Πέντε χρόνια από την εκδημία του Μητροπολίτη πρώην Πατρών Νικοδήμου

 

ballindras

Πέντε χρόνια συμπληρώνονται από την εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτη πρώην Πατρών Κυρού Νικοδήμου στις 16 Νοεμβρίου (εκοιμήθη το 2008) και η Ιερά Μητρόπολη Πατρών και ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.κ. Χρυσόστομος θα τελέσουν αυτήν την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013 μετά τις 9 το βράδυ και έως περίπου μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, ιερά αγρυπνία και μνημόσυνο του κυρού Νικοδήμου στον παλαιό ιερό ναό του Αγίου Ανδρέα.

Η ιερά αγρυπνία και μνημόσυνο εντάσσονται στο πρόγραμμα των φετινών Πρωτοκλητείων που πραγματοποιούνται κάθε Νοέμβριο προς τιμή του Πολιούχου της Πάτρας, Πρωτόκλητου Αποστόλου Ανδρέα.

Ο κυρός Νικόδημος (κατά κόσμον Νικόλαος Βαλληνδράς, υπήρξε μία σημαντική εκκλησιαστική προσωπικότητα που άφησε την σφραγίδα του στην Μητρόπολη της Πάτρας, από το 1974 έως και τις αρχές του 2005 (οπότε και παραιτήθηκε λόγω γήρατος) που διακόνησε το χριστιανικό ποίμνιον των Πατρών.

Είχε γεννηθεί, να θυμίσουμε το 1915 στην Αθήνα και είχε σπουδάσει στην Θεολογική Σχολή Αθηνών, αναδειχθείς πτυχιούχος αυτής το 1936.

Διάκονος χειροτονήθηκε το 1939 και πρεσβύτερος το 1944.

Διετέλεσε Αρχιδιάκονος και Γραμματεύς της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Ιεροκήρυκας, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Πετράκη και Διευθυντής της εν Βοστώνη Θεολογικής Σχολής του «Τιμίου Σταυρού».

Εξελέγη Μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου το 1965 και εννέα χρόνια αργότερα το 1974 Μητροπολίτης της Αποστολικής Μητροπόλεως των Πατρών.

Είχε συγγράψει αγιολογικές μελέτες, μουσικές εκκλησιαστικές Ακολουθίες (ο ίδιος ήταν και καλλικέλαδος), κηρύγματα και άλλα εποικοδομητικά, ιστορικά εκκλησιαστικού ενδιαφέροντος βιβλία.

Το έτος 1989 που είχε συμπληρώσει 50ετία στην ιερωσύνη, γιορτάστηκε το ιωβηλαίο με την έκδοση ενός τιμητικού τόμου.

Ο αοίδιμος Μητροπολίτης πρώην Πατρών Νικόδημος κηδεύτηκε με μεγάλες τιμές στις 18 Νοεμβρίου του 2008 στο νέο ιερό ναό του Αγίου Ανδρέα και ετάφη πλάι στο παρεκκλήσιο της Αρχιεπισκοπής Πατρών, το ναό του Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου, πίσω από το ναό του Αγ. Ανδρέα.

ballindras1

 

Εμφανίσεις: 80463
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!