Εγκαίνια κατοικίας σε ενορία του Λουξεμβούργου

Luxemburg1

Την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013 στις 12:30, τελέσθηκαν τα εγκαίνια στο σπίτι και τα δύο διαμερίσματα τα οποία συναποτελούσαν την κατοικία του Δωρητού – Μεγάλου Ευεργέτου της Ορθοδόξου Ελληνικής Ενορίας του Λουξεμβούργου, Ρωμαιοκαθολικού ιερέως  π. Jean – Nicolas Schmidt, στο Weiler-la-Tour του Λουξεμβούργου.

Την κατοικία αυτή μαζί με το παρακείμενο οικόπεδο οχτώ στρεμμάτων, παραχώρησε με την διαθήκη του, στην Ορθόδοξη Ελληνική Εκκλησία του Λουξεμβούργου, ο π.. Jean – Nicolas. Στο οικόπεδο αυτό, και μετά από ευρεία ερανική εκστρατεία, ανεγέρθηκε μεταξύ των ετών 2004 -2008, η Εκκλησία του Αγίου Νικολάου, Καθεδρικός Ναός των Ορθοδόξων στο Λουξεμβούργο σήμερα. Σε σύμβαση που σύναψε η Ενορία με την κοινότητα του Weiler-la-Tour,  ετίθετο ως όρος, για την χορήγηση της άδειας ανέγερσης του Ι. Ναού, η μελλοντική επισκευή της παλαιάς κατοικίας.

Μετά από έντονες προσπάθειες για την εξεύρεση χρηματοδότησης, προκειμένου να εκτελεσθεί το έργο της επισκευής, προκρίθηκε η χρηματοδότηση του έργου από το Υπουργείο Στέγασης (Ministère du Logement), το οποίο επιχορήγησε το όλο έργο με το ποσoστό των 75%. Στο πλαίσιο της σχετικής σύμβασης με το Υπουργείο Στέγασης, η Ενορία ανέλαβε την υποχρέωση, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, να διαθέσει για την πρώτη εικοσαετία τα δύο διαμερίσματα και την οικία που διαμορφώθηκαν για την στέγαση οικονομικά ασθενών οικογενειών και ατόμων.

Τα έργα επισκευής βαίνουν προς ολοκλήρωση και υπάρχει ελπίδα ότι με το νέο χρόνο θα η εκκλησία θα υποδεχθεί τους πρώτους μισθωτές. Την εύρεση και διαχείριση των ενοικιαστών, θα μπορούσε να αναλάβει το γραφείο διαχείρισης κοινωνικών κατοικιών (agence immobilière sociale), κρατική υπηρεσία που μεσολαβεί μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών. Τα προκύπτοντα μισθώματα θα καλύψουν σε ένα πρώτο στάδιο, το  25% της δαπάνης που βαρύνει την εκκλησία.

Αρχικά, τελέσθηκε ο Αγιασμός από τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Σταύρο Τριανταφύλλου, Πρωτοσυγκελλεύοντα της Ι. Μητροπόλεως Βελγίου μαζί με τους Ιερείς του Ι. Ναού Πρωτοπρ. Γεώργιο Βλατάκη και Πρωτοπρ. Σπυρίδωνα Τσεκούρα. Εν συνεχεία, ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων, μίλησε εγκάρδια ευχαριστώντας ιδιαιτέρως την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία του Λουξεμβούγου, που σταθερά και αδιάλειπτα είναι στο πλευρό της Ορθοδόξου Εκκλησίας εκφράζοντας με κάθε μέσο την αδελφική της αγάπη.

Επίσης, ευχαρίστησε τον παριστάμενο Υπουργό Στέγασης κ. Marco Schank, ο οποίος όλο αυτό το χρονικό διάστημα της επισκευής έδειξε έμπρακτα  το ενδιαφέρον του αλλά και την εμπιστοσύνη προς την Ενορία του Λουξεμβούργου, για την υλοποίηση ενός τέτοιου εγχειρήματος. Παρόντες ήταν επίσης: ο  Εξοχώτατος  Πρέσβυς της Ελλάδος στο Λουξεμβούργο κ. Θεοδώρος Γεωργακέλλος, ο Πανοσιολογιώτατος p. Léon Wagener, ως εκπρόσωπος του Ρωμαιοκαθολικού Αρχιεπισκόπου του Λουξεμβούργου Monseigneur Jean-Claude Hollerich, η Δήμαρχος (Bourgmestre) της κοινότητας Weiler-la-Tour, κα. Cécile Hemmen, περιστοιχισμένη από δημοτικούς συμβούλους της κοινότητάς μας,   ο κ.  Dirk Petry, στέλεχος του Υπουργείου Στέγασης, η επιβλέπουσα Αρχιτέκτονας του έργου, κα. Ηλέκτρα Θεοδοσίου, ο εκπρόσωπος της κατασκευαστικής εταιρείας  Prefalux, κ. M. Devouge, και τέλος η Πρόεδρος των Ελλήνων στο Λουξεμβούργο, κα. Αθανασία Καββαδία, μαζί με όλους τους Έλληνες που έδωσαν το παρόν για να τιμήσουν το γεγονός των εγκαινίων. Μετά την κοπή της κορδέλας των εγκαινίων από τον Υπουργό κ. Schank, ακολούθησε περιήγηση στους ανακαινισθέντες χώρους πρώτα των επισήμων και μετά του κοινού.

Στην συνέχεια παρετέθη μικρή δεξίωση στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ι. Ναού όπου υπήρχε και έκθεση φωτογραφιών σχετική με την πρόοδο του έργου της ανακαίνισης.

Luxemburg2

 

Luxemburg3

Luxemburg4

Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!