Η εορτή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στο Κολικόντασι της Αλβανίας

Albania1

ROMFEA.GR | Με κάθε λαμπρότητα γιορτάστηκε η μνήμη του αγίου Κοσμά του Αιτωλού στο μοναστήρι του στο Κολικόντασι της Αλβανίας.

Το πρωί της γιορτής τελέστηκε πανηγυρική αρχιερατική θεία λειτουργία, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Βερατίου Αυλώνος και Καννίνης κ. Ιγνατίου, πλαισιομένου από τον Επίσκοπο Αμαντίας Ναθαναήλ και πολλούς ιερείς και διακόνους από την Αλβανία και την Ελλάδα.

Στους εκκλησιαζομένους διαβάστηκε ομιλία του Μητροπολίτου στα αλβανικά και στα ελληνικά, αναφερόμενη στην προσωπικότητα και στο έργο του αγίου Κοσμά. Ακολούθησε λιτάνευση της εικόνας και των λειψάνων του αγίου πέριξ της Μονής.

Στις λατρευτικές εκδηλώσεις παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξ. Καχριμάνης, ο Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ κ. Μιχ. Τρίτος, ο κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του Μονάχου κ. Κων. Νικολακόπουλος, ο Υπουργός Εργασίας της Αλβανίας κ. Σπ. Ξέρας, εκπρόσωποι ηπειρωτικών σωματείων και πλήθος κόσμου από την Ελλάδα και την Αλβανία.

Η Μονή του αγίου Κοσμά βρίσκεται βόρεια της Απολλωνίας, στην ανατολική όχθη του Άψου ποταμού, κοντά στο Κολικόντασι της Μεγάλης Μουζακιάς.

Χτίστηκε μεταξύ Αυγούστου 1813 και Ιουνίου 1814 από τον Αλή Πασά τον Τεπελενλή.

Στο εξωτερικό της κόγχης του ιερού διαβάζουμε: «ΑΝΗΓΕΡΘΗ ΕΚ ΒΑΘΡΩΝ/ Ο ΘΕΙΟΣ ΚΑΙ ΙΕΡΟΣ ΟV/ΤΟΣ ΝΑΟΣ ΔΙΑ ΠΡΟΣΤΑ/ΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΡΟΠΗΣ ΤΟV VΨΗΛΟΤΑΤΟV ΒΕΖVΡ/ ΑΛΗ ΠΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΠΕΛΕΝΙ».

Ο τάφος του αγίου Κοσμά βρίσκεται κατά μήκος του κατεστραμμένου ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου στο κέντρο μικρού δωματίου που πρόσφατα στεγάστηκε.

Τα λείψανα του αγίου φυλάσσονται σε ξύλινη λάρνακα στην Αρχιεπισκοπή Τιράνων για λόγους ασφαλείας.

Σε μικρή απόσταση από το μοναστήρι του αγίου Κοσμά βρίσκεται η ιστορική μονή της Παναγίας Αρδενίτσας, όπου είχαν εγκλεισθεί οι μαθητές του αγίου Κοσμά, όταν εκείνος συνελήφθη.

Εκεί μόνασε και ο μοσχοπολίτης ιερομόναχος Διδάσκαλος του Γένους Νεκτάριος Τέρπος, συγγραφεύς του περίφημου βιβλίου «ΠΙΣΤΙΣ».

Albania2

Albania3

Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!