Ο Φιλομηλίου Ηλίας και ο Δαρδανελίων Νικήτας κλήθηκαν στο Φανάρι

ImageΟ Επίσκοπος Φιλομηλίου Ηλίας και ο Μητροπολίτης Δαρδανελίων Νικήτας, μετέβησαν εκτάκτως το Σαββατοκύριακο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο μεν Επίσκοπος Ηλίας είναι σήμερα ο ηγουμενεύων της Μονής Χρυσοβαλάντου, ο δε Μητροπολίτης Νικήτας ήταν ο επικεφαλής της τριμελούς Πατριαρχικής Εξαρχίας που διενήργησε επιτόπια έρευνα για τη Μονή και τον πρώην ηγούμενο της Μητροπολίτη Τυάνων Παϊσιο το Νοέμβριο του 2010.

Οι δύο ιεράρχες κλήθηκαν στο Φανάρι από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, προκειμένου να συσκεφθούν για την κατάσταση στη Μονή και την περαιτέρω πορεία της, όπως ανέφερε σε τηλεφωνική συνέντευξή του στον «Ε.Κ.» ο Επίσκοπος Φιλομηλίου Ηλίας πριν αναχωρήσει.

Στην ερώτηση γιατί πηγαίνει στο Πατριαρχείο με τον Μητροπολίτη Νικήτα, ο Επίσκοπος Ηλίας είπε ότι «δεν ξέρω, με έχει ειδοποιήσει το Πατριαρχείο για μία σχετική συνάντηση αλλά περιμένω οδηγίες».

Εν τω μεταξύ, πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν ότι το Πατριαρχείο προσανατολίζεται να εκδώσει τελική απόφαση στο αμέσως επόμενο διάστημα, ενδεχομένως και σ’ αυτή τη Σύνοδο η οποία αρχίζει σήμερα Τρίτη, για την Μονή και την πρώην ηγεσία της ήτοι τον πρώην ηγούμενο Μητροπολίτη Τυάνων Παϊσιο, ο οποίος ως γνωστό παραιτήθηκε και διαμένει τώρα στην Ελλάδα και τον Επίσκοπο Απαμείας Βικέντιο, από τον οποίο ζητήθηκε η παραίτηση από τη θέση του αναπληρωτή ηγουμένου και διαμένει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε αμφοτέρους έχει επιβληθεί η ποινή της αργίας, δηλαδή η απαγόρευση από κάθε ιεροπραξία από τον Δεκέμβριο του 2010.

Οπως ήδη έχει γράψει ο «Ε.Κ.» έχει παραδοθεί από την Εξαρχία στο Οικουμενικό Πατριαρχείο πολυσέλιδη έκθεση, αλλά επίσης και επί πλέον τεκμήρια καταγγελιών, καταθέσεων επώνυμων μαρτύρων για τα διαμειφθέντα εντός της Μονής. Ανάμεσα σ’ αυτούς που κατέθεσαν στην Εξαρχία ήταν και η πρώην Μοναχή Χριστονύμφη (Φιτζπάτρικ) η οποία μάλιστα κατέθεσε στην Εξαρχία επί μαγνητοφώνω.

Στην ερώτηση αν θα ζητήσει ο Επίσκοπος Ηλίας να διαβάσει την έκθεση της Εξαρχίας, είπε πως «εάν το Πατριαρχείο νομίσει ότι πρέπει να την διαβάσω, αλλά νομίζω ότι είναι άτοπο να ζητήσω εγώ την έκθεση η οποία ανήκει στο Πατριαρχείο».

Τόνισε ότι «τα νομικά θέματα έχουν τελειώσει», ο ίδιος είναι πρόεδρος του νέου Νομικού Προσώπου (Legal Corporation) και «τα άλλα μέλη είναι ο Μητροπολίτης Νικήτας και ο Νικηφόρος Μάθιους», είπε.

Στην ερώτηση πού βρίσκεται το θέμα των διαπραγματεύσεων με τον ομογενή εκείνον (Α.Γ.), ο οποίος ζητά αποζημίωση για σεξουαλική κακοποίηση μέσω του δικηγόρου του από τη Μονή και το Πατριαρχείο, είπε: «δεν έχομε κάτι καινούργιο σ’ αυτό, ζήτησε ο άνθρωπος με τον δικηγόρο του και νομίζω ότι πολύ σύντομα θα λυθεί κι αυτό το ζήτημα».

Και συνέχισε: «έχομε δείξει προθυμία να τον βοηθήσουμε και πιστεύω ότι θα τον ικανοποιήσουμε πολύ σύντομα». Πρόσθεσε ακόμη, ότι «θέλει ο άνθρωπος και μία ηθική υποστήριξη την οποία εγώ την βλέπω εντός των δυνάμεών μας να το κάνουμε, να τον βοηθήσουμε να επανέλθει εκεί που ήταν πριν αρχίσει όλη αυτή η ιστορία» και συμπλήρωσε ότι «το έχετε δημοσιεύσει προ πολλού ότι μου έχει μιλήσει ενώπιον των δικηγόρων».

Στην ερώτηση αν πήραν τις 280 χιλιάδες δολάρια που παρέδωσε η τότε Μοναχή Χριστονύμφη στην Αστυνομία τον περασμένο Νοέμβριο, ο Επίσκοπος Ηλίας απάντησε: «όχι, υπάρχει κάποια διαδικασία, δεν ξέρω πού βρίσκεται ακριβώς. Νομίζω ότι οι δικηγόροι του Μητροπολίτου Τυάνων και της Μονής έχουν έλθει σε επικοινωνία και προσπαθούμε να λύσουμε κι αυτό το θέμα».

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα έγιναν στις 19 Ιουνίου εντός του ναού της Οσίας Ειρήνης κατά την ώρα της Αρτοκλασίας, που οπαδοί του Μητροπολίτη Παϊσίου φώναζαν συνθήματα υπέρ του, είπε ότι «δεν ήμουν εκεί εκείνη την ημέρα διότι είχα πάει να Λειτουργήσω στον Αγιο Νεκτάριο επειδή ο εκεί τακτικός ιερεύς λείπει σ’ ένα σεμινάριο εκτός Νέας Υόρκης.

Στη Μονή ήταν ο π. Αρτέμιος και μεταξύ των ονομάτων που είχαν δώσει για την αρτοκλασία ήταν και το όνομα του Παϊσίου αρχιερέως, κι όταν το μνημόνευσε ο ιερεύς μερικοί φώναξαν ο δεσπότης μας ή άξιος, κάτι τέτοια. Πάντως, αυτό δεν έκανε καλή εντύπωση στο εκκλησίασμα και μάλιστα μερικοί μου μίλησαν γι’ αυτό».

Και συμπλήρωσε πως «δεν ταιριάζει και δεν τιμά την Εκκλησία μας όταν γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις».

Σχετικά με το αν θα μπορούσε να ήταν υποκινούμενο, είπε ότι «δεν ξέρω, για ποιο σκοπό δεν μπορώ να καταλάβω».

«Ο Μητροπολίτης Παϊσιος έχει παραιτηθεί και δεν έχει καμία κανονική ή νομική δέσμευση με την Μονή, βρίσκεται στην Ελλάδα και δεν έχομε καμία επαφή ή σχέση μαζί του όπως κι αυτός με τη Μονή», τόνισε.

Για τον Επίσκοπο Απαμείας Βικέντιο ανέφερε πως «δεν έχομε μιλήσει πρόσφατα και δεν ξέρω πού βρίσκεται η υπόθεσή του. Από τις συζητήσεις και συνομιλίες που είχαμε πριν από το Πάσχα είπα τη γνώμη μου κι αυτός συμφωνεί ότι έχει όλο το δικαίωμα σαν Επίσκοπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου να επικοινωνήσει απευθείας».

Στην ερώτηση εάν ο π. Ιάκωβος Φιτζπάτρικ που συλλειτουργεί μαζί του, του έχει μιλήσει για την κόρη του την Χριστονύμφη, ο Επίσκοπος είπε ότι «είχαμε μία συνομιλία προ πολλού», ενώ για την πρώην Μοναχή, είπε ότι «βρίσκεται στο σπίτι της».

Αναφορικά με το αν του μίλησε ποτέ η Χριστονύμφη, είπε «μάλιστα μια δυο φορές, της έδωσα την άποψη μου τι μπορεί να κάνει, τι είναι το μέλλον της από εδώ και στο εξής».

Τόνισε πως «αυτές ήταν προσωπικής και πνευματικής φύσεως συζητήσεις, αλλά δεν βασίζεται ούτε περιορίζεται σ’ αυτά που της έχω πει ή σ’ αυτή τη συζήτηση, μιλά με τον πατέρα της, ίσως με άλλους πνευματικούς πατέρες και μητέρες για να ξεκαθαρίσει και αυτή τη θέση της και τις ερωτήσεις που έχει.

»Την καλέσαμε πριν από το Πάσχα για να μας δείξει που βρίσκονται ορισμένα πράγματα στο ναό και στη Μονή κι επίσης ήλθε μια φορά να πάρει ορισμένα πράγματα που είχε σε κάποια αποθήκη, κάτι βιβλία μου είπε».

Στην ερώτηση αν ήταν εκείνος παρών όταν έπαιρνε η Χριστονύμφη αυτά τα πράγματα, είπε «όχι, ήταν η Σούλα (Γεωργάκη) που βοηθά στην εκκλησία, ξέρει αυτή και πήγε μαζί της».

Οσον αφορά τα οικονομικά, ανέφερε πως «πηγαίνουν καλά, αντιμετωπίζουμε τις υποχρεώσεις μας με δεδομένη την κατάσταση, οι προσφορές έρχονται στο Μοναστήρι και από τους ευρισκόμενους στην Αστόρια και από μακριά».

Είπε ακόμα ότι «τα πράγματα βαδίζουν καλά, νομίζω ότι η προσπάθειά μας καρποφορεί και έχομε την αγάπη και την εκτίμηση του κόσμου. Μας απασχολεί βέβαια το θέμα έλλειψης ιερέων».

Τόνισε πως «έχομε ξεκινήσει δύο προγράμματα. Με τον πρωτοψάλτη της Μονής Γιώργο Παπαδόπουλο έχομε αρχίσει ένα σεμινάριο Βυζαντινής μουσικής το οποίο πηγαίνει καλά.

Επίσης, ένα πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας 10 με 12 ετών θα αρχίσει από την Τρίτη σαν σεμινάριο πάλι επί έξι εβδομάδες στα Ελληνικά, με θέμα ‘Σύγχρονοι Ελληνες καλλιτέχνες’ στη μουσική, στην ποίηση, στη λογοτεχνία».

Πρόσθεσε, επίσης, πως «ετοιμαζόμαστε για την εορτή της Αγίας Ειρήνης στο τέλος Ιουλίου από τις 27 μέχρι τις 31, γίνονται προετοιμασίες, οι επιτροπές εργάζονται και πιστεύω ότι με τη συμμετοχή της Ομογένειας θα έχομε επιτυχία».

Εμφανίσεις: 54733
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!