Η Χίος είπε "αντίο" στον ποιμενάρχη της (Φώτο)
- Δημιουργηθηκε στις Τρίτη, 19 Ιουλίου 2011
-
Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr - 13.57
-
Το ύστατο χαίρε στον επί 32 συναπτά έτη ποιμενάρχη της είπε σήμερα το μεσημέρι η Χίος. Στον μητροπολιτικό ναό του νησιού μέσα σε κλίμα βαθειάς συγκίνησης ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και οι σεβασμιώτατοι Ζακύνθου Χρυσόστομος, Σύρου Δωρόθεος και Κηφισίας Κύριλλος, τοπικοί άρχοντες και πλήθος πιστών αποχαιρέτισαν τον μακαριστό μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κυρό Διονύσιο.
Σήμερα τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στο μητροπολιτικό ναό όπου είχε τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα από το πρωί της Δευτέρας το σκήνωμα του μακαριστού.
"Με την παρουσία του, το ήθος και το φρόνημά του κοσμούσε την Ορθοδοξία" είπε, μεταξύ άλλων, στον επικήδειο λόγο του ο Σεβ. μητροπολίτης Μηθύμνης κ. Χρυσόστομος.
Επικήδειους λόγους έβγαλαν ακόμη ο αρχιγραμματέας της Ι. Συνόδου αρχιμ. Μάρκος Βασιλάκης, ο γενικός αρχιερατικός επίτροπος π. Δημήτριος Γιόμελος εκ μέρους του κλήρου της μητροπόλεως, ο δήμαρχος του νησιού, ο αντιπεριφερειάρχης Χίου, ο Χιώτης εφοπλιστής Π. Τσάκος και ο τ. αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Α. Νεράτζης.
Επέδωσαν ψηφίσματα επί τη εκδημία του μακαριστού η ένωση ομογενών Χίου, το Παν/μιο Αιγαίου, εκκλησιαστικά συμβούλια ναών της νήσου και άλλοι τοπικοί φορείς και σύλλογοι.
Η σορός του μακαριστού θα ταφεί πλησίον του Ι. Ναού Αγίου Μακαρίου Χίου.
Ο εκλιπών Ιεράρχης γεννήθηκε στους Καλημεριάνους Ευβοίας το 1927. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή το 1956, και στη συνέχεια παρακολούθησε Νομικά.
Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1952 και Πρεσβύτερος το 1960. Υπηρέτησε στις τάξεις του Πολεμικού Ναυτικού, όπου και δίδαξε στις Παραγωγικές Σχολές αυτού. Στη συνέχεια κατέλαβε τη θέση του Γενικού Διευθυντού Θρησκευτικού Ενόπλων Δυνάμεων.
Μητροπολίτης Χίου εξελέγη το 1979. Διετέλεσε Τοποτηρητής των Ιερών Μητροπόλεων Μυτιλήνης Ερεσσού και Πλωμαρίου, και Σάμου και Ικαρίας.
Φωτογραφικό υλικό: kounoupi.gr
- Εμφανίσεις: 65212