Παρουσίαση νέων πορισμάτων για το έργο των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου

kyrilmethod

Επιστήμονες απ' όλο τον κόσμο, από το Λος Άντζελες των ΗΠΑ έως το Νοβοσιμπίρσκ της Ρωσίας συναντώνται στη Θεσσαλονίκη, γενέτειρα των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου και παρουσιάζουν νέα πορίσματα της έρευνας για το κυριλλο - μεθοδιανό έργο, τις βυζαντινο-σλαβικές σχέσεις και τις σύγχρονες διαστάσεις της επαφής του Βυζαντίου με τον κόσμο των Σλάβων σε διεθνές συνέδριο που φιλοξενείται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.

Με το τριήμερο συνέδριο "Κύριλλος και Μεθόδιος: Το Βυζάντιο και ο κόσμος των Σλάβων κορυφώνονται οι εκδηλώσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο οποίος ανακήρυξε το 2013 "Έτος Κυρίλλου και Μεθοδίου” με αφορμή τη συμπλήρωση 1150 χρόνων από την έναρξη της αποστολής των δύο θεσσαλονικέων Αγίων στη Μεγάλη Μοραβία.

Οι περίπου 80 καθηγητές πανεπιστημίου, ερευνητές, επιμελητές μουσείων και ιστορικών αρχείων θα αναπτύξουν μεταξύ άλλων θέματα που αφορούν τις επιδράσεις της κληρονομιάς των Αγίων στο Βυζάντιο και στους Σλάβους, στη γραμματεία και στον πολιτισμό, τη διαμόρφωση της σλαβικής γλώσσας, τις σχέσεις Σλάβων και Ελληνισμού, τις σχέσεις Βυζαντίου και Ρωσίας.

Την έναρξη του συνεδρίου που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Κέντρο Μελέτης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Κυρίλλου και Μεθοδίου και την υποστήριξη του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού κήρυξε σήμερα ο εκπρόσωπος του δημάρχου Θεσσαλονίκης, εντεταλμένος σύμβουλος του δήμου σε θέματα τουρισμού και διεθνών σχέσεων και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου, Σπύρος Πέγκας ο οποίος τόνισε ότι επιδίωξη του Δήμου είναι η ενεργοποίηση του κεφαλαίου της κυριλλο-μεθοδιανής παράδοσης, ώστε να καταστεί η πόλη σημείο αναφοράς διαπολιτισμικού διαλόγου που θα φέρει την ίδια τη Θεσσαλονίκη εγγύτερα στο σλαβικό κόσμο και το σλαβικό κόσμο εγγύτερα στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Πέγκας υπογράμμισε την προνομιακή σχέση που έχει η Θεσσαλονίκη με το σλαβικό κόσμο και τα έθνη και τις κοινωνίες που τον αποτελούν, με όλους όσοι ασχολούνται με τον σλαβικό κόσμο τονίζοντας ότι για τη χώρα και την κοινωνία μας στο σύνολό της η σχέση με τον σλαβικό κόσμο είναι ένα διαρκές ζητούμενο, πολιτισμικό, οικονομικό, πολιτικό ακόμα και διαπροσωπικό.

Στο χαιρετισμό του ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Θεόδωρος Καράογλου τόνισε ότι το έργο των δύο Θεσσαλονικέων Ισαποστόλων είναι όχι μόνο θρησκευτικό, αλλά και πολιτιστικό και ότι το συνέδριο αποτελεί μία θαυμάσια ευκαιρία "να ανακαλέσουμε την ιστορική μνήμη και να βαδίσουμε στα χνάρια των άξιων εκπροσώπων της Εκκλησίας που με το έργο τους κατάφεραν να αναδείξουν την οικουμενικότητα του χριστιανισμού".

"Ο βίος και το έργο των δύο Θεσσαλονικέων Αγίων ενέχει ακόμη 1150 μετά την αποστολή τους στη Μεγάλη Μοραβία αδιάλειπτη ουσία, ένα αλφάβητο αξιών και πνευματικότητας που πάντα αφήνει περιθώριο για νέες αναγνώσεις και διαφορετικές μεταφράσεις, όχι μόνο του χριστιανισμού, και του σλαβικού πολιτισμού αλλά ολόκληρου του κόσμου" επισήμανε στο χαιρετισμό που απέστειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Σταύρος Καλαφάτης.

"Στην παγκόσμια ιστορία ελάχιστες αποστολές έχουν αφήσει τέτοιο ανεξίτηλο ίχνος, όσο η αποστολή των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου προς τον ευαγγελισμό των σλαβικών λαών" υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε χαιρετισμό του που διάβασε ο αρχιμανδρίτης, καθηγούμενος της Μονής Βλατάδων Νικηφόρος Ψυχλούδης

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης χαρακτήρισε αξιέπαινη πρωτοβουλία την απόφαση του Δήμου Θεσσαλονίκης να τιμήσει την επέτειο έναρξης της αποστολής των δύο Αγίων στη Μεγάλη Μοραβία με την ανακήρυξη του 2013 ως έτους Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου και τη διοργάνωση του επιστημονικού συνεδρίου προς τιμή του πολυεπίπεδου έργου τους και συνεχάρη όσους εργάστηκαν για την προβολή της προσφοράς των Αγίων και την ανάδειξη της οικουμενικής διάστασης της αποστολής τους.

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι γεννώνται ερωτήματα και διάθεση ανανέωσης των πορισμάτων και των συμπερασμάτων που υπήρξαν στο παρελθόν για το έργο των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου και ότι είναι σωστό να ανανεώνεται η ιστορική αλήθεια και σε αυτή την περίπτωση η ιστορική αλήθεια της προσφοράς τους στον εκχριστιανισμό των Σλάβων.

"Ο Κύριλλος και Μεθόδιος δεν ήταν απλώς δύο θρησκευόμενοι πολίτες του Βυζαντίου αλλά ήταν και δύο εξόχως ταλαντούχες προσωπικότητες και συγχρόνως δημιουργοί ενός νέου πολιτισμού" επισήμανε ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου, ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Αντώνιος Αιμίλιος Ταχιάος.

Το συνέδριο έχει ως θέμα τη ζωή τη δράση και τον πολιτιστικό πλούτο που κληροδότησαν στον κόσμο των Σλάβων οι Άγιοι, υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι η αποστολή τους έδωσε νέα πραγματικότητα στον ευρωπαϊκό κόσμο.

Εμφανίσεις: 47339
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!