Καρδινάλιος Kurt Koch «Ο διάλογος των Εκκλησιών είναι σημαντικός»

ImageΕνδιαφέρουσες απόψεις και θέσεις, εξέφρασε στην τοποθέτησή του κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Ρωμαιοκαθολικός Καρδινάλιος Kurt Koch, Πρόεδρος του Ποντιφικού Συμβουλίου περί της Προωθήσεως της Χριστιανικής Ενότητας.

Ο Καρδινάλιος στις δηλώσεις του μεταξύ άλλων τόνισε: «Μετά την Δευτέρα Βατικάνειο Σύνοδο, η Ρ/Καθολική Εκκλησία μετέχει στις εργασίες της Επιτροπής που ασχολείται με την χριστιανική ενότητα. Διότι το Θέλημα του Κυρίου είναι να ενωθούν όλοι και ένας σημαντικός παράγοντας για την πραγματοποίηση αυτής της Θείας εντολής είναι και ο Θεολογικός διάλογος μεταξύ των δύο Εκκλησιών.»

«Διότι είχαμε μια χιλιετία που ζήσαμε μαζί που είχαμε κοινά πράγματα, και μια δεύτερη χιλιετία η οποία φτάνει μέχρι σήμερα που οι δύο Εκκλησίες είναι διαιρεμένες», πρόσθεσε ο κ. Koch

Εν συνεχεία, ανέφερε ότι «υπάρχουν πολλά πράγματα στην οικουμενική ζωή που είναι θέμα της καθημερινής ζωής των χριστιανών. Και είναι σημαντικό, οι χριστιανοί που ζουν μαζί και συμμετέχουν σε πολλά πράγματα πρέπει να προσπαθήσουν να γνωρίσει καλύτερα ο ένας τον άλλον.»

«Χωρίς τον καθημερινό διάλογο των πιστών, ο Θεολογικός διάλογος των Εκκλησιών δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί -βρίσκεται στον αέρα», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Ενότητα των Χριστιανών.

Επίσης σημείωσε: «Ο διάλογος των Εκκλησιών είναι σημαντικός διότι υπάρχουν θεολογικά ερωτήματα και ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν και να απαντηθούν. Και το θέμα που εξετάζουμε σήμερα ως Επιτροπή, είναι ‘Το Πρωτείον και η Συνοδικότης εξ’ απόψεως θεολογικής και εκκλησιολογικής’,  χρειάζεται πολύ υπομονή, πολύ δύναμη πολύ κουράγιο ώστε να γίνει κάτι θετικό.»

«Μέσα στον οικουμενικό διάλογο ξεχωρίζουμε τον διάλογο της αγάπης και της αλήθειας. Ο διάλογος της αλήθειας μπορεί να προχωρήσει μόνον μέσα από την άποψη και την προοπτική του διαλόγου της αγάπης. Γι’ αυτό θα ήθελα εκ βάθους καρδίας να εκφράσω την αγάπη και την ευγνωμοσύνη μου, για τις εργασίες του διαλόγου που διεξάγονται στην Κρήτη», τόνισε ο Καρδινάλιος.

Ευχαριστίες στον Μητροπολίτη Ρεθύμνης Ευγένιο

Ο Καρδινάλιος Κοχ, αναφέρθηκε και στην φιλοξενία των ημερών αυτών, υπογραμμίζοντας ότι «αυτές τις μέρες στην Κρήτη ζούμε ημέρες πραγματικής φιλοξενίας. Αυτό όμως βοηθάει για να εμβαθύνουμε στον διάλογο και στην προσπάθεια που κάνουμε για να προχωρήσουμε μαζί.»

«Να εκφράσω τις ιδιαίτερες ευχαριστίες μου στον Σεβ. Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιο για την προθυμία, την ευγένεια και την φιλοξενία του. Ελπίζω ότι με αυτή την εμπειρία θα μπορούμε να προχωρήσουμε με σταθερά βήματα στο έργο μας. Αυτά που μας διαιρούν είναι πολύ μικρότερα από αυτά που μας ενώνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Καρδινάλιος.

Κλείνοντας τόνισε: «Ο Κύριος ίδρυσε μία Εκκλησία παρόλο που υπάρχουν δύο Εκκλησίες και θα πρέπει να επιστρέψουμε πίσω στην πραγματική έννοια της μιας Εκκλησίας όπως ήταν στους πρώτους αιώνες. Οι διάφορες παραδόσεις μπορούν να συνεχίσουν να μείνουν μέσα στη διαφοροποίηση.

«Ο Οικουμενισμός δεν είναι μονοπωλιακός αλλά είναι ένας κήπος με πολλά άνθη. Τα άνθη πρέπει μεταξύ τους το ένα να σέβεται το άλλο παρόλο που βρίσκονται στον ίδιο κήπο».

Εμφανίσεις: 45300
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!