ο Αντικυθήριος ιατρός Dr. Διονύσιος Γαλανάκης, εκ των κορυφαίων αιματολόγων στο νοσοκομείο STONYBROOK της Νέας Υόρκης, που πριν μεταναστεύσει από τα Αντικύθηρα για τις Η.Π.Α. στη δεκαετία του 1950, έλαβε τα νάματα της πίστης και της ευσεβείας διακονώντας στο Ιερό και το Αναλόγιο με τον αείμνηστο π. Φραγκίσκο.

Ο κ. Γαλανάκης ανέφερε ότι ο π. Φραγκίσκος δίδασκε τους νέους να εφαρμόζουν το εξής τρίπτυχο στη ζωή τους: αγάπη, στοργή, φιλανθρωπία.  

Ο π. Φραγκίσκος Χαρχαλάκης γεννήθηκε το 1880 στα Αντικύθηρα και έλαβε τον πρώτο και δεύτερο βαθμό της Ιερωσύνης από τον μακαριστό Μητροπολίτη Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Δωρόθεο Κοτταρά (μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος) τον Φεβρουάριο του 1927 στον Ι. Ν. Αγίας Άννης στη Χώρα Κυθήρων. 

Υπήρξε υποδειγματικός στην επιτέλεση των ιερατικών του καθηκόντων, καλλιφωνότατος και άριστος γνώστης του τυπικού της Εκκλησίας αλλά και της Υμνολογίας ολοκλήρου του έτους, την οποία ήξερε από στήθους. Κατέλιπε φήμη ευσεβεστάτου και ταπεινού εκκλησιαστικού ανδρός, αγαθού λευίτου, με μεγάλο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο το οποίο ακόμα παραμένει εν πολλοίς άγνωστο στο νησί καθώς ο ίδιος δεν δημοσιοποιούσε τις αγαθοεργίες που έπραττε. Μια χαρακτηριστική αναφορά για τον π. Φραγκίσκο Χαρχαλάκη έγραψε ο εξόριστος στα Αντικύθηρα Ιατρός Αντώνιος Φλούντζης κατά τη δεκαετία του 1950.

Στο καταπληκτικό βιβλίο – χρονικογράφημά του σχετικά με την πολυετή εξορία του στο νησί με τίτλο «Στο Στρατόπεδο Υγειονομικών Αντικυθήρων και στην Τρίπολη 1955-1962» (εκδ. Φιλιππότη, Αθήνα, 1988), αναφέρει για τον παπά – Φραγκιά:«Το σήμα στα Αντικύθηρα ήρθε στις 9 Ιούλη 1956 και ο Σταθμάρχης μας ειδοποίησε ότι έχουμε μηνιαία άδεια και μπορούμε να φύγουμε […]. Εκείνο που μας συγκίνησε ιδιαίτερα ήταν η συμπεριφορά του παπά-Φραγκιά Χαρχαλάκη. Ήρθε νωρίς από 2 χιλιόμετρα μακριά για να μας αποχαιρετήσει. Κι αυτός ο σεβάσμιος γέροντας, πάνω από 80 χρονών, την ώρα που ξεκινούσαμε άρπαξε έναν μεγάλο μπόγο με κουβέρτες και ήθελε να τον κατεβάσει στην προβλήτα. ‘Όχι παπά μου’ του είπα. ‘Σε ευχαριστούμε πολύ. Μας συγκινεί πάρα πολύ η χειρονομία σου και η αγάπη που μας δείχνεις, αλλά υπάρχουν τόσοι άλλοι για τη δουλειά αυτή’. Τον αγκάλιασα και τον φίλησα. Ο παπάς όμως επέμενε. Και για να δώσω μια διέξοδο, να πάρει κάτι για να κατεβάσει κι αυτός, του έδωσα την τσάντα μου. ‘Ορίστε πάρτε την τσάντα’, του είπα».

fragkias1

fragkias2

fragkias3

Εμφανίσεις: 66083
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!