Η Θεσσαλονίκη εόρτασε τους Αγίους Αναργύρους στην Ακρόπολη της

akropoli

Στην όμορφη και παραδοσιακή περιοχή της Ακροπόλεως της Θεσσαλονίκης, εκεί που κατά τους Βυζαντινούς χρόνους βρισκόταν η προσφιλής Μονή των αγίων ασκητών, όπως του οσίου Φωτίου του Θετταλού και του Βλασίου του ιερού, αλλά και των αυτοκρατόρων της τότε Βασιλεύουσας, όπως του Ρωμανού του Β’ και του Βασιλείου του Β’, και στην οποία ετιμώντο οι λαοπόθητοι και θαυματουργοί άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός, εορτάστηκε και τιμήθηκε πνευματικά και φέτος η ιερή τους μνήμη, στον ενοριακό και σύγχρονο πια Ναό τους, με ευλάβεια ειλικρινή και χριστιανική κατάνυξη, όχι μόνο από τους περίοικους ενορίτες αλλά και από πολλούς προσκυνητές οι οποίοι προσήλθαν από κάθε γωνιά της πόλης, για να προσκυνήσουν τα χαριτόβρυτα ιερά λείψανά τους, να λάβουν την ενοικούσαν σε αυτά χάρη του Αγίου Πνεύματος, να ακουμπήσουν στην εικόνα τους, τους πόνους, τους καημούς και τις αγωνίες τους και να λάβουν παρηγοριά, κουράγιο, θεραπεία.

Συγκινητική και ελπιδοφόρα ήταν η συμμετοχή των νέων ανθρώπων οι οποίοι σαν ενεργά μέλη της ενορίας δραστηριοποιούνταν σε κάθε προγραμματισμένη εόρτια λατρευτική σύναξη. 

Η ιερά πανήγυρις άρχισε με την λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων και θαυματουργού Εικόνος από τους νέους της Ενορίας και πλήθος πιστών και συνεχίστηκε με τον πανηγυρικό Εσπερινό, τον οποίον τέλεσε ως εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης Πανοσ. Αρχιμ. π. Δαβίδ Τζιουμάκας πλαισιούμενος από κληρικούς της Μητροπόλεως αλλά και από τις Ιερές Μητροπόλεις Νεαπόλεως, Φλωρίνης και Πειραιώς όπως ο Αιδεσιμολ. π. Ιωάννης Κοκκώνης, ταγματάρχης της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στο εμπνευσμένο  Θ. Κήρυγμα του, ο π. Δαβίδ αναφέρθηκε στη ζωή των αγίων, αντιπαραβάλλοντας την στη ζωή των συγχρόνων χριστιανών, από την οποία απουσιάζει η ζωντανή και θερμή πίστη και η ειλικρινής ένωση με τον Χριστό, ενώ ταυτόχρονα έχει καλλιεργηθεί η τυφλή εμπιστοσύνη στον άνυδρο ορθολογισμό, πράξη αντίθετη με εκείνη των επιστημόνων αγίων, και αυτό είναι η αιτία του αδιεξόδου του σύγχρονου ανθρώπου, η οποία τον οδηγεί σε αλλεπάλληλες κρίσεις, με κορυφαία αυτή που βιώνουμε σήμερα.

Πρότεινε, την ενεργοποίηση της πνευματικής ζωής του ανθρώπου, για να βρει τον Θεό και τον εαυτό του και έτσι να μπορέσει να αντέξει τη σύγχρονη κοινωνική κατάσταση, αλλά κυρίως για να μπορέσει να βρει λύσεις στα σύγχρονα αδιέξοδα και να οδηγήσει τη ζωή του στην πρόοδο.

Την επόμενη, κύρια ημέρα της εορτής, είχαμε τη μεγάλη τιμή, ευλογία και χαρά, να προστεί του όρθρου και της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας ο Πανοσ. Καθηγούμενος της  Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Βλατάδων κ. Νικηφόρος, ο οποίος μας χάρισε την πλούσια αρχοντική αγάπη που τον χαρακτηρίζει, αλλά κυρίως με μοναδικό κατανυκτικό αλλά και μεγαλόπρεπο τρόπο, μας μυσταγώγησε στο κοσμοσωτήριο Μέγιστο Μυστήριο της Θείας Λειτουργίας, ενώνοντας μας με τον Κύριο μας αλλά και με τους αγίους Του στο σώμα της Εκκλησίας. Βιώματα κατανυκτικά και αληθινά που γέμισαν και συγκλόνισαν τις καρδιές μας, ώστε  να μη θέλουμε να τελειώσει ποτέ αυτή η μυσταγωγία. Το θείο κήρυγμα εκφώνησε ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως μας, Πανοσ. Αρχιμ. π. Μιχαήλ Σαντοριναίος.

Με τον απογευματινό μεθέορτο Εσπερινό και τον παρακλητικό Κανόνα των αγίων αλλά και με το αποψινό Ιερό Μυστήριο του Ευχελαίου, κλείνουν οι εορτές για την μνήμη των αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού στην Θεσσαλονίκη. 

akropoli2

akropoli1

akropoli3

Εμφανίσεις: 61630
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!