Hayel Daoud: Στόχος μας, είναι να μειώσουμε τον αντίκτυπο της ισλαμοφοβίας

imerida islam

Την ανάγκη μιας παγκόσμιας συνεργασίας στη βάση των ανθρώπινων αξιών, απαλλαγμένης από στερεότυπα, προκαταλήψεις και φανατισμό, τόνισε ο υπουργός Βακουφίων και Ισλαμικών Υποθέσεων της Ιορδανίας Hayel Daoud, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη, όπου μετέφερε το "Μήνυμα του Αμμάν" από το βήμα ημερίδας για τη χριστιανο-ισλαμική συνύπαρξη.

Η ημερίδα, με τίτλο "Ενισχύοντας τις αρχές της χριστιανο-ισλαμικής συνύπαρξης στην Ελλάδα μέσα από την εκπαίδευση, τη θρησκευτική ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα", υπήρξε πρωτοβουλία της ιορδανικής κυβέρνησης και διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, με χρηματοδότηση από την ΕΕ και τη φροντίδα του Βρετανικού Συμβουλίου (British Council) και του Δικτύου Ναυαρίνο (Navarino Network).

Το "Μήνυμα του Αμμάν" αποτελεί μια πρωτοβουλία του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας για την προβολή της αληθινής, όπως τονίζεται, εικόνας του Ισλάμ και την προώθηση της αλληλοκατανόησης και της ειρηνικής συνύπαρξης διαφορετικών θρησκειών.

Η εξαγγελία του έγινε το 2004 από τον βασιλιά της Ιορδανίας, σε μια προσπάθεια αναστροφής του αρνητικού κλίματος κατά του Ισλάμ, που αυξήθηκε κατακόρυφα μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου.

"Πιστεύουμε πως μέσα απ' αυτόν τον διάλογο και την ανταλλαγή σκέψεων κι απόψεων μπορούμε να τελειοποιήσουμε αυτή τη σχέση με τους άλλους και ν' αλλάξουμε την εικόνα για το Ισλάμ, να τη 'διορθώσουμε'" ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ιορδανός υπουργός.

Ήδη, το "Μήνυμα του Αμμάν" έχει "ταξιδέψει" σε μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών και στόχος είναι η όσο το δυνατόν ευρύτερη διάδοσή του.

Το "Μήνυμα του Αμμάν" - μεταξύ άλλων - καταγγέλλει "την εκστρατεία παραποίησης και διαστρέβλωσης της αλήθειας που θέλει το Ισλάμ θρησκεία που ενθαρρύνει τη βία και προκαλεί την τρομοκρατία" και καλεί "τη διεθνή κοινότητα να εργαστεί σοβαρά για την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, το σεβασμό των κανόνων και των διεθνών αποφάσεων του ΟΗΕ, επιβάλλοντας σε όλα τα μέλη του την ανάγκη σεβασμού και εφαρμογής αυτών".

Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, "δεν πρέπει να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Η εξασφάλιση και η απόδοση δικαίου προς τους αδικηθέντες καθώς και η καταστολή της αδικίας θα συμβάλλουν επαρκώς στον περιορισμό των αιτιών που προκαλούν τη βία, τις ακρότητες και τον εξτρεμισμό".

"Μοντέλο" ειρηνικής συνύπαρξης η Ιορδανία

Η Ιορδανία, σύμφωνα με τον κ. Daoud θα μπορούσε ν' αποτελέσει "μοντέλο" αρμονικής συνύπαρξης διαφορετικών θρησκευμάτων, καθώς περίπου το 4% του πληθυσμού της είναι χριστιανοί κι, όπως είπε, απολαμβάνουν των ίδιων προνομίων και δικαιωμάτων με τους μουσουλμάνους.

"Θέλουμε να προωθήσουμε το ιορδανικό μοντέλο και στις δυτικές χώρες, για τις εκεί μουσουλμανικές κοινότητες" σημείωσε.

Στόχος μας, υπογράμμισε, είναι να μειώσουμε τον αντίκτυπο της ισλαμοφοβίας που κυριαρχεί σε αρκετές χώρες της Δύσης, εξηγώντας τη γενικότερη εικόνα του Ισλάμ.

"Προφανώς κι αναγνωρίζουμε πως αυτό απαιτεί μεγάλη προσπάθεια γι' αυτό και ζητήσαμε από όλους όσους ήρθαμε σε επαφή, μέσω αυτού του project, να πάρουν την Ιορδανία ως παράδειγμα και να προάγουν τη μετριοπαθή εικόνα του Ισλάμ.

Επίσης, απευθυνόμαστε προς τα δυτικά μέσα ενημέρωσης ζητώντας να υιοθετήσουν μια τέτοιου είδους προσέγγιση ειρηνικής συνύπαρξης και αμοιβαίας κατανόησης και διαλόγου" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το πρόβλημα με το Ισραήλ είναι πολιτικό, όχι θρησκευτικό

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις του αραβικού κόσμου με το Ισραήλ, ο κ. Daoud ξεκαθάρισε ότι το "πρόβλημά μας δεν αφορά τους εβραίους αυτούς καθαυτούς, αλλά το κράτος του Ισραήλ που έχει καταλάβει ορισμένα εδάφη. Ωστόσο, μερίδα των μέσων μαζικής ενημέρωσης προσπαθεί να σκιαγραφήσει την κατάσταση ως μια διαμάχη ανάμεσα στο Ισλάμ και τον Ιουδαϊσμό".

"Μόλις τελειώσει η κατοχή, δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα να συνυπάρξουμε ειρηνικά κι αρμονικά με τους εβραίους" υπογράμμισε.

"Φίλη χώρα η Ελλάδα"

Ο Ιορδανός υπουργός δεν έκρυψε τον θαυμασμό του για τη Θεσσαλονίκη, μια πόλη που έχει φιλοξενήσει διαφορετικές θρησκευτικές κοινότητες στη μακραίωνη ιστορία της, προωθώντας το πρότυπο της αρμονικής συνύπαρξης, αλλά και την αγάπη των Ιορδανών για την Ελλάδα.

"Εμείς, στην Ιορδανία, προσπαθούμε να έχουμε καλές σχέσεις με την Ελλάδα, τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, και βλέπουμε τους Έλληνες ως έναν φιλικό λαό.

Γι' αυτό και ζητάμε ακόμη περισσότερη συνεργασία και στενότερες σχέσεις, ειδικά σε ό,τι αφορά την προώθηση του μηνύματός μας, ενός μηνύματος ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας" κατέληξε.

Εμφανίσεις: 60068
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!