Γάμοι: Εκκλησία VS Δημαρχείο

gamos

Του Χρήστου Πιτσίλκα

Την περασμένη χρονιά οι πολιτικοί γάμοι ξεπέρασαν τους θρησκευτικούς στη χώρα μας για πρώτη φορά σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Στη Λάρισα, αν και πέρυσι οι επιλογές των νεόνυμφων ήταν σχεδόν μοιρασμένες ανάμεσα σε Εκκλησία ή Δημαρχείο, το 2013 φαίνεται ότι οι θρησκευτικοί γάμοι ξαναπήραν… τα πάνω τους και κρατούν τα σκήπτρα από τους πολιτικούς γάμους, έστω και με μικρό προβάδισμα.

Η περιοχή του νομού Λάρισας αποδεικνύεται πιστή στις παραδόσεις και αποτελεί σήμερα ένα από τα «κάστρα» των θρησκευτικών γάμων στην Ελλάδα, καθώς στην πλειοψηφία των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας, οι πολιτικοί γάμοι έχουν ξεπεράσει τους θρησκευτικούς.

Η πτώση των θρησκευτικών γάμων πανελλαδικά, κυρίως για οικονομικούς λόγους, είναι σταθερή τα τελευταία χρόνια.

Πέρυσι, όπως αναφέραμε, για πρώτη χρονιά οι πολιτικοί γάμοι σε όλη την Ελλάδα ξεπέρασαν τους θρησκευτικούς: 25.730 οι πολιτικοί (το 52% του συνόλου των γάμων), έναντι 23.980 των θρησκευτικών (48%) πανελλαδικά.

Yπενθυμίζουμε ότι μέχρι τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, η σχέση πολιτικών και θρησκευτικών γάμων ήταν 1 προς 5.

Πάντως στη Λάρισα, το προβάδισμα παραμένει στους θρησκευτικούς γάμους.

Σύμφωνα με στοιχεία του ληξιαρχείου του Δήμου Λαρισαίων για την πόλη της Λάρισας, αν και το 2012 υπήρξε σχεδόν… «ισοπαλία» στα δύο είδη γάμων, το 2013, μέχρι και τις αρχές Οκτωβρίου, έχουν τελεστεί 206 θρησκευτικοί γάμοι έναντι 189 πολιτικών.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ιεράς Μητρόπολης Λάρισας (που περιλαμβάνει σχεδόν και το σύνολο των Δήμων Κιλελέρ, Τυρνάβου και Τεμπών), αν και το 2011 υπήρξε σημαντική πτώση στους θρησκευτικούς γάμους (από 944 το 2010 μειώθηκαν σε 757 το 2011) και το 2012 υπήρξε νέα πτώση (708 θρησκευτικοί γάμοι), το 2013 τα στοιχεία αλλάζουν τα δεδομένα.

Ήδη μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου του 2013 έχουν γίνει 710 θρησκευτικοί γάμοι στο σύνολο της περιοχής της Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μέχρι τέλους του έτους, οι θρησκευτικοί γάμοι αναμένεται να ξεπεράσουν τουλάχιστον τους 800 για το 2013, πραγματοποιώντας μια αισθητή άνοδο μετά από αρκετά χρόνια…

Έτσι, αν και η τάση είναι σταθερά υπέρ των πολιτικών γάμων, τα ζευγάρια των Λαρισαίων, παρά την οικονομική κρίση, φαίνεται ότι προτιμούν την εκκλησία από το δημαρχείο, για την ωραιότερη στιγμή της κοινής ζωής τους.

gamos1

Εμφανίσεις: 76837
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!