Παροναξίας Καλλίνικος: ''Ψεύδονται όσοι λένε ότι η Εκκλησία δεν φορολογείται''

paronaxias

Του Αιμίλιου Πολυγένη

Μια εκ βαθέων συνέντευξη παραχώρησε στην εφημερίδα "Φωνή της Πάρου" ο Σεβ. Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος, ο οποίος αναφέρθηκε στα καθημερινά προβλήματα καθώς και σε ζητήματα που αφορούν στη Μητρόπολή του και γενικά στην Εκκλησία.

Ο κ. Καλλίνικος στη συνέντευξη του μιλάει για το χθες και το σήμερα στη Μητρόπολη Παροναξίας, για το φιλανθρωπικό έργο καθώς και για την οικονομική κρίση που έχει επηρεάσει, όπως λέει, τις λειτουργικές ανάγκες.

Σχολιάζοντας πώς η Εκκλησία σήμερα αντιμετωπίζει την κρίση ο κ. Καλλίνικος τόνισε: "Εκ των πραγμάτων μπορούμε να πούμε ότι η εκκλησία – που αντιμετωπίζει και εκείνη κρίση με έσοδα μειωμένα κατά 50% από το παγκάρι - με μείωση λοιπόν εσόδων και αύξηση εξόδων λόγω των συσσιτίων, βοηθήματα κλπ, δεν το βάζει κάτω. Βλέπετε. Αγωνίζεται και το παλεύει. Το παλεύει καλά η εκκλησία."

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρει και το παράπονό του: "Εκείνο το παράπονο που εκφράζω και εγώ – και θα σας το εξομολογηθώ - είναι ότι σε κεντρικό επίπεδο δεν έχουμε πολύ καλά συντονιστεί ως Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ίσως γιατί, λειτουργεί, η αποκέντρωση που έχουμε και δεν έχουμε σύστημα Δυτικής εκκλησίας, έτσι, από τον Πάπα όλα να τα ελέγχει κεντρικά. Αυτό το αποκεντρωτικό απέβη καλό και έχουμε δραστηριοποιηθεί τοπικά οι Μητροπόλεις".

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Καλλίνικος υπογράμμισε: "Θαυμάζω αυτή την περίοδο τις Μητροπόλεις που έχουν δραστηριοποιηθεί και παράγουν έργο. Με τις δυνάμεις που έχουμε πάντα. Με συγκινεί ακόμα, που έχουμε βάλει ένα καλάθι αλληλεγγύης στα σούπερ μάρκετ, από τότε που άρχισε η κρίση. Μετά από εμάς έβαλαν και άλλοι φορείς."

Σε ερώτηση αν η εκκλησία βλέπει αλλιώς τα πράγματα ή αλλάζει, τόνισε: "Η εκκλησία κατά βάση δεν αλλάζει. Η εκκλησία είναι σταθερή. Η εκκλησία προσαρμόζεται πάντα στις καταστάσεις, χωρίς να αλλάζει τα πιστεύω της και τις αρχές της. Δηλαδή, η εκκλησία πνευματικά, αλλιώς ενεργούσε προπολεμικά, αλλιώς μεταπολεμικά, αλλιώς μεταδικτατορικά, αλλιώς προ της κρίσης και αλλιώς σήμερα."

Μιλώντας για τις χειροτονίες κληρικών οι οποίες από την εποχή του μνημονίου γίνονται με το σταγονόμετρο, ο Μητροπολίτης Παροναξίας ανέφερε ότι "κάποια στιγμή πρέπει και να χειροτονούν. Είναι μεγάλο πρόβλημα. Αλλά βλέπετε και η εκκλησία δεν αντιδρά. Έχει ο Αρχιεπίσκοπος μία νηφαλιότητα. Δεν αντιδρά, γιατί καταλαβαίνει, ότι και εκείνη (Σύνοδος) συμπάσχει με το πρόβλημα των άλλων."

"Είναι μία δυσκολία και για τις επαρχίες, γιατί ο παπάς είναι σημείο αναφοράς στα χωριουδάκια….Όπου δεν έχει παπά πέφτει και μία νέκρα. Να χτυπήσει την καμπάνα, να ακούσουν οι άνθρωποι να πάνε. Μία παρηγοριά. Όταν δεν χτυπάει η καμπάνα νεκρώνει το χωριό", σημειώνει ο κ. Καλλίνικος.

Ο Μητροπολίτης Παροναξίας αναφέρθηκε και στην δυσβάσταχτη φορολόγηση, τονίζοντας ότι "εκεί όμως που έχουμε άλλα προβλήματα με την κρίση είναι για παράδειγμα η φορολογία με τα νέα μέτρα. Πάντα φορολογούνταν η εκκλησία και είναι ψευδές πως δεν φορολογούνταν. Το πιπιλάνε καραμέλα πολλοί, πως δεν φορολογούταν η εκκλησία. Ψέματα. Φορολογούνται τα πάντα ακόμα και αυτά τα μικρά οικοπεδάκια –που στην καλύτερη η εκκλησία παίρνει 500 ευρώ- το χρόνο. Όλα αυτά φορολογούνται πάρα πολύ."

"Μας έχει κάνει ζημία και ότι πλέον δεν απαλλάσσονται και όσοι μας έκαναν δωρεές σε ιδρύματα και Νομικά Πρόσωπα. Υπήρχε ένα κίνητρο απ’ αυτή την πλευρά. Έδινε κάποιος μια δωρεά και με την απόδειξη που έπαιρνε είχε ένα κέρδος. Τώρα, απαλλάσσεται το 10% μόνο. Στην Αθήνα, οι πιο πολλοί ναοί έχουν μεγάλο πρόβλημα. Ξέρω περίπτωση που έγινε έρανος σε μεγάλο ναό της Αθήνας, για να βάλουν το χειμώνα πετρέλαιο. Βλέπουμε τι ρίχνει μέσα ο κόσμος στα παγκάρια. Δεν έχουν οι άνθρωποι. Μονόλεπτα ρίχνουν. Δεν έχουν δυνατότητα οι άνθρωποι", συμπλήρωσε ο Σεβασμιώτατος.

Σε ερώτηση για το αν ο θρησκευτικός τουρισμός μπορεί να δώσει μια ανάσα στη σημερινή κρίση, ο Μητροπολίτης Παροναξίας τόνισε: "Πάρα πολύ! Θέλω να σας ενημερώσω πως συμμετέχουμε πολύ δυναμικά σ’ ένα ευρύτερο πρόγραμμα της Συνόδου –πολύ αξιόλογο- που έχει πολύ έγκαιρα δημιουργηθεί στην Εκκλησία της Ελλάδος. Ήταν από τα οράματα του μακαριστού Χριστοδούλου. Έγινε επί των ημερών του μία επιτροπή θρησκευτικού τουρισμού."

Αναφέρεται, τέλος, και στους Ρώσους τουρίστες που κατακλύζουν τα νησιά της Μητρόπολής του: "Με τους Ρώσους έχουμε πολύ καλή επικοινωνία. Τώρα το ζήτημα εδώ, ποιο είναι; Και πιέζω και εγώ προς αυτή την κατεύθυνση. Πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για τις προσεγγίσεις με κρουαζιερόπλοια. Έρχονται πολλά κρουαζιερόπλοια συνδυάζοντας και θρησκευτικό τουρισμό. Οι Ρώσοι το θέλουν πολύ αυτό. Θα σας πως και κάτι άλλο. Εγώ, έχω παρακαλέσει κατ’ επανάληψη και εγγράφως και από πολύ παλιότερα, όχι τώρα. Δεν υπάρχει σε άλλες Μητροπόλεις αυτό. Δηλαδή, έχουμε δύο μοναστήρια εδώ, που σήμερα δεν είναι εύκολα προσβάσιμα, ενώ θα πήγαινε πολύ κόσμος, αν είχαν ένα δρόμο αξιοπρεπή. Χωματόδρομοι ακόμα είναι προς τον Άη Γιώργη και τα Θαψανά; Θα μπορούσαν να έχουν μία πολύ μεγάλη κίνηση προσκυνητών. Έχουν γίνει και κάποια μονοπάτια για περιηγήσεις. Υπάρχουν δηλαδή ελλείψεις, που θα μπορούσαν να δώσουν μία ώθηση στον τομέα του θρησκευτικού τουρισμού", πρόσθεσε κλείνοντας ο Μητροπολίτης Παροναξίας.

Εμφανίσεις: 80084
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!