Οι πάστορες του Διαδικτύου

pastorΣτις ιστοσελίδες της εικονικής εκκλησίας, πάστορες ευλογούν online το διαδικτυακό ποίμνιο

Ετσι, ενώ κάποιοι προχωρούν σε αγορές, οργανώνουν ταξίδια και ανταλλάσσουν πληροφορίες, άλλοι έχουν τη δυνατότητα ακόμα και να... εκκλησιάζονται μέσω Ιντερνετ.

Το φαινόμενο προκαλεί την αντίδραση ιεραρχών και θεολόγων στην Ελλάδα, καθώς εκτιμάται ότι οι συγκεκριμένες ιστοσελίδες μπορεί να αποτελέσουν όχημα αιρέσεων ή προσηλυτισμού.

Η νέα τάση, που κάνει θραύση κυρίως στην Αμερική, έγινε γνωστή τελευταία στη χώρα μας καθώς αρκετοί νέοι -κυρίως από περιέργεια- επισκέπτονται ιστότοπους που απευθύνονται στους πιστούς.

Η «διαδικτυακή Εκκλησία», η «Εκκλησία του Διαδικτύου» ή αλλιώς «cyberchurch» είναι ο όρος ο οποίος παραπέμπει σε ομάδα παστόρων που χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο για να εκφράσει θρησκευτικές πεποιθήσεις αλλά και να προχωρήσει σε τελετουργικές δραστηριότητες.

Από το σπίτι, τη δουλειά ή από οπουδήποτε αλλού βρίσκονται, συνδέονται για να προσευχηθούν ή ακόμα και για να... βαπτιστούν online.

Η... σύναξη

Ανθρωποι που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο και για διάφορους λόγους δεν μπορούν να μεταβούν σε εκκλησία, είτε γιατί δεν έχουν χρόνο, είτε γιατί βρίσκονται μακριά από τη χώρα τους, είτε αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, συνδέονται διαδικτυακά σε μια ζωντανή λατρευτική σύναξη. Για παράδειγμα, στις ιστοσελίδες της εικονικής εκκλησίας, ένας πάστορας ευλογεί online το ποίμνιό του ενώ οι πιστοί μετέχουν ευλαβικά στη λειτουργία ή το μυστήριο.

Διάφορες ιστοσελίδες («Internet Church», «Online Church», «Live Church», «The Potter's House Internet Church», «The Church of Facebook» κ.λπ.) παρέχουν ανάλογες δυνατότητες συγκεντρώνοντας ανθρώπους από όλο τον κόσμο.

Η εικονική λατρευτική εμπειρία φυσικά δεν είναι αποδεκτή από την επίσημη Εκκλησία, ενώ στη χώρα μας -προς το παρόν τουλάχιστον- δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερη απήχηση, καθώς οι Ελληνες συνδέουν την πίστη τους και την έκφρασή της με την εκκλησία και τη λειτουργία. Καθηγητές Θεολογίας εκτιμούν ότι η διαδικτυακή εκκλησία είναι μια νέα μόδα με ημερομηνία λήξης.

Οι ίδιοι δεν παραλείπουν να επισημάνουν τους κινδύνους από τις εικονικές εκκλησίες αφού, όπως λένε, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να παραπλανηθούν οι χρήστες από διάφορες αιρέσεις.

Οι περισσότεροι ιεράρχες αποφεύγουν να μιλήσουν για το συγκεκριμένο ζήτημα. Ακόμα και εκείνοι που είναι εξοικειωμένοι με το Διαδίκτυο και το χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση προκειμένου να ενημερωθούν αλλά και να ενημερώσουν το ποίμνιό τους για τις δράσεις των μητροπόλεων τους αποφεύγουν να τοποθετηθούν για το φαινόμενο, θεωρώντας ότι έτσι ενδέχεται να το «πριμοδοτήσουν».

SOS ΑΠΟ ΙΕΡΑΡΧΕΣ
Νέα μορφή προσηλυτισμού

«Δεν είναι εικονική, είναι μη πραγματική». Με τα λόγια αυτά σχολιάζει ιεράρχης τη νέα μόδα της διαδικτυακής εκκλησίας, τονίζοντας τους «υπαρκτούς κινδύνους που κρύβονται πίσω από ανάλογες ιστοσελίδες».

Για παράδειγμα η LifeChurch.tv, που προσπαθεί να εγκατασταθεί στις συνειδήσεις των χριστιανών ως «Εκκλησία του Διαδικτύου», παρουσιάζει έναν εικονικό κόσμο της θρησκευτικής ζωής. Η πρώτη επίσκεψη συνήθως γίνεται από περιέργεια ή ενημερωτικό ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με ανθρώπους της Εκκλησίας, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για την αυθεντικότητα και την αξιοπιστία ανάλογων ιστότοπων, που ενδεχομένως να αποτελούν μια νέα μορφή προσηλυτισμού αφού παραχαράσσουν την ευαγγελική διδασκαλία.

Απευθείας σύνδεση

Συνήθως οι ιστότοποι έχουν λειτουργίες σε απευθείας σύνδεση, ενώ όσοι τις παρακολουθούν μπορούν να συμμετέχουν στέλνοντας μηνύματα ή να λένε ποιο είναι το πρόβλημά τους και να προσεύχονται μαζί με άλλους διαδικτυακούς πιστούς.

«Είναι μια ευκαιρία για την οικοδόμηση σχέσεων με τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», είναι το σύνθημα της Online Church, που προκαλεί τα μειδιάματα Ελλήνων ιερέων. Ολα τα μυστήρια, όπως το βάπτισμα, απαιτούν από τους ανθρώπους να είναι στον ίδιο φυσικό χώρο.

«Online βάπτιση δεν μπορεί να γίνει», υπογραμμίζουν και προσθέτουν: «Τα μυστήρια οι χριστιανοί τα βιώνουν μόνο στην εκκλησία».

Εμφανίσεις: 54678
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!