Μήνυμα ελπίδας και ειρήνης από τον Ιερό Ναό του Προφήτη Μωυσή

sina

Μήνυμα ελπίδας και ειρήνης αποτέλεσαν τα σημερινά θυρανοίξια του Ι. Ναού του προφήτη Μωυσή και της Αγίας Αικατερίνης, στην Τραγάνα Φθιώτιδας, ενός ναού που συνδέει άρρηκτα την Μονή του Σινά με την Ελλάδα και ανήκει στο Ευρωσιναΐτικό Κέντρο Μελετών, Επικοινωνίας και Εκθέσεων (ΕΚΜΕΕ) του Ιδρύματος Όρους Σινά.

Πρόκειται για ένα μεγαλόπνοο σχέδιο, το ΕΚΜΕΕ, όραμα εδώ και μία εικοσαετία του Αρχιεπισκόπου Σινά Δαμιανού, που έχει σχεδιαστεί για να λειτουργήσει ως alter ego της Μονής του Σινά σε ευρωπαϊκό έδαφος, αφενός για να ανταποκριθεί στα αιτήματα τις παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας για την μελέτη των σιναΐκών κειμηλίων τα οποία θα παρέχονται σε ψηφιακή μορφή υψηλής ευκρίνειας και αφετέρου για να λειτουργήσει ως πολυδύναμο πολιτιστικό κέντρο.

Τα εγκαίνια του ναού σηματοδότησαν σήμερα ένα πρώτο βήμα στη δύσκολη πορεία της αποπεράτωσης του Κέντρου και εμπεριείχαν ένα βαθύτερο συμβολισμό τόσο υπό την έννοια της οικονομικής κρίσης, που βιώνει η Ελλάδα, όσο και υπό την σκιά των δραματικών γεγονότων στην Αίγυπτο: Δύο χώρες και δύο πολιτισμοί, που, όπως τόνισε ο αρχιεπίσκοπος Δαμιανός, διατήρησαν σταθερές σχέσεις φιλίας, με προπύργιο την Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά, ως περίτρανη απόδειξη αρμονικής συμβίωσης διαφορετικών λαών και θρησκειών.

Τελέστηκε πανηγυρική Θεία λειτουργία, την οποία ακολούθησε τιμητική τράπεζα,παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης και του Υπουργείου Εξωτερικών, των τοπικών και θρησκευτικών αρχών, καθώς επίσης και της αιγυπτιακής πρεσβείας, μαζί με εκατοντάδες πιστούς.

Κατά τους δύσκολους καιρούς που διέρχεται η Μέση Ανατολή, όπως επισήμανε ο κ. Δαμιανός, η Μονή Σινά εκπέμπει μήνυμα αγάπης και ειρηνης υπενθυμίζοντας τη δική της αιωνόβια εμπειρία διαλόγου και ειρηνικής συνύπαρξης λαών και διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων.

Τόνισε ότι στη δύσκολη καμπή που βρίσκεται η Ελλάδα σήμερα, ένα αναπτυξιακό έργο μεγάλου βεληνεκούς, όπως το Ευρωσιναΐκό κέντρο, υπογραμμίζει την ανάγκη για αισιόδοξη αντιμετώπιση και για αγώνα με την πεποίθηση ότι τα πνευματικά, πολιτιστικά και ανθρωπιστικά έργα δεν είναι διακοσμητικα στοιχεία και πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα και προτεραιότητα.

Μηνύματα συμπαράστασης της ελληνικής πολιτείας μετέφεραν ο ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Π. Μπαλτάκος, ο Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Γ. Μαρκαντωνάτος, ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο μητροπολίτης Φθιώτιδας κ. Νικόλαος.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος σε γραπτό μήνυμα του διαβεβαίωσε τον αρχιεπίσκοπο για την «αμέριστη υποστήριξη της ελληνικής πολιτείας στο μεγαλόπνοο έργο και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «η υποστήριξη και προαγωγή του έργου μνημείων πανορθόδοξης πνευματικής σημασίας, όπως αυτό της Ι. Μ. Σινά θα πρέπει παντα να συγκαταλέγεται μεταξύ των εθνικών μας επιδιώξεων, αφού είναι προφανές ότι κατ'αυτόν τον τρόπο προάγονται οι ευγενέστεροι στόχοι της πατρίδος μας».

Τις ευχές του πρέσβη της Αιγύπτου μετέφερε στον κ. Δαμιανό ο πολιτιστικός ακόλουθος της αιγυπτιακής πρεσβείας στην Αθήνα Εσάμ Νταρουίς τονίζοντας ότι η σημερινή γιορτή αφορά όλους μας και την Αίγυπτο, καθώς κοινά στοιχεία των δυο λαών υπήρξαν η εκτίμηση και ο σεβασμός στις καρδιές χριστιανών και μουσουλμάνων, με την Ιερά Μονή του Σινά να είναι - και θα παραμείνει - τόπος ειρήνης και ανεξιθρησκείας.

Εμφανίσεις: 117841
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!