Συντήρηση τέμπλου Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου στο νησί της Παμβώτιδας

ImageΘα συντηρηθεί το τέμπλο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο νησί της Παμβώτιδας Ιωαννίνων, μετά από γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ)

Ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου είναι ενοριακός του νησιού της λίμνης των Ιωαννίνων. 

Σύμφωνα με λίθινη ανάγλυφη επιγραφή που είναι εντοιχισμένη στον δυτικό τοίχο, κτίστηκε το 1614-15.

Ο ναός ανήκει στον τύπο της τρίκλιτης βασιλικής, με νάρθηκα στα δυτικά και κλειστή στοά στα νότια και είναι επηρεασμένος από τη γιαννιώτικη αστική αρχιτεκτονική, καθώς φέρει φεγγίτες, ξυλόγλυπτα ταβάνια και πολύχρωμα δάπεδα.

Η μελέτη, που εγκρίθηκε ομόφωνα από τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), αφορά τη συντήρηση του επιχρυσωμένου ξυλόγλυπτου τέμπλου που χρονολογείται στα μέσα του 18ου με αρχές του 19ου αιώνα και βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του ναού.

Η συντήρησή του κρίθηκε αναγκαία καθώς παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα, όπως επικαθίσεις ρύπων, ρωγμές, απώλειες ξυλόγλυπτων τμημάτων, αποκολλήσεις, οξείδωση μεταλλικών στοιχείων και μεταγενέστερες προσθήκες.

Κατά τη μελέτη λοιπόν, που συντάχθηκε από την 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, οι εργασίες συντήρησης του τέμπλου θα αφορούν καθαρισμούς, απεντομώσεις, στερεώσεις ξύλινου φορέα, αφαίρεση νεότερων επεμβάσεων, στηρίξεις και συγκολλήσεις αποσπασμένων τμημάτων, καθώς και αισθητική αποκατάσταση.

Εμφανίσεις: 73143
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!