Το 21ο Συνέδριο της Εταιρείας του Δικαίου των Ανατολικών Εκκλησιών

cristinaki

Το 21ο Συνέδριο της διεθνούς επιστημονικής εταιρείας Εταιρείας του Δικαίου των Ανατολικών Εκκλησιών (Society for the Law of the Eastern Churches) έλαβε χώρα στο Bari της Ιταλίας.

Η επιστημονική Εταιρεία,  με το πλέον υψηλό κύρος στο χώρο της έρευνας του δικαίου των χριστιανικών Εκκλησιών, ιδρύθηκε το 1969, στη Βιέννη  με ιδρυτικό μέλος τον νυν Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Από της ιδρύσεώς της διοργανώνει ανελλιπώς κάθε δύο έτη, ένα παγκόσμιο συνέδριο με συμμετοχή επιφανών ακαδημαϊκών, εγνωσμένου κύρου επιστημόνων αλλά και νεώτερων ερευνητών.

Πρόκειται για μια πολύχρονη παράδοση, με σημαντικότατους καρπούς στην ακαδημαϊκή έρευνα γύρω από την προσέγγιση και κατανόηση των διαφόρων εννόμων τάξεων των χριστιανικών κοινοτήτων.

Το προηγούμενο συνέδριο (2011)  είχε λάβει χώρα στην Ελλάδα με τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας, την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Αθηνών και τη φιλοξενία του Διορθόδοξου Κέντρου.

Η διοργάνωση  είχε αποσπάσει τα θετικότερα σχόλια  από τον διεθνή τύπο, ενώ τα επιστημονικά της αποτελέσματα προκάλεσαν τον έπαινο στη διεθνή επιστημονική κοινότητα, με ιδιαίτερη έμφαση στην πλούσια παραγωγή της Ελλάδας σε επιστήμονες αφιερωμένους στις ορθόδοξες κανονικές σπουδές.

Φέτος το Συνέδριο διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου του Bari και της Θεολογικής Σχολής της Puglia. Την ευθύνη της διοργάνωσης, ανέλαβαν ως επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής οι Καθηγητές Rafaelle Copolla καί Lorenzo Lorusso, εργαζόμενοι από κοινού με τον  Αντιπρόεδρο της Εταιρείας Καθηγητή π. George Gallaro και τη Γεν. Γραμματέα κ. Ειρήνη Χριστινάκη.

Το γενικό θέμα του συνεδρίου "Ειδικά Δίκαια και τρέχοντα ζητήματα των Εκκλησιών" αναπτύχθηκε με εισηγήσεις υψηλού επιπέδου εγκρίτων επιστημόνων από την Αμερική, την Ευρώπη, την Ινδία και τη Μέση Ανατολή.

Την Ελλάδα εκπροσώπησαν με εισήγησή τους ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Θεόδωρος Γιάγκου μέ θέμα τον Νέο Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου καί η διατ. Επ. Καθηγήτρια της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ειρήνη Χριστινάκη με θέμα τον Νέο Κανονισμό της ιστορικής Μονής Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου της Ιεράς Νήσου Πάτμου.

Την τελευταία ημέρα του Συνεδρίου διενεργήθηκαν οι αρχαιρεσίες της Εταιρείας. Πρόεδρος εξελέγη ο Επίσκοπος Αβύδου Θεοφ. Κύριλλος Κατερέλος,  Αντιπρόεδος  ο π. George Gallaro (ΗΠΑ), Γενική Γραμματέας η κ. Ειρήνη Χριστινάκη, Ταμίας ο κ. Τhomas Nemeth (Γερμανία),  Ειδικός Γραμματέας ο κ. David Heith -Stade (Σουηδία) και μέλη o π. Varghese Koluthara (India), η κ. Eva Synek (Αυστρία) και o κ. Radu Preda (Ρουμανία).

Εμφανίσεις: 82927
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!