Η Λευκάδα εόρτασε την πολιούχο της Παναγία Φανερωμένη

ImageΜε ιδιαίτερη λαμπρότητα και μέσα σε κλίμα θρησκευτικής κατάνυξης και ευλάβειας, η Λευκάδα γιόρτασε τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος τη Σύναξη της Θαυματουργού Εικόνας της Υπεραγίας Θεοτόκου της Φανερωμένης, η οποία φυλάσσεται αιώνες τώρα στο ομώνυμο  Μοναστήρι της και αποτελεί Παλλευκαδιακό προσκύνημα και προστάτιδα της Νήσου Λευκάδας και των απανταχού Λευκαδίων.

Ένα απέραντο πλήθος ανθρώπων από πολύ νωρίς την Κυριακή, άρχισε να ανεβαίνει προς το "θρόνο της Κυράς", έχοντας σαν όπλο τη δύναμη της πίστεως και την ελπίδα της ψυχής στη θεία μορφη της Παρθένου, για να ενώσουν τις προσευχές τους για τη σωτηρία όλων μας, την ειρήνη του σύμπαντος κόσμου, αλλά και ο καθένας να καταθέσει στην σεπτή εικόνα της μητέρας του Κυρίου τον πόνο, το δάκρυ και τα αιτήματά του.

Στο Μεγα Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβαστιώτατος Μητροπολίτης  Βελεστίνου κ.κ. Δαμασκηνός, ο οποίος κήρυξε και τον θείον λόγον συμπροσευχομένων των Σεβ. Μητροπολιτών Κερκύρας κ.κ. Νεκταρίου, και του Σεπτού Ποιμενάρχου μας κ.κ. Θεοφίλου.

Στις 11μ.μ. άρχισε η ολονύκτιος ακολουθία, στην οποία συμμετείχαν με κατάνυξη ευσεβείς Χριστιανοί. Χορός Ιεροψαλτών, έψαλλε στη διάρκεια της αγρυπνίας μέχρι πρωίας τούς ωραιότατους ύμνους προς την Παναγία μας από την ειδική Ακολουθία.Image

Οι Εορταστικές εκδηλώσεις στην Ιερά Μονή της Παρθένου κορυφώθηκαν με την Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας και Παξών κ.κ. Νεκταρίου, ο οποίος κήρυξε και τον θείον λόγον. Στη συνέχεια έγινε η λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνος πέριξ της Μονής συνοδεία της Μπάντας της Φιλαρμονικής Εταιρίας Λευκάδας.

Στις πανηγυρικές εκδηλώσεις έλαβαν μέρος, ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου κ. Τάσος Αποστολόπουλος εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβερνήσεως, ο Περιφεριάρχης Ιονίων Νησων κ. Σπυρίδων Σπύρου, ο Ιερός Κλήρος του νησιού, οι Πολιτικές και Στρατιωτικές αρχές του Νομού και πλήθος κόσμου.

Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας σύμφωνα με το Μοναστηριακό τυπικό, όπου τελέστηκε ο Μεγας Πανηγυρικός Εσπερινός και το Μνημόσυνο των Κτητόρων, Καθηγουμένων, Ιερομονάχων, Μοναχών, Ευεργετών και Δωρητών της Μονής.

Η προσωπική εθελοντική διακονία ανδρών και γυναικών από την πόλη τα χωριά της Λευκάδος και την γύρω περιοχή σε συνεργασία με τους μοναχούς και τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής, είχαν σαν αποτέλεσμα και φέτος η εορτή να διεξαχθεί με απόλυτη τάξη και οι προσκυνητές να γευθούν την πατροπαράδοτη λευκαδίτικη φιλοξενία.

Η ΕΤ1, σε ζωντανή μετάδοση, κάλυψε τηλεοπτικά τη Θεία Λειτουργία και τη λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος. Έδωσε τη δυνατότητα σε πολλούς Χριστιανούς, που δεν μπόρεσαν να βρεθούν στη χάρη της να ζήσουν την εορτή της Παναγίας μας και να βρεθούν νοερώς κοντα Της.

Για μια ακόμη φορά ο λαός μας φανέρωσε την ιδιαίτερη αγάπη και ευαισθησία του προς την Ιερά μορφη της Παρθένου, της Μητέρας του Θεού και των ανθρώπων, την Κυρά -Φανερωμένη μας. Μια ευαισθησία την οποία τροφοδοτεί η Πιστη από τη ζωη και το λόγο της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας.

Image

Image

Image

Image

Εμφανίσεις: 65472
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!