Την Ι.Μ. Σταγών επισκέφθηκαν Ουκρανοί προσκυνητές (ΦΩΤΟ)

kal2

Στην παλαιά Εκκλησία της Παναγίας Θεοτόκου Καλαμπάκας υποδέχτηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ μια ομάδα Ουκρανών κληρικών, που ήλθαν στην περιοχή μας για να προσκυνήσουν τα Άγια Μετέωρα και τα Θρησκευτικά μνημεία της περιοχής.

Οι Ουκρανοί βρέθηκαν στην Καλαμπάκα μετά από συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην πατρίδα τους, θέλοντας να δουν και να θαυμάσουν από κοντά τα μνημεία της χώρας μας.

Τους κληρικούς συνόδευε Επίσκοπος Αμβρόσιος Τσερνίκωφ εκπρόσωπος της Ουκρανικής Εκκλησίας και δη του Αρχιεπισκόπου Βλαδίμηρου, προκαθήμενου Κιέβου και Ουκρανίας.

Τους θρησκευτικούς προσκυνητές υποδέχτηκε με αγάπη στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ, όπου τους καλωσόρισε και τους ξενάγησε στον παλαιό Ναό.

Ο κ. Σεραφείμ στην ομιλία του ανέφερε:

''Εκφράζω την χαρά μου που βρίσκεστε κοντά μας και στον Ιερό Ναό της Παναγίας μας που είναι η μητέρα μας και μητέρα του Χριστού, του Σωτήρα μας.

Ο Ναός αυτός είναι ένα Ιστορικό Μνημείο του 16ου Αιώνος και χτίστηκε σε παλαιό κτίσμα του 4ου και 12ου αιώνα , βάση στοιχείων που μαρτυρούν τις συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Ο Ναός είναι χτισμένος πάνω σε Ειδωλολατρικό Ναό και πολλά δείγματα που υπάρχουν ακόμα αποδεικνύουν τα λεγόμενα.

Έχει το μοναδικό γνώρισμα που είναι ο Άμβωνας με τις δύο κλίμακες στο κέντρο αυτού. Άμβωνας που σήμερα χρησιμοποιείται όταν λειτουργεί ο Μητροπολίτης και ο Αρχιερέας διαβάζει το Ευαγγέλιο πάνω σε αυτόν.

Το δεύτερο στοιχείο που τον κάνει να ξεχωρίζει είναι το Κιβώριο της Αγίας Τράπεζας (17ου Αιώνος) και αποτελεί ξεχωριστό και μοναδικό στοιχείο.''

Ο κ. Σεραφείμ μίλησε για το Κιβώριο και αναφέρθηκε σε πολλά ακόμα στοιχεί που κάνουν τον Ναό μοναδικό μνημείο στον Κόσμο.

Ανέφερε πως ο Ναός της Παναγίας ήταν ο μοναδικός της Μητρόπολης Σταγών και ότι η Επισκοπή Σταγών ήταν από τις πιο παλαιές και αναγνωρισμένες στην Ελλάδα καθ' ότι ήταν στο σταυροδρόμι των περιοχών Θεσσαλίας, Μακεδονίας και Ηπείρου.

Είπε ακόμα ότι ο Ναός υπέστη σοβαρές καταστροφές από φωτιά που έβαλαν το 1943 οι Ιταλοί, αλλά ως εκ θαύματος γλύτωσε και ενημέρωσε πώς αυτή την εποχή γίνεται καθαρισμός των εικόνων της Εκκλησίας, λόγω της μακρόχρονης φθοράς που υπέστησαν.

Ανέφερε πώς ο Θρησκευτικός Τουρισμός πρέπει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί καθ' ότι για τους Χριστιανούς έχει να πει κάτι διαφορετικό.

Έκλεισε την σύντομη ομιλία του εκφράζοντας την χαρά του που βρίσκονται κοντά οι Ουκρανοί Κληρικοί και ο Επίσκοπος, και ότι η παρουσία τους αποτελεί μήνυμα αισιοδοξίας και χαράς για την Πατρίδα μας.

Είμαστε ένα Σώμα με επικεφαλής τον Χριστό και πρέπει να διατηρήσουμε όσα παραλάβαμε από τους Πατέρες μας.

Ο Επίσκοπος Αμβρόσιος Τσερνίκωφ ανέφερε:

''Ενωνόμαστε με όσους είναι μαζί μας στην Εκκλησία την θριαμβέβουσα. Είστε αληθώς Υιός της Εκκλησίας και ευχαριστούμε που μας δεχτήκατε ως τέκνα σας. Θα προσπαθήσουμε την Αγάπη που μας δώσατε να την μεταδώσουμε στους πιστούς της Ουκρανίας και να τους προτρέψουμε να επισκεφτούν την όμορφη περιοχή.''

Αφού μετέφερε τις ευχές του Αρχιεπισκόπου Βλαδήμηρου, χάρισε στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων ένα Εγκόλπιο, προσκαλώντας τον να επισκεφτεί την Ουκρανία, πρόσκληση που μάλλον θα γίνει αποδεκτή.

kal1

kal3

kal5

kal5b

kal6

kal7

kal

Εμφανίσεις: 51919
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!