Σημαντικό το έργο αποκατάστασης στην Ιερά Μονή Αρκαδίου

ImageΕπί πέντε δεκαετίες γίνονται προσπάθειες αποκατάστασης και εργασίες συντήρησης στα κτήρια της Μονής αλλά και στα κειμήλια που έχουν διασωθεί.

Με τη λήξη των εργασιών αποκατάστασης στη Μονή στα πλαίσια του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, έγινε από την 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, τη Μονή, την Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Ρεθύμνου και τη Μητρόπολη Ρεθύμνου, επιστημονική ημερίδα όπου παρουσιάστηκε η μνημειακή διάσταση της Μονής και οι επεμβάσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα από την Εφορεία με τη διαδικασία της αυτεπιστασίας. Επιστήμονες, αρχαιολόγοι που έχουν εργαστεί παρουσίασαν το έργο τους στο κοινό.

Επόμενο βήμα η λειτουργία του νέου μουσείου όπου θα εκτεθούν τα άμφια και τα κειμήλια τα οποία συντηρηθήκαν και είναι έτοιμα να εκτεθούν.

Η μεγαλύτερη παρέμβαση από τότε που χτίστηκε το μοναστήρι έγινε αυτά τα χρόνια, όπως είπε ο Προϊστάμενος της 28ης Εφορείας, Μιχάλης Ανδριανάκης, ο οποίος τόνισε την σημασία των αμφίων και των κειμηλίων που θα εκτεθούν στο νέο μουσείο. 

«Στο καθολικό της Μονής, στη βόρεια, νότια και δυτική πτέρυγα, σχεδόν σε όλο το μοναστήρι, έγινε εξαιρετικά λεπτή εργασία στη συντήρηση της πρόσοψης του καθολικού, ενώ παράλληλα έγινε και συντήρηση των αμφίων της Μονής, καθώς εδώ υπήρχε το σημαντικότερο μεταβυζαντινό εργαστήριο χρυσοκεντητικής και έγινε όλη η προετοιμασία για να τοποθετηθούν τα άμφια στο νέο μουσείο.

Δεν προλάβαμε να το εντάξουμε στο Γ ΚΠΣ, για γραφειοκρατικούς λόγους και τώρα εντάσσεται στο ΕΣΠΑ το τελευταίο κομμάτι με την εγκατάσταση και την οργάνωση του μουσείου σε ισόγειο χώρο.

Έχει ολοκληρωθεί και η μελέτη και οι εργασίες αποκατάστασης του χώρου - η παλιά λαδαποθήκη της Μονής - είμαστε έτοιμοι να κλείσουμε το μεγάλο έργο αποκατάστασης με αυτή την παρέμβαση», δήλωσε ο κ. Ανδριανάκης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Ρεθύμνου, Μιχάλης Τρούλης εξήρε το έργο των αρχαιολόγων και όσων εργάστηκαν όλο αυτό το μεγάλο διάστημα για τη διάσωση και ανάδειξη της Μονής. 

«Από το 1965 ο τότε πρόεδρος της ΙΛΕΡ Χριστόφορος Σταυρουλάκης είχε εκπονήσει μια μελέτη. Το ενδιαφέρον του τον ώθησε σε αυτό, όπως και στη συνέχεια ο επόμενος πρόεδρος ο κ. Ξεξάκης είχε γράψει πολλά άρθρα για τη διάσωση της ιστορικής μονής. Στη συνέχεια κάναμε μεγάλο αγώνα να σωθεί στο μοναστήρι.

Οι άνθρωποι που δούλεψαν εδώ με αφοσίωση έφεραν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.  

Περιμένουμε να εκτεθούν όλα τα κειμήλια της Μονής και τότε ο κάθε επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να δει τι είχε σωθεί σε αυτή τη μονή και κινδύνευε να χαθεί και τώρα με τον καλύτερο τρόπο μπορούμε όλοι να τα δούμε σε μια ικανοποιητική μορφή. Εμείς είμαστε πολύ ευχαριστημένοι ως ΙΛΕΡ και Δημόσια Βιβλιοθήκη που συμβάλλαμε στη διάσωση», σημείωσε.

Στο μεγάλο αναστηλωτικό έργο που έχει γίνει στην Ιερά Μονή Αρκαδίου αναφέρθηκε ο μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιος, τονίζοντας ωστόσο ότι θα χρειαστούν και άλλα έργα στο μέλλον.

«Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ιδιαίτερα μεγάλο αναστηλωτικό έργο. Θα χρήζει βέβαια συνεχώς εργασιών αποκαταστάσεως γιατί όπως όλοι γνωρίζουν είναι ένα μνημείο με μεγάλη ιστορία που ανάγεται στον 12ο αιώνα», είπε.

Η ημερίδα ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του μακαριστού Ανθίμου που έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τη Μονή και κατέβαλε προσπάθειες για την ανάδειξή της.

«Αφιερώσαμε την ημερίδα αυτή στη μνήμη του μακαριστού μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κυρού Ανθίμου που έφυγε για τον ουρανό πριν από περίπου ένα χρόνο και όλοι γνωρίζουμε το μεγάλο κόπο της αγάπης του για αυτό το μοναστήρι, όλα όσα έκανε για την αποκατάσταση του μνημείου και την απόδοση του στην εκκλησία μας όπως του πρέπει και θέλει ο ορθόδοξος πολιτισμός μας. Τον ευχαριστούμε με ευγνωμοσύνη».

Ο κ. Ευγένιος θεωρεί ότι σε περίπου ένα χρόνο το μουσείο θα είναι έτοιμο να φιλοξενήσει τα έργα χρυσοκεντητικής που βρίσκονται σε διάφορα μουσεία του κόσμου, ακόμη και σε μουσείο του Βουκουρεστίου.

Οικοδεσπότης στην εκδήλωση ήταν ο ηγούμενος της Μονής Μύρων Καλαϊτζής και σε αυτήν παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο αντιδήμαρχος Νίκος Κονταξάκης, οι δημοτικοί σύμβουλοι, Κώστας Μαθιουδάκης, Στέλιος Σπανουδάκης, ιερείς, εκπαιδευτικοί.

Εμφανίσεις: 49031
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!