Χαλκίδος: ''Κάναμε Θεό την ''αγορά'' και ιδού τα αποτελέσματα''
- Δημιουργηθηκε στις Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2013
-
Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr - 14.11
-
Του Αιμίλιου Πολυγένη
Τρόπους για να υποστηριχθεί η οικογένεια, αυτή η «μικρή Εκκλησία», όπως την ονομάζει δανειζόμενος τη ρήση του Ιερού Χρυσοστόμου, πρότεινε στην εισήγησή του στην Σύνοδο της Ιεραρχίας ο Μητροπολίτης Χαλκίδος Χρυσόστομος.
Η Romfea.grσας βρίσκεται στις συνεδριάσεις της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας και σας παρουσιάζει τα όσα λέγονται και ακούγονται καθημερινά. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος στην ομιλία του πρότεινε στους ιεράρχες να ανοιχθεί η Μεγάλη Εκκλησία στη «μικρή Εκκλησία» και διαρκώς να στηρίζονται οι άνθρωποι στην οικοδόμηση της μικρής τους Εκκλησίας, ώστε, όπως είπε, «να μην αισθάνονται μόνοι και αποκάμουν».
«Κάναμε Θεό την αγορά»
Ο κ. Χρυσόστομος στην αρχή της ομιλίας του κατέγραψε τα δεδομένα της σύγχρονης εποχής η οποία, όπως τόνισε, «θεοποιεί την υλιστική ιδεολογία, σ' όλες της τις μορφές, ενώ ταυτόχρονα αρνείται την αξία της ζωής και την ιερότητα του ανθρωπίνου προσώπου». Επισήμανε πως «ο Θεός σήμερα έχει αντικατασταθεί από την ιδεολογία που ονομάζεται "αγορά"», η οποία «μεταβάλλει τον άνθρωπο σε οικονομική μονάδα και τον αντιμετωπίζει σαν μία παραγωγική και καταναλωτική μηχανή, χωρίς ψυχή και πνευματικές αναζητήσεις».
Ο Μητροπολίτης Χαλκίδος σημείωσε πως ο άνθρωπος έχει γίνει «άπληστος καταναλωτής, κυνηγός όχι του απαραίτητου, αλλά του διαφημιζόμενου περιττού» και ως εκ τούτου δεν νοιάζεται για το κοινωνικό καλό, εν τούτοις, όμως εκμεταλλεύεται τα κοινωνικά οφέλη. «Μπορεί, ενδεχομένως, ο άνθρωπος αυτός να είναι πλούσιος σε χρήμα και γνώση, αλλά πάντως είναι πάμπτωχος στην καρδιά, την σοφία και τη σύνεση» τόνισε χαρακτηριστικά.
«Ερωτικές σχέσεις κατ’ ευφημισμό»
Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην εξάπλωση των κατ' ευφημισμόν ερωτικών, εφήμερων σαρκικών σχέσεων «ακόμη και στις πιο άωρες και τρυφερές ηλικίες, εκείνες των μαθητών των πρώτων Γυμνασιακών τάξεων» και στηλίτευσε τις καταστροφές των δημοσίων πραγμάτων και άλλες «πρακτικές» του σήμερα όπως: η αρπαγή, η κλοπή και η απάτη, που εξασφαλίζουν τον παράνομο και άδικο, γρήγορο όμως, πλουτισμό.
Ως αίτιο της σημερινής κρίσης επανέλαβε ο Σεβασμιώτατος όλα όσα λένε και οι ερευνητές: η ηθική, βαθειά πνευματική και ψυχολογική μορφή της κρίσης θεωρείται ο πρόδρομος και η αιτία της οικονομικής.
«Ψάχνουν ευκαιρία να χτυπήσουν την Εκκλησία»
Σχετικά με την Εκκλησία ο κ. Χρυσόστομος τόνισε πως «η Εκκλησία προβάλλεται ευκαιριακά, κυρίως στην λεγόμενη κοινωνική της διάσταση». «Κάποιοι», είπε, «την επαινούν για τις υλικές προσφορές της. Άλλοι απαιτούν μεγαλύτερες παροχές, ενώ δεν λείπουν και όσοι την παρακολουθούν με έντονα επικριτική διάθεση, μήπως και δείξει αδιαφορία και αρνηθεί την συμβολή της στην αντιμετώπιση της κρίσης, προκειμένου να επενδύσουν εις βάρος της».
Ο Μητροπολίτης Χαλκίδος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο νέο τύπο «οικογένειας» που διεκδικεί ίσα δικαιώματα με τα φυσιολογικά ζευγάρια και ζητά ακόμη και την υιοθεσία παιδιών. «Αρκετά θορυβώδης ο τρόπος με τον οποίο προβάλλεται, όλο και πιο πολύ στις μέρες μας, και ένας άλλος νέος τύπος "οικογένειας", που συνιστούν, σε μερικά μέρη της υφηλίου νομίμως, ομοφυλόφιλα ζευγάρια, τα οποία απαιτούν, εν ονόματι του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού του ρόλου του καθενός και του σεβασμού της διαφορετικότητας, όχι μόνον να είναι αποδεκτοί, ως «σύζυγοι», αλλά να τους αναγνωρισθεί και το δικαίωμα της υιοθεσίας παιδιών! Λέγεται μάλιστα ότι αυτή είναι και η αιτία της συζητούμενης πρότασης, που αφορά την μετονομασία του πατέρα και της μητέρας» είπε απευθυνόμενος στην ιεραρχία.
Ο κ. Χρυσόστομος μίλησε επίσης για την αύξηση των διαζυγίων «που αποκαλύπτει και την επιπολαιότητα των σημερινών ανθρώπων και την ρηχότητα των αισθημάτων, σε σχέση με τους παλαιοτέρους οι οποίοι, ασφαλώς δεν ήσαν τέλειοι, όμως παντρευόντουσαν για να πεθάνουν μαζί (κι' ας μην είχαν την προγαμιαία γνωριμία). Τώρα παντρεύονται και, όπως χαρακτηριστικά λέγουν μερικοί, "ο,τι ήθελε προκύψει"».
Ο Σεβασμιώτατος ως λύση του προβλήματος πρότεινε την παρουσία της ίδιας της ιερατικής οικογένειας στην «αγριαίνουσα κοινωνία». «Η ήρεμη και δυνατή διδαχή δια του παραδείγματος» αποτελεί λύση, σημείωσε. «Πρέπει», πρόσθεσε επιπλέον, «η Ποιμαίνουσα Εκκλησία να ασχοληθεί θερμότερα με το έργο της Κατηχήσεως των παιδιών, εξ απαλών ονύχων, και να μην περιμένει μόνον από τους άλλους τη διδασκαλία του». Θα ήταν χρήσιμο, κατέληξε, να δημιουργηθεί και ένα ειδικό κέντρο μελέτης και έρευνας θεμάτων γάμου και οικογένειας, το οποίο θα αναλάβει και την κατάρτιση στελεχών των Ιερών Μητροπόλεων, που εργάζονται η θα θελήσουν να διακονήσουν σ' αυτόν τον τομέα.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ
- Εμφανίσεις: 80901