Το όριο ηλικίας και η οικειοθελής αποχώρηση των Μητροπολιτών

ierarxes

Του Αιμίλιου Πολυγένη

Όλο και περισσότερο τίθεται το θέμα του ορίου ηλικίας για τους Μητροπολίτες, καθώς και το ζήτημα που αφορά τις «αποίμαντες» Ιερές Μητροπόλεις από Μητροπολίτες που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντα τους.

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος μιλώντας στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», μεταξύ άλλων τόνισε: «Το όριο ηλικίας είναι ένα σοβαρό θέμα, που πρέπει να απασχολήσει την Ιεραρχία.»

«Υπάρχουσα νομοθεσία δεν προβλέπει όριο ηλικίας. Για να αλλάξει, πρέπει να υπάρξει μια εισήγηση ολοκληρωμένη στην Ιεραρχία, που να καλύπτει την κανονικότητα, τη νομιμότητα και την πραγματικότητα. Αυτό μπορεί να γίνει με νόμο του κράτους», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Ιερόθεος.

«Αν η Σύνοδος ή κάποιος αριθμός Ιεραρχών το θελήσουν, μπορεί να προχωρήσει», συμπλήρωσε κλείνοντας ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου.

Για το θέμα του ορίου ηλικίας μίλησε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ο οποίος δείχνει να τάσσεται υπέρ των παραιτήσεων Μητροπολιτών που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στη διακονία τους.

«Άλλο πράγμα είναι η οικειοθελής αποχώρηση και άλλο πράγμα η θεσμοθέτηση ορίου ηλικίας. Η θεσμοθέτηση ορίου ηλικίας έτσι όπως εφηρμόσθη την περίοδο του Ιερωνύμου του Α' ήταν εκτός εκκλησιαστικών θεσμών και παραδόσεως», δήλωσε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας.

Επίσης ο κ. Χρυσόστομος τόνισε: «Αν η Εκκλησία κρίνει ότι κάποιος Μητροπολίτης δεν μπορεί να ασχοληθεί με τα καθήκοντά του, υπάρχουν οι προβλεπόμενες διατάξεις προκειμένου να οδηγηθεί ο Ιεράρχης αυτός σε κάποια κατάσταση συνταξιοδότησης.»

«Η πράξη του Μητροπολίτη πρώην Ζακύνθου αποτελεί παράδειγμα», πρόσθεσε κλείνοντας ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω θέμα μετά από τόσα χρόνια, αποφάσισε να ανοίξει ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Διαβάστε επίσης: Σπάει το «απόστημα» ο Ιερώνυμος

Εμφανίσεις: 121619
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!