Η εορτή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στην Ι.Μ. Πανορμίτου Σύμης (ΦΩΤΟ)

pb080046

Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες των προηγουμένων ημερών, μια εντελώς ξεχωριστή και λαμπερή ημέρα ήταν η σημερινή της Συνάξεως των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών επουρανίων Δυνάμεων Ασωμάτων, για την Ιερά Μονή του Ταξιάρχου Μιχαήλ του Πανορμίτου στην ακριτική Σύμη.

Μια λαοθάλασσα πιστών, μεγαλύτερη κι απ’ τον γραφικό της όρμο, πλημμύρησε το ιστορικό Μοναστήρι του Ταξιάρχου, προερχομένη από κάθε γωνιά της Ελλάδας, για να προσκυνήσει την χαριτόβρυτη Εικόνα Του και να ανάψει την λαμπάδα της πίστεως και ευλαβείας στον Πρωτοστάτη των επουρανίων Δυνάμεων.

Το εσπέρας της παραμονής τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σύμης κ. Χρυσοστόμου, συμπαραστατουμένου από τόν Αρχιμανδρίτη π. Ιερόθεο Κοενάκη Ηγουμενεύοντα της Ι. Μονής, τον π. Στέφανο Μακρή Γεν. Αρχιερατικό Επίτροπο της Ι. Μητροπόλεως, τον π. Αντώνιο Μανιά, Εφημέριο του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και τον π. Δημήτριο Γεωργιάδη, Εφημέριο του Αγ. Ελευθερίου, Ενοριών του Νησιού μας.

Ξεχωριστή παρουσία και συμμετοχή, ήταν εκείνη του Αρχιμανδρίτου π. Σίμωνος Δημογέροντα, Γεν. Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ι. Μητροπόλεως Μεγάρων και Σαλαμίνος, ο οποίος έφθασε ταπεινός προσκυνητής στην Χάρη του Αρχαγγέλου.

Μεταμεσονυκτίως τελέστηκε ι. Αγρυπνία, στην οποία συμμετείχαν με μεγάλη κατάνυξη δεκάδες πιστοί, που είχαν κατακλύσει από νωρίς το Καθολικό του Ταξιάρχου.

Όλοι αυτοί είχαν την ευλογημένη ευκαιρία της ολονύκτιας προσευχής, αλλά και της συμμετοχής στην Θ. Ευχαριστία, που τελέστηκε υπό την ιερά Σκέπη των Πτερύγων του Ηλιομόρφου Αρχαγγέλου.

Το πρωί της Εορτής, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θ. Λειτουργία.

Ευθύς μετά, πραγματοποιήθηκε η Λιτανεία της Εικόνος του Ταξιάρχου πέριξ των Μοναστηριακών κτιριακών συγκροτημάτων περιστοιχιζομένης από τιμητικό Στρατιωτικό άγημα και από νέους μας με την παραδοσιακή αμφίεση της Σύμης.

Προπορευόταν η μουσική μπάντα του Δήμου Ροδίων, οι Ιεροψάλτες και τα Λάβαρα των Αρχαγγέλων.

Εφέτος όλως ιδιαιτέρως, όταν η ι. Πομπή έφθασε στην προκυμαία, τελέστηκε Αγιασμός, προκειμένου να ευλογηθεί το άρτι ολοκληρωθέν έργο της κρηπιδώσεως της προκυμαίας της Ιεράς Μονής μας και της διαπλατύνσεως της παραλιακής της οδού.

Η ανάγκη κατασκευής ήταν επιτακτικότατη, διότι σε κάθε επιδείνωση του καιρού, τα κύματα έβγαιναν στην στεριά και περιέλουζαν κυριολεκτικά τα απέναντι κτιριακά συγκροτήματα των Ξενώνων, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην στατικότητά τους.

Πλέον η θάλασσα απομακρύνθηκε και ο κίνδυνος απεσοβήθη. Πέραν αυτού, στο νέο τμήμα της κρηπιδώσεως δημιουργήθηκαν υποδομές που εξυπηρετούν την πρυμνοδέτηση επιβατηγών πλοίων αλλά και πολλών σκαφών που επισκέπτονται την Μονή.

Δυναμικό παρόν έδωσαν και οι τοπικές Αρχές: ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Ιωα. Μαχαιρίδης, οι Βουλευτές Δωδεκανήσου: κ. Β. Υψηλάντης, κ. Εμμ. Κόνσολας, Τσ. Ιατρίδη, ο Στρατηγός-Διοικητής 95ης ΑΔΤΕ Ρόδου κ. Δ. Ρέσκος, ο Δήμαρχος Σύμης κ. Ελ. Παπακαλοδούκας, ο Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, η κ. Μ. Δεληγιάννη Διευθύντρια Λιμενικού Ταμείου Ν. Δωδεκανήσου.

Επίσης παρέστησαν σύσσωμες οι Αρχές της Σύμης και συγκεκριμένα ο Διοικητής 549 Τ. Ε., ο Τελώνης, ο Δκτης του Αστυνομικού Τμήματος, και ο εκπρόσωπος του Λιμεναρχείου.

Ξέχωρη παρουσία και του φίλου της Μονής κ. Παν. Μυλωνά, ο οποίος συμμετείχε με το χορό των Ιεροψαλτών σ' όλες τις Ιερές Ακολουθίες.

Οι εκδηλώσεις έληξαν με την παράθεση πλουσίου εορταστικού Γεύματος σ’ όλους τους Προσκυνητές, οι οποίοι παρεκάθισαν στην μεγάλη Τράπεζα της Μονής. Ο δε αριθμός των μερίδων που προσφέρθηκαν, ξεπέρασε τις τρεις χιλιάδες.

pb070003

pb070016

pb070023 0

pb080049

pb080070

pb080120

pb080124

pb080146

Εμφανίσεις: 111204
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!