Τιμήθηκε ο πρωτοψάλτης Θεόδωρος Β. Βασιλείου

antiper

Σε εκδήλωση που έγινε υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, στον Πειραϊκό Σύνδεσμο, τιμήθηκε ο πρωτοψάλτης Θεόδωρος Β. Βασιλείου, συμπληρώνοντας 50 χρόνια μεστής και καρποφόρου παρουσίας, στο χώρο της Εκκλησίας.

Στο χαιρετισμό που απεύθυνε στους παρευρισκόμενους ο Αντιπεριφερειάρχης Στέφανος Χρήστου, μεταξύ άλλων ανέφερε :

«Η υμνωδία είναι ομοούσιο γέννημα της Ορθόδοξης Χριστιανικής λατρείας. Η ψαλτική τέχνη είναι δώρο Θεού και η πρόοδός της είναι μια διαρκής ανάβαση προς τον Θεό. Και όσο ανεβαίνομε προς τον Θεό, τόσο διευρύνεται η «διαπασών» του είναι μας.

Η ατομικιστική, ναρκισσιστική θεώρηση και κατανόηση του αναλογίου, έρχεται αντιμέτωπη με το πνεύμα της ευχαριστιακής σύναξης, όπου το πλήρωμα της Εκκλησίας ως Σώμα Χριστού, αγωνίζεται να γίνει ένα μ΄Αυτόν.

Έργα και επιδόσεις καλλιτεχνικές χωρίς Θεό, έργα χωρίς πίστη στον αιώνιο προορισμό του ανθρώπου, είναι βέβαιο ότι δεν θα ξεφύγουν από το στίγμα της ματαιότητας. Να μην ξεχνάμε ότι πάντα έχουμε μπροστά μας το αμείλικτο ερώτημα «Ά δε ητοίμασας τινί έσται;»

Η τέχνη της Εκκλησιαστικής Ρωμέϊκης (όχι Βυζαντινής) μουσικής, πρέπει να σηματοδοτεί τη μετάβαση από την παρούσα φθαρτή πραγματικότητα και τα δεσμά του χρόνου, στην ενατένιση νέων υπαρκτικών επέκεινα οριζόντων.

Η κάθεξη του αναλογίου ως διακριτή και διακεκριμένη θέση στο νοητό χώρο της εκκλησίας, προαπαιτεί πλήρη συνείδηση του ύψιστου αυτού πνευματικού λειτουργήματος, που καλείται να επιτελέσει ο θεράπων ιεροψάλτης. Η στάση του, η εν Χριστώ ζωή του, ο τρόπος έκφρασης των δικών του πνευματικών διαδρομών και αναζητήσεων, αποτελεί οδοδείκτη και ιμάντα μεταβίβασης του εκκλησιάσματος, από τα γεώδη στα υπερκόσμια, τα επουράνια, τα λυτρωτικά.

Το αναλόγιο είναι ή οφείλει να είναι ένας ζωντανός διαπρύσιος κήρυκας του εκκλησιαστικού λόγου, μία ζωντανή έκφραση της εσωτερικής ιεραποστολής, που έχουμε ανάγκη.

«Αλλά μετά πολλής προσοχής και κατανύξεως τας ψαλμωδίας προσάγειν τω των κρυπτών εφόρω Θεώ» αναφέρει κανόνας της ΣΤ΄ Οικουμενικής Συνόδου».

Στη συνέχεια ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στο μεστό και πολυσχιδές έργο του τιμώμενου μουσικο διδασκάλου, μελοποιού και πρωτοψάλτη Θεόδωρου Β. Βασιλείου και του ευχήθηκε υγεία και συνέχιση του θεάρεστου έργου του, αφού του έδωσε και σχετική αναμνηστική πλακέτα.

Στην εκδήλωση με τον τίτλο «Κύκλω της τραπέζης σου ως στελέχη βλέπων τα έγκονά σου», έλαβαν μέρος: οι χορωδίες «οι μαϊστορες της ψαλτικής τέχνης», «εν ψαλτηρίω», ψάλτες μονοφωνάρηδες και μονοφωνάρησες, δομεστίκενες, όλοι μαθητές και συνεργάτες του τιμώμενου διδασκάλου, κληρικοί και πλήθος κόσμου.

Εμφανίσεις: 63056
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!