Για πρώτη φορά λείψανο του Αγίου Ραφαήλ στην Αντιόχεια

agios0rafeilΜε λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε στο Λίβανο στην ενορία του Προφήτη Ηλία στο Βέτμρι, Όρος Λιβάνου, η υποδοχή των λειψάνων του Αγίου Ραφαήλ, Επίσκοπου Μπρούκλιν.

Να αναφερθεί ότι τα λείψανα του Αγίου Ραφαήλ, βρίσκονται στην Αντιόχεια για πρώτη μετά την αγιοποίηση του το Μάρτιο του 2000.

Η υποδοχή των ιερών λειψάνων έγινε την Παρασκευή 15 Ιουλίου, παρουσία Επισκόπων, κληρικών και πλήθος πιστών που συνέρευσαν να λάβουν την ευλογία του Αγίου.

Ο προϊστάμενος του ιερού ναού του Προφήτη Ηλία, ανέφερε ότι «σήμερα ήρθε ένα τμήμα των λειψάνων του Αγίου Ραφαήλ, ως δώρο για το Μοναστήρι της Παναγίας της Χαματούρα, από τον Μητροπολίτη Βόρειας Αμερικής Φίλιππο (Πατριαρχείο Αντιοχείας)».

Ο ΑΓΙΟΣ ΡΑΦΑΗΛ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ (+1915)

Αραβικής καταγωγής, γεννήθηκε το 1860 στην Συρία. Το 1879 έγινε μοναχός από τον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιερόθεο, ο οποίος τον προσέλαβε στην προσωπική του υπηρεσία.

Φοίτησε στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης, με υποτροφία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1885 και Πρεσβύτερος το 1886.

Από τον Πατριάρχη Αντιοχείας Γεράσιμο (του οποίου ήταν μόνιμος συνοδός - Ιεροκήρυκας), στάλθηκε στην Ρωσία για ανώτερες θεολογικές σπουδές και φοίτησε στην Θεολογική Ακαδημία του Κιέβου.

Το 1889 χειροθετήθηκε αρχιμανδρίτης από τον Μητροπ. Μόσχας Ιωαννίκιο και ανέλαβε τον Ναό του Πατριαρχείου Αντιοχείας στην Μόσχα.

Μετά την μετάθεση του Πατριάρχου Γερασίμου στον Θρόνο των Ιεροσολύμων, ο π. Ραφαήλ αρθρογράφησε υπέρ της εκλογής Άραβος Πατριάρχου στην Αντιόχεια, με αποτέλεσμα να έρθει σε σύγκρουση με τον Κυπριακής καταγωγής Πατριάρχη ΚΠολεως Σπυρίδωνα και να τεθεί σε αργία.

Μετά την συμφιλίωσή του με τον Πατριάρχη Σπυρίδωνα, υπήχθηκε στην δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας και ανέλαβε την έδρα των Αραβικών Σπουδών στην Θεολογική Ακαδημία του Καζάν.

Το 1895 προσκλήθηκε από την Φιλανθρωπική Ένωση Συρορθοδόξων της Νέας Υόρκης και ανέλαβε την ιεραποστολική αυτή θέση, εργαζόμενος υπό τον επ. Τύχωνα, έπειτα Πατριάρχη Ρωσίας. Το 1904 χειροτονήθηκε Επίσκοπος Μπρούκλιν (ήταν ο πρώτος Ορθόδοξος Επίσκοπος που χειροτονήθηκε στην Αμερικανική ήπειρο).

Μετά την μετάθεση του επ. Τύχωνος συνέχισε την ιεραποστολική του εργασία υπό τον Μητροπ. Πλάτωνα, εργαζόμενος ενωτικά μεταξύ των διαφόρων εθνικοτήτων Ορθοδόξων της Αμερικής.

Όταν κοιμήθηκε άφησε πίσω του 25. 000 περίπου πιστούς, με 30 ενορίες και πολλούς Κληρικούς.

Κοιμήθηκε το 1915 μετά από σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα. Το Λείψανό του βρέθηκε αδιάφθορο κατά την μεταφορά του στο Αντιοχειανό χωριό Λιγκονιέρ της Πενσυλβάνια, όπου και σήμερα φυλάσσεται.

Η αγιότητά του διακηρύχθηκε τον Μάρτιο του 2000 από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής και την Αρχιεπισκοπή Βορείου Αμερικής του Πατριαρχείου Αντιοχείας.

Η μνήμη του τιμάται την 27η Φεβρουαρίου.

ag.raf

Εμφανίσεις: 45962
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!