Τελέστηκε το μνημόσυνο του Θεσσαλονίκης Παντελήμονος Α΄

ImageΤελέστηκε σήμερα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γρηγορίου Παλαμά το ετήσιο μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης Παντελεήμονος Α΄( Παπαγεωργίου), προϊσταμένου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, ενώ συμμετείχαν και ο Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Θεουπόλεως κ. Παντελεήμων και Θερμών κ. Δημήτριος.

Του μνημοσύνου προηγήθηκε Θεία Λειτουργία κατά την οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, και έλαβαν μέρος ο Πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Θεσσαλονίκης π. Στέφανος και οι εφημέριοι του Ι.Ν. Αγίου Γρηγορίου Παλαμά, ενώ παρευρέθηκαν και πολλοί ιερείς της μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.

Πριν την τέλεση του Ιερού Μνημοσύνου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος αναφέρθηκε εν συντομία σε κάποια βιογραφικά στοιχεία του μακαριστού Μητροπολίτου και εξήρε το πλούσιο και σημαντικό έργο που επετέλεσε, κατά τη διάρκεια που ήταν Διευθυντής της νεοσυσταθείσης τότε Αποστολικής Διακονίας, όταν χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Εδέσσης και ακολούθως όταν κατεστάθη Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης (η οποία τότε εκτεινόταν στα όρια που σήμερα καταλαμβάνουν και οι Μητροπόλεις Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως και Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης).

Τέλος ο Σεβασμιώτατος ανέφερε στο εκκλησίασμα, στο οποίο παρευρίσκονταν και πανεπιστημιακοί καθηγητές, ότι οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Θεουπόλεως (χειροτονήθηκε πρεσβύτερος το 1961)  και Θερμών αποτελούν χειροτονίες του αειμνήστου Μητροπολίτου Παντελεήμονος Α΄.

Μετά το πέρας του Μνημοσύνου, παρετέθη κέρασμα στο απέναντι του Ιερού Ναού Πνευματικό Κέντρο, όπου και τον λόγο έλαβε ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως π. Στέφανος ο οποίος ενεθύμησε ότι η σημερινή ημέρα αποτελεί επέτειο για το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης διότι κατ' αυτήν την ημέρα το 2004 είχε ενθρονιστεί ως ο 127ος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης διαδεχθείς τον μακαριστό Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κυρό Παντελεήμονα Β΄ (Χρυσοφάκη), και ευχήθηκε έτη πολλά και μεστά αγλαοκάρπου ποιμαντορίας στον Σεβασμιώτατο.

Μετά τις ευχές οι ψάλτες και οι παρευρισκόμενοι ιερείς έψαλαν τη φήμη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Παντελεήμων Παπαγεωργίου γεννήθηκε στο Κρανίδι Ερμιονίδος το 1902. Στις 30 Σεπτεμβρίου 1936 χειροτονήθηκε τιτουλάριος Επίσκοπος Ταλαντίου. Στις 24 Οκτωβρίου 1941 εξελέγη Μητροπολίτης Εδέσσης και Πέλλης. Τον Μάρτιο του 1951 εξελέγη Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης. Στις 28 Φεβρουαρίου 1968 κηρύχθηκε έκπτωτος του θρόνου. Εκοιμήθη στις 14 Ιουνίου 1979.

Εμφανίσεις: 72169
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!