ΣΥΡΙΖΑ: Να μην πωληθεί ιστορική εκκλησία σε ιδιώτη

siriza-ekklisia

Στη Βουλή η αποκάλυψη του cretalook.gr για την πώληση της Βενετσιάνικης Εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή στη συμβολή των οδών Καρτερού και 1821.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο Μαρία Διακάκη και Μιχάλης Κριτσωτάκης κατέθεσαν αναφορά στους Υπουργούς Πολιτισμού και Αθλητισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εσωτερικών για το δημοσίευμα του αποκλειστικού ρεπορτάζ του cretalook.gr για το πωλητήριο σε Εκκλησία στο Ηράκλειο επισυνάπτοντας το πλήρες κείμενο προς τους Υπουργούς.

Οι βουλευτές ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν σχετικά με τις ενέργειες που θα γίνουν ώστε ο ναός αυτός να μη χαθεί από την πόλη και τα χέρια του Δήμου Ηρακλέιου.

Η αναφορά κοινοποιήθηκε σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης καθώς και κομμάτι του ρεπορτάζ του cretalook.gr το οποίο δημοσιεύεται:«στη συμβολή των οδών 1821 και Καρτερού (ψαράδικα) στο Ηράκλειο δεσπόζει ένα εμβληματικό αρχιτεκτόνημα.

Ένα κτήριο 800 ετών, από τα λίγα που σώζονται ακέραια στο Ηράκλειο»,ότι «το κτίριο αυτό ανήκει σε ιδιώτες οι οποίοι μην αντέχοντας το κόστος συντήρησης του το πωλούν», αναφέρεται ότι «το δίκλιτο αυτό αρχιτεκτόνημα δεν είναι παρά μια ιστορική εκκλησία, αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη το Βαπτιστή.

Είναι μια από τις 4 βενετσιάνικες εκκλησίες που σώζονται στο Ηράκλειο και ο Δήμος Ηρακλείου είχε ανακοινώσει ότι θα απαλλοτριώσει για να τις αποκαταστήσει και να τις αποδώσει στο κοινό ως δημόσια κτήρια με πολλαπλές χρήσεις», επισημαίνεται ότι «οι βενετσιάνικοι ναοί βρίσκονται όλοι στο κέντρο του Ηρακλείου και η εκτίμηση της αξίας τους είναι τεράστια.

Από το 2005 που ξεκίνησε η συζήτηση και το 2006 ελήφθησαν αποφάσεις από το Δήμο Ηρακλείου, αλλά το ποσό που απαιτούνταν για την εξαγορά τους ήταν απαγορευτικό για το Δήμο Ηρακλείου» και ότι «ο Δήμος Ηρακλείου αναζητά χρηματοδοτικές πηγές μήπως και καταφέρει να εξαγοράσει τουλάχιστον το Ναό του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή που πωλείται προτού αγοραστεί από άλλο ιδιώτη» και  τονίζεται  «ότι τη δεδομένη στιγμή ο Δήμος Ηρακλείου βρίσκεται σε αμηχανία καθώς βλέπει να ναυαγεί ίσως το πιο οραματικό σχέδιο των τελευταίων ετών.

Να εξαγοράσει τις Βενετσιάνικες Εκκλησίες και να δημιουργήσει χώρους πολιτισμού σε πέντε ακόμη σημεία της πόλης. Δηλαδή θα μπορούσαν να λειτουργήσουν όπως η Βασιλική του Αγίου Μάρκου».

Εμφανίσεις: 55842
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!