Επίτιμος δημότης Σύρου ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

ieronimos5

Γράφει η Άννα - Τερέζα Δαλμυρά

Με επιστολή τους προς τη δημοτική Αρχή, το δήμαρχο, τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου καθώς και τον Μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο Β΄, οι αιρετοί της μείζονος μειοψηφίας του δήμου Σύρου Ερμούπολης προτείνουν να ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Σύρου, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κκ Ιερώνυμος Β΄, με αφορμή την παρουσία του στο νησί για τον εορτασμό του Αγίου Νικολάου.

Αυτούσια η επιστολή

Στο πλαίσιο του εορτασμού του πολιούχου της πόλης μας Αγ. Νικολάου και επί τη ευκαιρία της εδώ παρουσίας του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου του Β’, η Δημοτική μας Παράταξη «ΣΥΡΟΣ ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, προτείνει ενθέρμως και θεωρεί απαραίτητο να ανακηρυχτεί ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος επίτιμος δημότης του Δήμου Σύρου Ερμούπολης.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Β’ είναι ο 20ος Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος, από της ανακηρύξεως του Αυτοκέφαλου της, με τίτλο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος.

Εξελέγη Αρχιεπίσκοπος την 7η Φεβρουαρίου 2008, σύμφωνα με τις διατάξεις του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδας από Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδίας.

Κατάγεται από τα Οινόφυτα Βοιωτίας. Μετά την ολοκλήρωση των εγκυκλίων σπουδών του, σπουδάζει στο Τμήμα Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Συνεχίζει με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών στις Βυζαντινές σπουδές στα Πανεπιστήμια του Γκράτς και του Μονάχου. Φοιτά επίσης στο Ostkirchliches Institut, ινστιτούτο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, με έδρα το Ρέγκενσμπουργκ της Γερμανίας. Εργάστηκε ως Πανεπιστημιακός βοηθός στην Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρία, δίπλα στον Αναστάσιο Ορλάνδο και ως φιλόλογος στο Λεόντειο Λύκειο της Νέας Σμύρνης όπως επίσης και στο 9ο Νυχτερινό Γυμνάσιο Αθηνών και στο Γυμνάσιο Αυλώνας.

Εγκαταλείποντας την Ακαδημαϊκή του Καριέρα, εντάχθηκε στον Ορθόδοξο κλήρο και λαμβάνει τον πρώτο βαθμό ιεροσύνης την 3η Δεκεμβρίου 1967 χειροτονούμενος Διάκονος από τον Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδίας Νικόδημο στη Θήβα λαμβάνοντας το όνομα Ιερώνυμος.

Στην συνέχεια χειροτονείται πρεσβύτερος στην πόλη της Λειβαδιάς, και έως το 1978 υπηρετεί ως πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδίας. Από το 1978 ως το 1981 διετέλεσε πρώτος γραμματεύς και αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας. Το 1981, μετά από την παραίτηση του Μητροπολίτη Νικοδήμου, εξελέγη παμψηφεί Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδίας.

Ως Μητροπολίτης και σήμερα ως Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος διακρίνεται και αναπτύσσει πλούσιο ιερατικό, θεολογικό, αποστολικό και κοινωνικό έργο και ενεργό δράση στο έργο της Εκκλησίας στο πλαίσιο των καθηκόντων του.

Διακρίνεται για το πλούσιο περιβαλλοντικό, προνοιακό και φιλανθρωπικό του έργο, Άξιος Ποιμενάρχης εμπνέει με ευλάβεια τους πιστούς, συμπάσχει στην αγωνία των Πολιτών για την επιβίωση τους μέσα στην εθνική κρίση.

Με τις πλούσιες δράσεις του αγωνίζεται για να προσφέρει σε κοινωνικές ομάδες οι οποίες έχουν πραγματικά ανάγκη βοηθείας.

Ως ελάχιστο φόρο τιμής πιστεύουμε ότι στο πέρασμα του από το Νησί μας, ο Δήμος μας έχει την ηθική υποχρέωση να τιμήσει τον Άξιο Μακαριώτατο Ποιμενάρχη, Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο τον Β’ και να τον κάνει Επίτιμο Δημότη.

Καλούμε το Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου για τον σκοπό αυτό να συγκαλέσουν το Δημοτικό Συμβούλιο για να πάρουν απόφαση σύμφωνα με την εισήγηση μας.

ΣΥΡΟΣ ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΠΑΠΙΤΣΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΒΕΝΤΟΥΡΗΣ ΠΡΙΝΤΕΖΗΣ

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΡΙΝΤΕΖΗ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ

ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

ΛΟΥΒΑΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΡΟΥΣΣΟΥΝΕΛΟΣ ΙΩΣΗΦ

Εμφανίσεις: 56158
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!