Το κοινωφελές έργο της εταιρείας ΦΩΚΑΣ στη Θεσσαλονίκη

fokas43

Η παρουσία της εταιρείας Φωκάς στην πόλη της Θεσσαλονίκης για πάνω από 70 χρόνια συνοδεύεται πάντα από ένα τεράστιο κοινωφελές έργο τόσο για την εκκλησία όσο και για την πόλη.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Άνθιμος πριν λίγα χρόνια τίμησε τον κο Λέανδρο Φωκά για την προσφορά του στην εκκλησία.

Όταν χτίστηκε το πολυκατάστημα της οδού Τσιμισκή 48-50, αφού δόθηκαν οι αντίστοιχες ευχαριστίες από την Μητρόπολη, ήθελαν να δοθεί η μισή ιδιοκτησία του οικήματος στον κο Λ. Φωκά , αλλά ο ίδιος αρνήθηκε  και απάντησε « καλύτερα κρατείστε το όλο για να έχει ένα έσοδο η Μονή Αγίας Θεοδώρας».

Επιπλέον, ενέταξε το εκκλησάκι της Παναγίας Ελεούσας στην πρόσοψη του καταστήματος από δική του καλή θέληση και πίστη.

Έχτισε και δώρισε το Αγιολογικό κέντρο της Ιεράς Μονής Αγ. Θεοδώρας αξίας 2.000.000 €, στο οποίο θα ξεναγηθεί ο Πατριάρχης κατά την επίσκεψη του στην Θεσσαλονίκη στο τέλος Οκτωβρίου.

Στο κοινωφελές έργο του κου Λ. Φωκά περιλαμβάνεται το χτίσιμο ιερών ναών και το πολύ σημαντικό έργο του είναι γνωστό σε όλους τους εκκλησιαστικούς κύκλους. Πρόκειται για έναν άνθρωπο σεμνό με βαθειά πίστη και αγάπη για τον συνάνθρωπο, του οποίου οι αποφάσεις ήταν αυτές που έγιναν δωρεές της εταιρείας, οι τόσο σημαντικές για την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Ενδεικτικά αναφέρονται κάποιες από αυτές:

•1978: Κατασκευή συγκροτήματος Γυμνασίου και Λυκείου 12θέσιου στο Δήμο Συκεών Θεσσαλονίκης

•1982: Κατασκευή Παιδική χαρά ΦΩΚΑΣ, με πρότυπα Ευρωπαϊκά (Γερμανικά) παιχνίδια, για παιδιά στην περιοχή Νέας Παραλίας της Θεσσαλονίκης

•         1982: 12 πάρκα αναψυχής σε δήμους του νομού Θεσσαλονίκης και εξοπλισμός με καινούργια παιχνίδια

•         1984: H κατασκευή και επιχορήγηση Δημοτικού Βρεφονηπιακού Σταθμού στην περιοχή 25ης Μαρτίου στο Δήμο Θεσσαλονίκης

            Έναρξη λειτουργίας 1987

            Στέγαση: 250 παιδιά αλλά λόγω μεγάλης προσέλευσης σήμερα στεγάζονται 450 παιδιά.

•         1988: Ανέγερση σχολείου (νηπιαγωγείο) τετραώροφης οικοδομής στο Δήμο Ευόσμου

•         1995: Δωρεά 2 εξωτερικών πτερύγων στην μονή Αγ. Θεοδώρας

·         1996: Η δημιουργία ενός ζεστού σπιτιού «Απόστολος Φωκάς», στο ελληνικό “παιδικό χωριό Β. Ελλάδας” στην περιοχή Φίλυρο Θεσσαλονίκης που αποτελεί προσφορά σε παιδιά που δεν έχουν γνωρίσει οικογένεια.

•         1997: Κατασκευή ανεξάρτητου τριώροφου κτιρίου και προμήθεια  πλήρη ιατρικού εξοπλισμού για τη στέγαση και τη λειτουργία νέας πτέρυγας 700 τ.μ. για παιδιά με ειδικές ανάγκες, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο εις μνήμη Αποστόλου Φωκά.

            Επισκεψημότητα: 6.000 άτομα / χρόνο.

Έπειτα από 2 χρόνια παρόμοιο έργο έγινε στην Αθήνα αλλά ο αριθμός επισκεψημότητας σε ετήσια βάση είναι αρκετά χαμηλότερός σε σχέση με το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης.

•         Ανέγερση του ενοριακού ναού Τορώνης Χαλκιδικής Ιερομάρτυρα Φωκά

•         Συμμετοχή στην ανέγερση πολλών Ιερών Ναών του Δ. Θεσσαλονίκης

Εμφανίσεις: 67074
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!