Εσπερινός του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου στο Λινοπότι (ΒΙΝΤΕΟ)

0-lino

Με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια τελέστηκε ο πανηγυρικός εσπερινός επί τη εορτή του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου,  στον Άγιο Παύλο στο Λινοπότι, στην αυλή του οποίου, έχει ανεγερθεί νέο Ι.Ν. και Βαπτιστήριο επ'ονόματι του Αγίου, η καθιέρωση του οποίου θα πραγματοποιηθεί σε ειδική σήμερα το πρωί.

Για τα εγκαίνια του νέου Ιερού Ναού που ανεγέρθηκε από τον π. Χρυσόστομο εις μνήμην προσφιλών του προσώπων αλλά και για μια σειρά θαυμαστών γεγονότων που όπως ανέφερε ο ίδιος σε μια πολύ συγκινητική ομιλία από τα βιώματα του και την πρώτη επίσκεψη του στο Άγιο Όρος ως μαθητής της Αθωνιάδας. 

Περιγράφοντας με συγκίνηση την πρώτη εικόνα που είχε βλέποντας την Αγία Κάρα και το ολοζώντανο αυτί του Αγίου, στο οποίο μιλούσε ο ίδιος ο Απ. Παύλος σύμφωνα με την παράδοση της εκκλησίας μας (και τη σχετική Εικονογραφία) υπαγορεύοντας του την ερμηνεία των Επιστολών του. 

Στη συνέχεια εξιστόρησε συγκινημένος το πως πήρε χωρίς να το γνωρίζει ο ίδιος το όνομα Χρυσόστομος όταν εκάρη μοναχός, φτάνοντας τελικά με τη χάρη του Θεού και την παρότρυνση του Σεβασμιοτάτου στην ανέγερση του συγκεκριμένου Ναού και Βαπτιστηρίου, στην αυλή του Αγ. Παύλου. 

Ενώ δεν παρέλειψε να κάνει μνεία στον μακαριστό Αιμιλιανό και την τοποθέτηση του ως Ι. Προϊσταμένου στον Ι.Ν. του Αγ. Παύλου Λινοποτίου τον οποίο ούτε καν γνώριζε πριν.

Τόσο ο Σεβασμιότατος στην ομιλία του, όσο και ο π. Χρυσόστομος ευχαρίστησαν ιδιαίτερα τον Αρχιτέκτονα Ηλία Καματερό για τη μελέτη του Ναού, ενώ ο Σεβασμιότατος μίλησε με συγκινητικά λόγια για τον π. Χρυσόστομο την αγαστή συνεργασία τους και το έργο το οποίο επιτελεί με την ευχή να του δώσει ο Θεός πολλές χαρές στη ζωή του.

Ο Σεβασμιότατος τόνισε ότι προϋπήρχε παλιό εξωκκλήσι του Αγ. Ιωάννη του Χρυσοστόμου στην Αντιμάχεια, το οποίο γκρέμισαν οι Ιταλοί για να φτιάξουν το διάδρομο του παλιού Αεροδρομίου. Ενώ Ι. Βαπτιστήριο έχει να λειτουργήσει στην Κω από τα ύστερα μεταβυζαντινά χρόνια.

Ακόμη ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυναν και οι δύο ομιλητές στον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Ιβήρων Αρχιμ. Ναθαναήλ (στην κοινή πορεία με τον οποίο, από τα χρόνια της Αθωνιάδας, αναφέρθηκε επίσης με ιδιαίτερα συγκινητικά λόγια  ο π. Χρυσόστομος), επίσης ευχαριστίες εκφράστηκαν σε δύο ακόμη Αγιορείτες πατέρες που ήρθαν ειδικά για την τελετή, στον Γραμματέα του Οικ. πατριαρχείου στην Αθήνα, στην Ηγουμένη και μία μοναχή από τη Πάτμο, όπως και τον π. Ηλία που ήρθε επίσης από τον νησί της Αποκάλυψης και τέλεσε την αρτοκλασία (βίντεο).

Σημειωτέον ότι οι Αγιορείτες πατέρες έφεραν μαζί τους τμήμα των Ιερών Λειψάνων του Αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου το οποίο θα παραμείνει στο νέο Ιερό Ναό, ενώ στην Αγία Τράπεζα θα τοποθετηθούν τμήματα λειψάνων 10 Αγίων της εκκλησίας μας τα ονόματα των οποίων θα μνημονευθούν αύριο στην τελετή εγκαινίων.

0-lino1

0-lino2

0-lino3

0-lino4

0-lino5

0-lino6

Εμφανίσεις: 63629
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!