Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία εκσυγχρονίζεται

vatican-city

Στον επαναπροσδιορισμό της θέσης της προχωρεί η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία σε ευρύ φάσμα κοινωνικών και ηθικών θεμάτων.

Η νέα προσπάθεια ξεκίνησε με την αποστολή ερωτηματολογίων σε ολόκληρη την υφήλιο, στα οποία θα πρέπει να απαντήσουν οι επίσκοποι.

Οι ερωτήσεις αφορούν κατά κύριο λόγο τη διδασκαλία, τη θέση της Εκκλησίας προς τα ζευγάρια που έχουν πάρει διαζύγιο, τους ομοφυλόφιλους αλλά και τους ευσεβείς που αποκλίνουν από τις βασικές θέσεις της Εκκλησίας όπως παραδείγματος χάρη θα μπορούσε να είναι η αντισύλληψη και οι διάφορες μέθοδοι που θα πρέπει να ακολουθούνται, αν αυτό είναι δυνατό.

Ολες αυτές οι ανησυχίες για τα σύγχρονα θέματα, που ήταν ανήκουστες πριν από μερικά χρόνια, έχουν εμφανιστεί σήμερα ως αποτέλεσμα διαφορετικών συνθηκών, όπως είναι μεταξύ άλλων η διαδεδομένη συγκατοίκηση εκτός των δεσμών του γάμου και οι γάμοι μεταξύ των μελών του ιδίου φύλου.

Κάποια από τα ερωτήματα που διέρρευσαν στον ιταλικό Τύπο αφορούν τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίζονται οι ομοφυλόφιλοι οι οποίοι επιθυμούν να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες και εκδηλώσεις που οργανώνονται από τις διάφορες ενορίες.

Ενα άλλο ερώτημα αφορά τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να γίνεται η διδασκαλία του Λόγου του Θεού σε ζευγάρια που έχουν πάρει διαζύγιο ή είναι σε διάσταση, αλλά και σε όσους συμβιώνουν χωρίς να έχουν παντρευτεί. Τέλος, άλλες ερωτήσεις αφορούν ανάλογα προβλήματα σε οικογένειες που αποτελούνται από μέλη του ιδίου φύλου και που έχουν υιοθετήσει παιδιά.

Στόχος της έρευνας είναι τα ευρήματα τα οποία θα προκύψουν από τη συμπλήρωση των ερωτηματολογίων να αποτελέσουν τη βάση για τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνόδου με τη συμμετοχή των επισκοπικών συνόδων στα διάφορα κράτη του κόσμου, μέσα στην επόμενη χρονιά.

Σύμφωνα με αναλυτές που γνωρίζουν τα πράγματα στην Αγία Εδρα, και αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί προσωπική επιθυμία του σημερινού Ποντίφικα προκειμένου να τεθεί τέλος στην απολύτως «βατικανοκεντρική» διαχείριση της Εκκλησίας αλλά και να ανανεωθεί ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζονται τόσο οι πιστοί όσο και τα μείζονα θέματα της σύγχρονης ζωής.

Ακόμα όμως και αν ο σημερινός Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Πάπας Φραγκίσκος έχει καταστήσει σαφές ότι θεωρεί σκόπιμο να ξεπεραστούν οι αγκυλώσεις του παρελθόντος, το Βατικανό θα παραμείνει πολέμιος των αμβλώσεων αλλά και υποστηρικτής της παραδοσιακής μορφής του γάμου.

Ο Πάπας Φραγκίσκος επιθυμεί να έρθει σε μεγαλύτερη εγγύτητα με τους πιστούς, χωρίς όμως να θίξει δογματικά ζητήματα.

Χαρακτηριστικά, είχε δηλώσει ότι οι ιερείς πρέπει να βαπτίζουν τα παιδιά που γεννιούνται εκτός γάμου, ενώ ερωτηθείς πρόσφατα για την άποψή του για τους ομοφυλόφιλους είχε δηλώσει πως «αν κάποιος είναι ομοφυλόφιλος και αναζητεί τον Κύριο με καλή πρόθεση, τότε ποιος είμαι εγώ για να τον κρίνω;».

Εμφανίσεις: 67801
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!