Ιερισσού Θεόκλητος: «Άλλα σκεφτόμαστε, άλλα λέμε και άλλα πράττουμε» (ΦΩΤΟ)

varvara 6

Για την Romfea.gr, Χρήστος Καναρόπουλος

Στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Βαρβάρας Χαλκιδικής ιερούργησε σήμερα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, ημέρα μνήμης της ανακομιδής λειψάνων του Αγίου Γεωργίου, στον οποίο χθές ιερός κλήρος και ευσεβής λαός υποδέχθηκε τεμάχιο του ιερού λειψάνου του Αποστόλου Παύλου που φυλάσσεται στην ομώνυμη εκκλησία της Θεσσαλονίκης.

Στον κάταμεστο Ιερό Ναό, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Θεόκλητος, με την ευκαιρία παρουσίας του ιερού λειψάνου, μίλησε στις καρδιές των ευσεβών πιστών, για την διακονία, την προσφορά και την παρουσία του Απόστολου Παύλου, του ιδρυτού της Ελλαδικής Εκκλησίας, το στόμα και τον μάρτυρα της πρώτης Εκκλησίας, κάνοντας παράλληλα και μια αληθινή αυτοκριτική.

«Ο Απόστολος Παύλος σε μια από τις επιστολές του, έγραψε στους Χριστιανούς της εποχής «Εν παντί συνιστώντες εαυτούς, ως Θεού διάκονοι» που σημαίνει να είμαστε διάκονοι Θεού σε κάθε στιγμή της ζωής. Αν διαβάσουμε όμως την φράση αυτή κατά τον αείμνηστο Παναγιώτη Τρεμπέλα σημαίνει «Σε κάθε στιγμή της ζωής σας να συμπεριφέρεστε έτσι ώστε από τα έργα σας οι άλλοι να αντιλαμβάνονται ότι είστε Διάκονοι Θεού». Κάτι έχει να μας πει ο Απόστολος Παύλος. Ας μιλήσουμε για την διακονία την δική μας, και των δεσποτάδων και των παπάδων, χωρίς εξαίρεση. Νομίζουμε ότι η χριστιανική ιδιότητα είναι ένα ωραίο πανοφόρι, ένας ωραίος μανδύας και ότι η ιδιότητα αυτή αφορά μονάχα την σχέση μας με την Εκκλησία και τον Ιερό Ναό. Λάθος το οποίο πληρώνει σήμερα η Εκκλησία. Οι περισσότεροι από εμάς όταν βγαίνουμε από την Εκκλησία απεγδυόμεθα το ένδυμα που έχουμε πάρει, δηλαδή τον Χριστό, και ο καθένας ζει όπως θέλει. Λάθος, γι’ αυτό γελοιοποιείται ο Χριστιανισμός και η Εκκλησία. Μην ψάχνετε διώκτες της Εκκλησίας, είτε σε άρχοντες είτε σε αιρετικούς, ανάμεσά μας να ψάξετε να βρείτε τους διώκτες της Εκκλησίας. Οφείλουμε σε κάθε στιγμή της ζωής μας να συμπεριφερόμαστε έτσι, διαποτισμένοι από τον Χριστό, προκειμένου οι άλλοι να καταλαβαίνουν από τις πράξεις μας ότι είμαστε χριστιανοί. Και ποιος το κάνει αυτό σήμερα; Κανένας, και πρωτίστως ο δεσπότης και οι κληρικοί» είπε ο Μητροπολίτης.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε «Ένας τυπικός Χριστιανισμός, που γεμίζει τα καντήλια λάδι, που γεμίζε το θυμίαμα λιβάνι και φέρνει όμορφους πολυελαίους στην εκκλησία και κάνει μεγάλες μετάνοιες, είναι άχρηστος για την Εκκλησία και τον κόσμο. Δεν μπορεί να ζυμώσει το κοινωνικό θήραμα. Και έχουν δίκιο τα νέα τα παιδιά που μας γυρίζουν την πλάτη γιατί βλέπουν υποκριτές μέσα στην Εκκλησία και ιδίως από εμάς τους κληρικούς, να ζούμε και να συμπεριφερόμαστε αδιαφορώντας για το ουσιαστικό και κοιτάζοντας την τυπική όψη της εκκλησίας. Ένας Χριστιανισμός επικίνδυνος και ωραίος και ευάρεστος στον Κύριο, αυτός είναι ο ουσιαστικός Χριστιανισμός» αναφέροντας παραδείγματα από την οικογένεια και την καθημερινότητα.

«Βλέπουμε από τηλεοράσεως ορισμένοι να υβρίζουν την Εκκλησία και τον Χριστό και δεν μιλάει κανένας. Ως εδώ. Δεν μπορεί να αναθέτουμε σε αγκυλωτούς σταυρούς και σε ανθρώπους που είναι στο περιθώριο της άκρας δεξιάς να στηρίζουν τούτο ή το άλλο στο Έθνος. Δεν έχουμε ανάγκη από υποστηρικτές με αγκυλωτούς σταυρούς που υμνούν τον Νίτσε και τους ανθρώπους τους Ράιχ. Δεν έχουμε ανάγκη από ναζιστές. Έχουμε ανάγκη από πιστούς χριστιανούς που θα εκφράζουν την αλήθεια.»

Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος κ. Θεόκλητος μίλησε για την ευθύνη των κληρικών: «Τα τελευταία χρόνια και πρώτα εμείς, οι δεσποτάδες και οι παπάδες, άλλα σκεφτόμαστε, άλλα λέμε και άλλα πράττουμε. Υποθηκεύσαμε το μέλλον των παιδιών μας. Και τα παιδιά βλέποντας αυτά μας σιχαθήκανε και βλέπουν τα Κοινοβούλια και τις εκκλησίες και μας γυρίζουν την πλάτη, εξαιτίας όσων από εμάς δεν τιμούμε τα πετραχήλια μας, άλλοι με την νοημοσύνη τους και άλλοι με την εξουσία τους. Βέβαια έχουν γίνει και θετικά πράγματα. Γι’ αυτό πρέπει αυτό που σκεφτόμαστε, αυτό να λέμε και αυτό να πράττουμε».

Πριν το τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε τον εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Βαρβάρας πατέρα Σιλουανό σε Αρχιμανδρίτη, τιμώντας τον για την αξιόλογη προσπάθειά του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο σταυρός και το επιγονάτιο είναι περαιτέρω ευθύνη και βάρος για την συνέχεια, ευχαριστώντας τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο και τον Αρχιμανδρίτη π. Νικόλαο Αρσένιο για την ευλογία του Ιερού Λειψάνου στην Βαρβάρα Χαλκιδικής.

Αμέσως μετά το χορευτικό συγκρότητημα του τοπικού Πολιστικού Συλλόγου παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς στην κεντρική πλατεία του γραφικού χωριού. Στην Θ. Λειτουργία συμμετείχαν επίσης ο Βουλευτής ν. Χαλκιδικής κ. Ευθύμιος Καρανάσιος και ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Χρήστος Πάχτας.

varvara 1

varvara 2

varvara 3

varvara 5

varvara 7

varvara 8

varvara 9

varvara 10

varvara 11

varvara 12

varvara 13

Εμφανίσεις: 76907
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!