Λιτανεία Ποταμού Κέρκυρας - 50 χρόνια παράδοση

ImageΜε αισθήματα έντονης συγκίνησης το ιστορικό προάστειο ΠΟΤΑΜΟΣ Κερκύρας, τίμησε και φέτος την Υπεραγία Θεοτόκο, λιτανεύοντας την Ιερή και θαυματουργή Εικόνα Της, σε ανάμνηση του υπερφυούς θαύματος, της απαλλαγής του νησιού από τη φοβερή ανομβρία.

Πρόκειται για μία από τις πλέον αρχαιότερες θρησκευτικές εκδηλώσεις της ακριτικής Ιεράς Μητροπόλεως, η αρχή της οποίας διαφαίνεται στα τέλη του 15ου αιώνος, χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί ακριβώς χρονικά, όταν κλήρος και λαός της εποχής εκείνης εναπόθεσαν τις ελπίδες τους στην γλυκειά Μητέρα του κόσμου, προκειμένου ν' ανοίξουν οι ουρανοί και να ποτισθεί η διψασμένη, για μεγάλο χρονικό διάστημα, γη.

Οι κάτοικοι των γύρω περιοχών δε λησμονούν μέχρι και σήμερα τη σωτήρια επέμβαση της ΘΕΟΜΗΤΟΡΟΣ.

Το θαύμα της Παναγίας έκλεισε μέσα του για πάντα την ευγνωμοσύνη και ευχαριστία τόσων και τόσων γενεών.

Τα αισθήματα αυτά μεταβιβάζονται από γενιά σε γενιά, από στόμα σε στόμα.

Γι' αυτό και μεταφέρουν στους ώμους τους το Ιερό Εικόνισμα που σώθηκε από τη μάνία των εικονομάχων και προς δόξαν της αγίας μας πίστης βρέθηκε, κατ' άγνωστον τρόπον, στο άκρο της πατρίδας μας, την όμορφη Κέρκυρα.

Τα χαράματα της Κυριακής και με ποζοπορία τριών και πλέον ωρών η Εικόνα Της, ογηγείται στο γειτονικό συνοικισμό Τεμπλόνι, οπου τελείται η Θεία Λειτουργία μετά το πέρας της οποίας όλο το εκκλησίασμα γεύεται συμβολικού πασχαλινού γεύματος.

Νωρίς το απόγευμα ξεκινά η πορεία της επιστροφής και στην είσοδο του προαστείου Την αναμένουν ο Επίσκοπος με τον Ιερό Κλήρο και τον πιστό λαό και αφού την εναποθέσουν στο "θρονί" Της και την στολίσουν με την ξυλόγλυπτη κορώνα Της, την εισοδεύον στο ¨σπίτι" Της, τον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής και Αγ. Βαρβάρου.

Την εφετινή Ιερά Λιτάνευση πλαισίωσαν ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης και ακάματος Μητροπολίτης κ.κ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ, τριάντα Ιερείς και Διάκονοι, οι αρχές του νησιού και εκατοντάδες ευσεβών χριστιανών, που απέδωσαν τιμές προς το ευλογημένο πρόσωπο της Κυρίας των Αγγέλων.

Εμφανίσεις: 107382
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!