Φιλομηλίου Ηλίας: "Θα συνεχίσουμε το έργο της Οσίας Ειρήνης"

HRISOVALANTOUΗ Πατριαρχική Μονή της Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου την Κυριακή είχε κατακλυσθεί από πιστούς, οι οποίοι παρακολούθησαν με κατάνυξη και ευλάβεια την Θεία Λειτουργία που τελέστηκε χοροστατούντος του Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης, κ. Ευάγγελου, του Επισκόπου Φιλομηλίου Ηλία και πλειάδας ιερέων από την τριπολιτειακή περιοχή.

Ακολούθως συμμετείχαν στη Λιτανεία της θαυματουργού εικόνας και αγνοώντας τη ζέστη και την υγρασία περίμεναν υπομονετικά να περάσει η εικόνα από πάνω τους. Στη συνέχεια συμμετείχαν στο ελληνικό φεστιβάλ, απόλαυσαν τα ελληνικά φαγητά και ξεφάντωσαν μέχρι αργά το βράδυ.

Η εν λόγω γιορτή και το φεστιβάλ ήταν τα πρώτα που διοργανώθηκαν χωρίς τους ιδρυτές της Μονής και λίγους μήνες μετά την παραίτηση του Μητροπολίτη Τυάνων, κ. Παϊσίου και την απόφασή της Ιεράς Συνόδου για την απαλλαγή από των καθηκόντων του του Επισκόπου Απαμείας κ. Βικεντίου και ήρθαν να αποδείξουν ότι η αγάπη και η ευλάβεια των ομογενών για την Οσία Ειρήνη είναι ανυπόκριτη.

Ο Επίσκοπος Φιλομηλίου Ηλίας, ο οποίος εκτελεί χρέη καθηγουμένου της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής της Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου δήλωσε στον «Ε.Κ.»:

«Είναι η πρώτη φορά που βρίσκομαι στη γιορτή της Οσίας Ειρήνης και έμεινα κατενθουσιασμένος από την συμμετοχή της Ομογένειας στις θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις και στη Λιτανεία. Από την Πέμπτη, την Παρασκευή μέχρι και σήμερα είχαμε μεγάλη προσέλευση των πιστών. Δόξα τω Θεώ είχαμε σύμμαχο και τον καλό καιρό. Ο κόσμος έχει έρθει να διασκεδάσουν και να συμμετάσχουν στην γιορτή της Οσίας Ειρήνης».

Ερωτηθείς για το μυστικό της επιτυχίας, είπε ότι «όλα οφείλονται στην αγάπη, στην ομόνοια και στην συνεργασία. Προσβλέπουμε στο μέλλον και θα συνεχίσουμε το έργο της Οσίας Ειρήνης και την αποστολή της. Και πολλές φορές όταν το λέγω αυτό με ρωτάνε τι εννοείτε όταν λέτε έργο. Κατ’ αρχάς το έργο της Μονής είναι πνευματικό να μεταδώσουμε την Ορθοδοξία, επίσης να κρατήσουμε τα ήθη και τα έθιμα του ελληνικού λαού και της ομογένειας να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας και στις επόμενες γενιές το θέμα της ελληνικής γλώσσας. Γι’ αυτό και όλες οι ιερές ακολουθίες που γίνονται στην Μονή τελούνται στην ελληνική γλώσσα. Φροντίσαμε και έχουμε έναν πρωτοψάλτη από την Ελλάδα ο οποίος έχει αρχίσει να διδάσκει την βυζαντινή μουσική και θα συνεχίσουμε τον Σεπτέμβριο με τα ειδικά μαθήματα. Επίσης έχουμε προγράμματα πνευματικού και πολιτιστικού περιεχομένου για τους ομογενείς της Αστόριας».

Ερωτηθείς εάν ξεπεράστηκε η κρίση που προκλήθηκε με την παραίτηση Παϊσίου, ο Επίσκοπος Φιλομηλίου επεσήμανε: «Ελπίζουμε και ο άνθρωπος ζει με την ελπίδα. Ο Θεός μάς έχει ευλογήσει με καλούς ανθρώπους, καλούς συνεργάτες οι οποίοι είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν, να θυσιάσουν και να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα της Ιεράς Μονής».

Ο υπεύθυνος του φεστιβάλ, Κωνσταντίνος Πρέντζας, μιλώντας στον «Ε.Κ.» εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχία του φεστιβάλ.

«Το φετινό φεστιβάλ ήρθε να αποδείξει την αγάπη του κόσμου για την Οσία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου. Ολοι έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμά μας και αυτό είναι συγκινητικό.

Εφέτος έχουμε περισσότερα παιγνίδια τα οποία έχουν προσελκύσει πολλά παιδιά και νέους. Η ανταπόκριση και ο ενθουσιασμός του κόσμου μας δίνει κουράγιο και έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι το έργο που έχει ξεκινήσει το 1974 συνεχίζεται και σήμερα και θα συνεχιστεί όσο υπάρχουν ομογενείς που αγαπούν, υπηρετούν και διακονούν την Οσία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου».

Ερωτηθείς για την προσέλευση των πιστών στην Λιτανεία, ο κ. Πρέντζας επεσήμανε ότι τελέστηκε με μεγαλοπρέπεια και ότι η συμμετοχή ήταν ίδια με τα προηγούμενα χρόνια και ότι ήρθαν πιστοί τόσο από τη Νέα Υόρκη και Νέα Ιερσέη, όσο και από το Κονέκτικατ.

Μιλώντας για τη διοργάνωση του φεστιβάλ, ο κ. Πρέντζας σημείωσε ότι η επιτροπή της οποίας ηγούνταν έχει ξεκινήσει τις προετοιμασίες προ δύο περίπου μηνών και ότι συνεδρίαζαν δύο φορές την εβδομάδα.

Αναφερόμενος στους εθελοντές είπε ότι ξεπερνούν τους 60 και ότι οι περισσότεροι από αυτούς είναι νέοι οι οποίοι μεγάλωσαν στους κόλπους της Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου. Οσον αφορά τα οικονομικό σκέλος ο κ. Πρέντζας το χαρακτήρισε το καλύτερο των τελευταίων δέκα ετών.

Ερωτηθείς για το μυστικό της επιτυχίας, ο κ. Πρέντζας τόνισε ότι οφείλεται στην αγάπη του κόσμου για την Αγία και τα θαύματά της.

«Η Οσία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου χτίστηκε από τους ομογενείς της Αστόριας, οι οποίοι την θεωρούν σαν δικό τους σπίτι. Οσες μπόρες και φουρτούνες κι αν περάσουν αυτό είναι το σπίτι μας και θα το υπηρετήσουμε με κάθε τρόπο και μέσο», συμπλήρωσε.

Η κ. Ειρήνη Κιλάκου εξέφρασε την ικανοποίησή της για την επιτυχία του φεστιβάλ και μεταξύ άλλων τόνισε: «Είχαμε το καλύτερο φεστιβάλ. Ολοι εργάστηκαν άοκνα και συνέβαλαν στην επιτυχία του. Οταν εργαζόμαστε μονοιασμένοι και ως ομάδα μπορούμε να πετύχουμε κάθε στόχο»

Εμφανίσεις: 36400
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!