Ζωντάνεψαν και πάλι οι μαύρες μνήμες του ξεριζωμού

mikra - 02

Του Θ.  Χερχελετζή

Οι μαύρες μνήμες από τη Μικρασιατική Καταστροφή ζωντάνεψαν στη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσαν η Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως και η Ιωνική Εστία Θεσσαλονίκης στον Άγιο Γεώργιο της Νεάπολης, με αφορμή τη συμπλήρωση 95 χρόνων από τον ξεριζωμό των Ελλήνων από την ιωνική γη.

Ο Μητροπολίτης κ. Βαρνάβας υπενθύμισε ότι στην επισκοπική περιφέρειά του εγκαταστάθηκε το 1922 ένα μεγάλο μέρος Μικρασιατών προσφύγων, αναφέρθηκε στην τύχη των χιλιάδων ναών και μονών της Μικράς Ασίας που μετατράπηκαν σε τζαμιά, μίλησε για τη μαρτυρική θυσία του Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομου, των ιεραρχών μαρτύρων Γρηγορίου Κυδωνιών, Αμβροσίου Μοσχονησίων, Προκοπίου Ικονίου, Ευθυμίου Ζήλων, καθώς επίσης και του απλού κλήρου.

Ο διακεκριμένος καθηγητής του ΑΠΘ Αθανάσιος Καραθανάσης, εκ μέρους της Ιωνικής Εστίας, μίλησε για τα γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής και παρουσίασε το αίτημα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού. 

Διευκρίνισε ότι από τους 1.700.000 Ελληνες της Μικράς Ασίας χάθηκαν περισσότεροι από 400.000, εκτός των 100.000 που φονεύθηκαν ή πέθαναν στα στρατόπεδα αιχμαλωσίας κατά τον διωγμό του 1914.

"Η ικανοποίηση του αιτήματος για την αναγνώριση της Γενοκτονίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού, σημείωσε ο κ. Καραθανάσης, θα δικαιώσει τις ψυχές των αθώων θυμάτων της Μικράς Ασίας."

Εμφανίσεις: 51947
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!