Το Σχίσμα έρχεται, οι συντηρητικοί επαναστατούν

444

Maxim Goltsa για τη Romfea.gr


Ξεκίνησε ως μια διάσπαση ανάμεσα στους γκέι κληρικούς αλλά τώρα η Αγγλικανική Κοινωνία είναι νεκρή.

Όσο μια ακόμα επανάσταση των Ευαγγελικών κατά των ομοφυλόφιλων κληρικών πνίγεται στην αφάνεια, το σχίσμα γίνεται εντονότερο και εμφανέστερο.

Όταν έξι άνθρωποι δίνουν Συνέντευξη Τύπου και τρεις δημοσιογράφοι παρακολουθούν, ξέρετε... η ιστορία έχει τελειώσει, και το πρωί της περασμένης Τρίτης αυτό ακριβώς συνέβη όταν η Ευαγγελική πτέρυγα της Εκκλησίας της Αγγλίας ανακοίνωσε -για άλλη μια φορά- τα σχέδιά της να επαναστατήσει απέναντι σε όποιου είδους αποδοχή των ομοφυλόφιλων κληρικών.

Δύο συνταξιούχοι Επίσκοποι, τρεις εφημέριοι και μία από τις συζύγους τους, μίλησαν με τρεις δημοσιογράφους για μια ώρα για τις εμπειρίες τους σε ένα συνέδριο των συντηρητικών Αγγλικανών, που ονομάζεται GAFCON, το οποίο έλαβε χώρα στο Ναϊρόμπι την περασμένη εβδομάδα.

Αυτό ιδρύθηκε ως μια διαμαρτυρία ενάντια στην απροθυμία της επίσημης Αγγλικανικής Κοινωνίας να απελάσει τους Αμερικανούς (που πληρώνουν για αυτό), ως τιμωρία για τον ενθουσιασμό τους για τους ανοιχτά ομοφυλόφιλους κληρικούς.

Μια φορά κι έναν καιρό αυτό θα εθεωρείτο αστείο. Ακούσαμε απειλές για παρακράτηση χρημάτων από τα κεντρικά όργανα της Εκκλησίας της Αγγλίας, απειλές για ακοινωνησία με άλλους Επισκόπους, απειλές αποστασίας από τις επικρατούσες τάσεις.

Όλα αυτά τα πράγματα αναμφίβολα θα συμβούν και θα παγιωθούν, όπως ακριβώς συμβαίνουν τα τελευταία 20 χρόνια.

Αυτό που είναι καινούριο είναι ότι πλέον κανένας δεν νοιάζεται για το μέλλον της Αγγλικανικής Κοινωνίας.

Μέχρι πρόσφατα, με τον Αρχιεπίσκοπο Rowan Williams, οι συντηρητικοί Αγγλικανοί ζούσαμε μέσα σε μία φούσκα και δεν μπορούσαμε να δούμε καθαρά τον έξω κόσμο.

Όταν ήρθε η αντιπαράθεση για τους ομοφυλόφιλους γάμους αντιληφθήκαμε ευκρινώς -μαζί με τον νυν Αρχιεπίσκοπο Justin Welby- ότι η στάση της υπόλοιπης εκκλησίας ήταν ανήθικη στη συντριπτική της πλειοψηφία.

Ο Αρχιεπίσκοπος Welby αντιλαμβάνεται το βάθος του προβλήματος και πραγματικά έχει σοκαριστεί από αυτό. Στο συνέδριο στο GAFCON σηκώθηκε και επαίνεσε δημόσια το θάρρος και την υπομονή των εκεί Χριστιανών.

Το θέμα όμως είναι ότι δεν αναγνώρισε ότι έχουν δίκιο, ούτε παρέμεινε στην επίσημη συγκέντρωση των συνέδρων, παρά προτίμησε να πάει στην Ισλανδία μα μιλήσει για χρηματοπιστωτικά θέματα.

Έτσι, αυτό που πλέον είναι παγιωμένο και ξεκάθαρο, είναι ότι η Αγγλικανική Κοινωνία είναι εντελώς νεκρή. Δεν θα υπάρξει ξανά ουσιαστικό συνέδριο του Lambeth. Η επόμενη σκηνή του σχίσματος θα παιχτεί στην Αγγλία, αλλά δεν ξέρουμε αν νοιάζεται κανείς...

Εμφανίσεις: 49251
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!