Η Αγγλικανική Εκκλησία διορίζει διαμεσολαβητή για το θέμα της χειροτονίας γυναικών

Bishop chichester

Σοφία Παφίλη, για τη Romfea.gr

με πληροφορίες από τη Βρετανική Guardian

Η Αγγλικανική Εκκλησία εξετάζει το ενδεχόμενο τοποθέτησης διαμεσολαβητή προκειμένου να αποφανθεί επί των διαφορών που προκύπτουν στο σώμα της Αγγλικανικής Κοινωνίας με αφορμή το θέμα της χειροτονίας γυναικών επισκόπων.

Εάν εγκριθεί το σχέδιο από τη Γενική Σύνοδο τον επόμενο μήνα, ο ''ανεξάρτητος διαμεσολαβητής'' θα διερευνήσει το γενικότερο κλίμα και τις ποικίλες τάσεις ανάμεσα στους αγγλικανούς. 

Κληρικοί που θα αρνούνται να συνεργαστούν με το συγκεκριμένο όργανο θα αντιμετωπίζονται πειθαρχικά.

Τα τελευταία χρόνια βαθιά ρήγματα έχουν πλήξει την Αγγλικανική Εκκλησία λόγω του θέματος της χειροτονίας γυναικών στο επισκοπικό αξίωμα.

Πέρυσι το συγκεκριμένο θέμα αποκλείστηκε την τελευταία στιγμή παρά τη στήριξή του από το μεγαλύτερο μέρος της Αγγλικανικής Κοινωνίας.

Σύμφωνα με το εκκλησιαστικό δίκαιο που εφαρμόζεται από την Αγγλικανική Εκκλησία, για να εγκριθεί αυτή η μεταρρύθμιση απαιτούνται τα 2/3 των ψήφων στις συνολικά τρεις ψηφοφορίες που θα λάβουν χώρα. 

Το Νοέμβριο του 2012 κληρικοί και επίσκοποι ψήφισαν υπέρ αυτής της μεταρρύθμισης η οποία τελικά απορρίφθηκε από τη Βουλή των λαϊκών για λίγες μόνον ψήφους. 

Σύμφωνα με το σχέδιο, αυτός ο διαμεσολαβητής θα λειτουργεί με τρόπο παρόμοιο των κρατικών υπηρεσιών και θα δεν θα έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει κυρώσεις αλλά θα μπορεί να δημοσιεύει εκθέσεις και να ασκεί κριτική στις θέσεις και ενέργειες των κληρικών.

Θα δεσμεύεται απέναντι στην Εκκλησία της Αγγλίας και θα κατανοεί τις υποχρεώσεις του αλλά δεν θα έχει εκκλησιαστικά καθήκοντα. 

Ο Γενικός Γραμματέας της Συνόδου κ. William Fittall δήλωσε ότι η τοποθέτηση διαμεσολαβητή αποτελεί την αρχή μια νέας και ελπιδοφόρας περιόδου. 

Η Γενική Σύνοδος θα λάβει χώρα στο Λονδίνο από 18-20 Νοεμβρίου. 

 

Εμφανίσεις: 75122
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!