Τι είπαν Μπουτάρης - Ηγούμενος Δαβίδ και Μητροπολίτης Άνθιμος

Mpoutaris Anthimos

Να δώσει μία τελευταία ευκαιρία στη Φωκάς ζήτησε από τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίας Θεοδώρας, αρχιμανδρίτη Δαβίδ, ο Γιάννης Μπουτάρης, σε κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε μαζί του, νωρίτερα, σήμερα, κατόπιν αιτήματος των εργαζομένων στην εταιρεία.

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ζήτησε από τον Ηγούμενο να δείξει ανεκτικότητα και κατανόηση, δίνοντας ένα χρονικό περιθώριο για να ανταποκριθεί η ιστορική επιχείρηση της πόλης στις υποχρεώσεις της, με δεδομένο μάλιστα ότι έχει έλθει σε συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες για την ένταξή της στο άρθρο 99.

Ωστόσο, ο Ηγούμενος εμφανίστηκε ανυποχώρητος και επανέλαβε την επιχειρηματολογία της Μονής, στο πνεύμα της χθεσινής δήλωσής του στη Voria.gr.

Ο κ.Μπουτάρης πραγματοποίησε τηλεφωνική επαφή και με τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο, ο οποίος εμφανίζεται πιο διαλλακτικός, αλλά ξεκαθαρίζει ότι μπορεί η Μονή να υπάγεται διοικητικά και πνευματικά στη δικαιοδοσία της Μητρόπολης, αλλά ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, λειτουργεί αυτοτελώς και είναι αυτή η αρμόδια να λάβει την τελική απόφαση.

Οι εργαζόμενοι, πάντως, ζήτησαν από τον δήμαρχο να πραγματοποιήσουν παράσταση στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας, ενώ δεν αποκλείεται να τεθεί ψήφισμα προς έγκριση από το σώμα.

Εάν, λοιπόν, η στάση της Μονής παραμείνει η ίδια, τότε αναμένεται, εντός των επομένων ημερών, η προκήρυξη πλειοδοτικού διαγωνισμού για το ακίνητο της Τσιμισκή.

Σε αυτήν την περίπτωση, η Φωκάς, θα επιχειρήσει με νομικό τρόπο, να σταματήσει τη διαδικασία, ασκώντας αίτησης ανακοπής και διεκδικώντας την εκ νέου εγκατάστασή της στο κτήριο.

Τι δήλωσε χθες ο Ηγούμενος

Ο ηγούμενος της Μονής, αρχιμανδρίτης Δαβίδ, δήλωσε κατηγορηματικά στη Voria.gr, πως θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για την ενοικίαση του ακινήτου.

Η απόφαση είναι ειλημμένη καθώς μετά την αθέτηση από τη Φωκάς, της συμβολαιογραφικής πράξης που υπογράφηκε την 1η Αυγούστου, δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη υπαναχώρηση, αφού αυτή ήταν η όγδοη στη σειρά συμφωνία που δεν τηρήθηκε. Πέραν αυτού, έχει ήδη γίνει η έξωση της εταιρείας και έχει λυθεί η μισθωτική σχέση που υπήρχε.

Ο ηγούμενος Δαβίδ δήλωσε επίσης ότι δεν συντρέχει λόγος σύγκλησης του ηγουμενοσυμβουλίου σε ειδική συνεδρίαση για το θέμα, ενώ επιβεβαίωσε την πληροφορία της Voria.gr, ότι έχει δοθεί εντολή στο νομικό σύμβουλο της Μονής να προχωρήσει στη σύνταξη των όρων του πλειοδοτικού διαγωνισμού.

Ο ίδιος διέψευσε  κατηγορηματικά τα όσα αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο, δηλαδή ότι στη συνάντηση με εργαζομένους της Φωκάς, σήμερα το πρωί, αναφέρθηκε στις προσφορές μισθωμάτων από επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται για το συγκεκριμένο ακίνητο.

Δηλώσεις Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθίμου

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης, ο κ. Άνθιμος ανέφερε: «Η Μονή Αγίας Θεοδώρας η οποία παράγει ένα έργο κοινωνικό, αυτή τη στιγμή είναι σε πτώχευση. Δεν έχει χρήματα να πληρώσει τους εργαζόμενους και τα κοινόχρηστα, αλλά και τα κτίρια που έχουμε και φιλοξενούμε φοιτητές δωρεάν. Ευρέθη σ' αυτη την ανάγκη γιατί το χειρότερο απ' όλα ήταν το δυσβάσταχτο ποσό που κλήθηκε να πληρώσει στην εφορία. Πώς να πληρώσει την εφορία, τους εργαζόμενους, τα κοινόχρηστα; Διέκοψε ακόμη και το γεύμα για μοναχούς και κληρικούς. Προς αυτής της καταστάσεων κι επειδή το χρέος είναι μεγάλο από πλευράς εταιρείας, φτάσαμε σ' αυτό το σημείο. Δεν υπήρχε άλλος τρόπος. Έπρεπε να καταστραφούμε. Γιατί να καταστραφούμε εμείς;».

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει δυνατότητα να επιτευχθεί συμβιβαστική λύση, ώστε να μη χάσουν τη δουλειά τους οι εργαζόμενοι στην εταιρεία, ο κ. Άνθιμος απέφυγε να αναφερθεί στο νομικό κομμάτι της υπόθεσης κι αρκέστηκε στο να δηλώσει: «Εαν υποθέσουμε οτι θα υπάρξει άλλη διεύθυνση στο κτίριο, πρώτα θα εξετάσει τους εργαζόμενους που εργάζονταν στον Φωκά».

Εμφανίσεις: 76733
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!